Verboden sex blanke neukt negerin

verboden sex blanke neukt negerin

...

Oma keelneuken neuken in nieuwegein

Martin Simek Saturday, April 28 Iek kan je anradden bin'nkurt et ghroohte Marcel interviuw te lezehn. Marcel Saturday, April 28 Misschien is een vertaling van dit kinks nummer iest Bonnie Oh demon alcohol, Sad memories I cannot recall, Who thought I would say, Damn it all and blow it all, Oh demon alcohol, Memories I cannot recall, Who thought I would fall a slave to demon alcohol.

Marcel Saturday, April 28 Oh sorry bonnie, ik dacht dat waar je gezellig schreef zielig stond Kut-Alcohol nee jij bent ook gezellig hoor. Stieren en schorpioenen zijn volgens het astrologieboekje van mijn zweverige new-age moeder eigenlijk een perfect match moet ook wel een van mijn beste vriendjes is scorpio. Herman Brood Saturday, April 28 Den Pep die las ik ook altijd, dat was nog in de tijd van de derde wereld oorlog, toen was ik krijgsgevangene in duitsland bij meesteres Nina, omdat ik in het zwembad een keer een minderjarig meisje bij haar doos gezeten heb, maar ik begreep het niet zo goed want ik had haar toestemming ik heb tegen haar gezegd van Sandy ik ben John Travolta, mag ik nu even lekker aan je doos voelen, nou ja goed ik was dus krijgsgevengen genomen door obersturmeissenbahnfuhren Hagen en we moesten dus elke avond naar bed met een vrouw van onze eigen leeftijd en naar zeikerige muziek van Abba en de Carpenters luisteren, Ja ik ben blij dat die tijd voorbij is, Ik heb nu tenminste fatsoenlijk een papagaai op mijn hoofd, Vrot.

Marcel Saturday, April 28 Ik slaap van 4 tot 9 's nachts, en overdag loop ik een beetje te ouwehoeren. Ik post 's nachts meestal omdat ik 's avonds gewoon zoals elke ingeslapen bijna oudere jongere die in zijn pubertijd is blijven hangen voor de TV hang of met mijn vriendjes in de kroeg hang en Internetten in de dal uren goedkoper is omdat we hier in Hollands-Siberie weer geen kabelinternet hebben. Nee niet alle typetjes zijn van Marcel, Ik ben niet Bonnie ik ben niet Bart,geen Pino,geen Nienke,geen Ron Brandnetel, Ik ben alleen Marcel maar ik heb moeten constateren dat Marcel niet altijd ik ben en Herman en Erik da's alles wat ik ben Bonnie je bent zelf een beetje zielig eigenlijk 51 jaar en je woont nog bij je moeder ik bedoel, toen ik negentien was was ik al weer 4 keer gescheiden as a mather of fact betaal ik me nog blauw aan allimentatie.

Hoe ik de Pep ken, kijk ik lees graag stripboekjes dat is genetisch bepaald, mijn vader leest ook graag stripboekjes en die heeft die dingen altijd bewaard. Nienke Saturday, April 28 Mijn vraag was trouwens voor Marcel bedoeld.

Maar volgens mij zijn bijna alle typetjes hier van Marcel. Bart de G Saturday, April 28 Wat is dit ineens voor flauwekul? Vergevingsgezindheid kom op Bonnie, z'n ballen eraf , geinteresseerdheid in elkaar bah Nienke, je wil toch niet echt weten wat die lapzwans met zijn tijd doet Kom op mensen, iets meer pit graag. Hakken en zagen, zogezegd.

Nienke Saturday, April 28 Aangezien ik hier degene ben die alleen geinteresseerd is in haar eigen berichten kan ik niet weten wat anderen tot nu toe over zichzelf verteld hebben.

En zo kan het gebeuren dat ik me afvraag hoe jouw programma overdag eruit ziet. Je post hier pas na middernacht. Je wordt toch niet dan pas wakker? Bonnie Saturday, April 28 18 november ? En 25 april is een stier. Ja dat is vragen om problemen. Ik denk dat ik toch te oud ben om nog iemand te moeten delen, maar je bent wel gezellig, dus laten we vrienden blijven oei, ik zie de diverse songteksten alweer aankomen.

Ben jij trouwens niet een beetje heel erg jong om de Pep te kennen? Dat is uit mijn tijd! En we hadden net vastgesteld hoe lang die tijd al duurt.

Wel, tijd voor een borrel. Even de kater van gister wegspoelen. Ik overweeg trouwens weer eens te comebacken en ik dacht gisteravond een paar briljante teksten te hebben geschreven, maar toen ik ze vanochtend terugvond bleek het typisch dronkemansgelul te zijn.

Vrouw Haverkamp Saturday, April 28 Ik ben geen vrouw, ik ben een vent. En dat bennen geen titten, dat bennen Hoe weht ik da, hoe weht ik da, Ik heb ze zulf in han'n had. So we had to hit him to the ground, doin' nothing just hanging around. His head all busted lookin' just a lttle to wise child Chorus: I just can't wait I just can't wait for saturday night for saturday night for saturday night saturday night bit with solo: I just can't wait I just can't wait.

Ab-Normaal Friday, April 27 Ja mensen en dan is er dan eindelijk, terug in the picture vers van de dealer, de enige echte Bierkoning van Noord-Nederland, de Jeneverkoning van Noord-Oost-Nederland geef hem een daverend applaus , en ik heb al zijn platen, hier is Herman Brood met Saturday Night!!!

Herman Friday, April 27 Nou mensen ik heb net even mijn neus gepoederd en vervolgens mijn grootste hits weer een keer voor u opgekalkt. Herman en van Dik Hout zaagt men meestal planken of niet soms, misschien was hier een plank nodig om het brood te leggen maar dat doet er even niet toe Friday, April 27 Pijn Met Herman Brood Martin Buitenhuis: Telkens weer, iedere keer Het haalt me neer Niemand ziet wat ik zie in jou Oh, het sluit om me heen Ik loop alleen 't Ziet z'n kans als ik jou niet krijg Oooooh, nu doet het pijn Nu doet het pijn Nu doet het pijn Oooooh, nu doet het pijn Nu doet het pijn Nu doet het pijn Herman Brood: Marcel Friday, April 27 Zo ik had dus toch gelijk Bonnie is wel degelijk 51 en het was maar een gok, moet je nagaan.

Ik heb mijn verzameling Pep's en Eppo's stripblaadjes maar er stond nog wel eens iets in over popmuziek tussen en er nog maar eens op na gekeken, ik heb bonnie nog gebeld om het te vragen, maar die vroeg zich alleen af waarom ik vanmorgen niet naast haar wakker werd dat ik van haar ben betekend nog niet dat ze me ook daadwerkelijk bezit of niet soms, ik bedoel Nina Hagen lag ook 1 uur na haar huwelijk met Herman alweer met Bolland en Bolland te kezen en was dus niet aanspreekbaar, ze rook ook al weer heerlijk naar passoa,later op de dag trouwens, geboorte datum Bonnie St Claire; 18 November Ik vind je site erg diepgaand Hoe oud ben je eigenlijk?

Zou je me willen mailen? Emmy Friday, April 27 Ik ga er maar vanuit dat het iets als geeflicietered betekent maar msshcien ook niet. Lisette Friday, April 27 Teraz wiem ze wszystko jest lepiej gdzie nie ma nas.

Lisette die een originele reactie wilde geven en heel erg goed Pools spreekt. Emmy Friday, April 27 Hee jullie vergeten mij te feliciteren. Sietske Friday, April 27 ja Niels, Kampvuur en brood aan een stok, ik doe mee. Ik hoorde ooit eens dat de uitwerpselen van lieveHeersbeestjes giftig zijn. Misschien kunnen we nadenken over een collectieve zelfmoord d.

Groot voordeel hierbij is dat ook de gelovigen onder ons hier probleemloos aan deel kunnen nemen aangezien deze beestjes toch onze lieve Heer vertegenwoordigen. Niels Friday, April 27 omdat wij bestaan zou het leven zin hebben? Daar ben ik het dus niet mee eens. Het leven is nu eenmaal zinloos. Het probleem is alleen dat wij ons dat bewust zijn nou ja, sommigen dan. Wij denken alleen maar in tastbaarheden. Marcel jongen, wat heb je gedaan. Moest dat nou zo hard?

Je weet toch hoe labiel Bonnie is. BNN maakt binnenkort trouwens een special over relaties tussen oudere vrouwen en jongere mannen eh jongens dus. We kunnen nog wel een tragisch geval gebruiken.

Bonnie Friday, April 27 Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? Allemaal beestjes nou nou nou Zoveel beestjes, om me heen Oh, ik weet wel dat ik nou mezelf nep nou nou Maar ik zie beestjes, om me heen Beestjes, beestjes Op m'n dekens, in m'n kussen, kijk maar beestjes In m'n oren, in m'n neus en in m'n haar beestjes En ze lopen steeds door elkaar Beestjes, beestjes Hele legers lopen daar over de grond beestjes Kijk, ze rukken op langs het plafond beestjes En de kamer draait maar in het rond, oh oh Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?

Allemaal beestjes nou nou nou Zoveel beestjes, om me heen Beestjes, beestjes Langs de drempel in een hele lange rij beestjes Door de sleutelgaten komen zij erbij beestjes En ze kijken allemaal naar mij Beestjes, beestjes Blauwe, gele, rooie, alles zit erbij beestjes Likkebaardend komen zij steeds dichterbij beestjes En ze loeren allemaal op mij, oh oh Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? Nienke Friday, April 27 Lang niet geweest, en meteen weer impressed. En al vermoeid bij het idee dit allemaal te lezen, dus dat heb ik maar geskipped.

ZOU niet iedereen dat doen? En dat ik dit dan alleen voor mezelf schrijf? Misschien ook wel therapeutisch. Voor iedereen die dit leest een kusje. Je weet immers maar nooit! Mieke Friday, April 27 Emmy, gefeliciteerd ook al heul je dan met de vijand ook van innie mienie kluffelt, zo een voor aan een tas, maar bij mij hangt hij aan m'n gordijn, het is een papagaai.

Jan Smit en Dennie C. Emmy Friday, April 27 Waar blijven al die felicitaties nou? Van Dale Friday, April 27 het is in dit geval "verbetert" en niet "verbeterd". Emmy Friday, April 27 Ja maar ik ben jarig. Dat is niet niks. En je kunt dan wel gekwetst zijn maar jij hebt nu ook al drie berichtjes achtergelaten. Zie je, zo moeilijk is het niet om mee te doen. Charlie Friday, April 27 Waarom zou ik jou moeten feliciteren? Ik ken jou niet eens. Emmy Friday, April 27 Toe Charlie, verpest de sfeer niet.

Het is mijn verjaardag, doe gezellig mee en feliciteer mij. Charlie Friday, April 27 Iedereen die meewerkt aan dat "bijna icq" geneuzel hier. Charlie Friday, April 27 ik neem je kwalijk dat je deze site fataal neer weet te halen door dit stomme "bijna icq" geneuzel. Bonnie Friday, April 27 Oh, "vertouwen" bedoelt u? Nou nee hoor, zo erg is het niet.

Niks dat een bad Passoa niet verhelpen kan. Bonnie Friday, April 27 Marcel, je bent een verraaier. Ik denk dat ik het bad maar weer eens laat vollopen met Passoa. Er zijn maar weinig dingen waarop je in het leven kan vertouwen.

Van Dale Friday, April 27 En het is "stiekem" en niet "stiekum". Emmy Friday, April 27 Ligt hij ook. We liggen met de laptop in bed in afwachting van alle goeie wensen die ik vandaag ga krijgen.

Maar ik heb niet veel aan Marcel. Af en toe hangt hij over mijn schouder mee te kijken en levert commentaar op wat ik intik. Op dit tijdstip nog wel tegen tienen in de ochtend , gewoonlijk ligt Marcel dan nog in bed. Net als het woordje "ontkomen" trouwens. Evangelie en geluk gaan niet samen en daaraan ontkomt niemand. Niemand ontkomt uberhaupt ergens aan. Dus vanuit evangelisch oogpunt bezien dienen ook de woordjes "gelukkig" en "ontkomen" gecensureerd te worden. Eeuwig zonde dat Emily, zijn grote liefde, nu genoegen moet nemen met een bijrolletje.

Maar die andere is ook wel grappig. Enfin, we zullen het ermee moeten doen. Wm IV van harte gefeliciteerd, we zien elkaar de 30ste. En Emmy, ik ken u niet, maar ook van harte. Wat een eer om op deze dag te verjaren. Wm hat nu toch dat warmbloedige m�dchen? Emmy Friday, April 27 Oh Marcel zegt dat het tutoyeren is. En je mag me wel tietenroyeren hoor. Hopelijk gaat u net zo'n fijne dag hebben als uw toekomstige Wm IV. Ik houd �berhaupt niet van warmte. En nou zit ik ook nog aan zo'n warmbloedige snol vast, maar ja ze is zwanger dus wat kan ik doen.

Als ik niet had toegestemd in een huwelijk zou ik opgescheept worden met Beator I de vrucht is mannelijk is gebleken. Nu een huwelijk is toegezegd kom ik er af met een geaborteerde vrucht op sterk water. Ik ben reuzebenieuwd op wie hij lijkt. Wel, een fijne verjaardag toegewenst. Emmy Thursday, April 26 Tja sorry hoor, het is weer zo rond drie uur, en het is weer erg rustig hier Maar ja ik ben gewoon Emmy en ik ben echt 41 geworden, en daar hoef je niet aan te twijfelen want alle Emmy's die ik ken zijn rond deze leeftijd.

Dus ik doe niet net alsof, ik ben nu echt fourtyone en ik vind het wel leuk eigenlijk. Toen ik zo oud was als Dagmar vond ik mensen van 40 gewoon stokoud!

Nu vind ik sommige 50gers kind of aantrekkelijk, ja het kan vreemd lopen in je leven Emmy Thursday, April 26 Je klok loop achter Jogchem, lucky me Emmy Thursday, April 26 Sjee Marcel, ik ben blij dat je terug bent Was pino hier al Ik ben nog ruim 21 uur jarig! Marcel Thursday, April 26 trouwens Nienke, over het feit dat ik geen Homo ben, dat had ik tegen Paul de Leeuw mocht ie willen, de vetklep. Marcel Thursday, April 26 Mother do you think they drop the bomb, mother do you think they like the song, mother will they try to break my balls, ooh mother should I build a wall, Mother should I run for President.

Mother should I trust the gouverment Mother will they put me in the fire line ohaah mother am I realy dying, Hush now Baby baby don't you cry etc. PS tekst kan wat afwijken, in de film wordt namelijk een andere tekst gebruikt dan op de plaat. Jos Brink Thursday, April 26 Ja, zeg daar ben ik weer!!! Herman van Veen Thursday, April 26 Suzanna neemt je mee, want ze is een kinderlokster, en ik ben Herman van veen en ik zing over zielige kinderen, die zielig zijn omdat ik over hun zing.

Beste MArcel Ben ik gisteren zomaar vergeten om je te feliciteren, nou bij deze dan er komt zo nog een lading bekende nederlanders aan die je nog even de felicitaties over willen brengen. Nou gefeliciteerd dan ook namens babbette en Bas Westerweel. Emmy Thursday, April 26 Ik ben jarig en heb al drie dezelfde kaartjes gehad. Wat ben ik toch doorzichtig h�? Bedankt Marcel, wat ben je nog jong Mother vind ik ook een goeie en nee dit heeft niks te maken met voorgaande opmerking.

Marcel, mischien is het leuk om eens te sjetten Bonnie St Claire Thursday, April 26 Het is dat heerlijke gevoel dat me bekruipt als ik je aankijk. Marcel Thursday, April 26 Maar nou moet Bonnie toch eens vertellen waarom er zo weinig over haar op het worldwideweb te vinden is. Ik wierp een blik op jouw pieiieieieieiep, je zag mijn koekkoekkoeknaar ik hoop. Ik heb stiekum met je gekoekkoek, stiekum gebeep. Ik moest opeens heel snel naar de WC toe, pieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep, koekoekkoekkoekkoekkoek.

Ref{ Ze wilde me beepgaan beepbeeperdebeep. De vloer was koud en het touw zat veels te strak, en toen ze ijskoud zei;"dat zal je leren". Draaide ik me om en haar beep zat vol met ping. Ik zocht de straat af naar een donk're hoek al die moeite zal toch wel eens lonen? The Lau Thursday, April 26 ik heb vannacht gedronken en gezien hoe geen vrouw ooit krijgt wat ze verdient het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd ik heb vannacht gedronken en gezien ik heb vannacht gekeken en beleefd hoe geen vrouw ooit terugkrijgt wat ze geeft er is geen macht ter wereld die niet vroeg of laat opzijtrapt ik heb vannacht gekeken en beleefd blauw blauw blauw keer ik terug naar jou blauw blauw blauw yeah blauw ik heb zojuist gedronken en gezien hoe jij van mij nooit krijgt wat je verdient als weer ��n die altijd vooruit en daarom nooit opzijkijkt ik heb vannacht gekeken en gezien blauw blauw blauw keer ik terug naar jou blauw blauw blauw yeah blauw want het zien duurt een seconde de gedachte blijft voor altijd blauw dus hier kom ik aan, hier ben ik lief ik geef mezelf aan jou blauw.

Marcel Thursday, April 26 Was die Mieke Greatest Hits nou nodig,dat weten we nu zo allemaal wel niet, ik denk dat Lui daar erg moe van gaat worden. When I was seventeen It was a very good year It was a very good year for small town girls And soft summer nights We'd hide from the lights On the village green When I was seventeen When I was twenty-one It was a very good year It was a very good year for city girls Who lived up the stair With all that perfumed hair And it came undone When I was twenty-one When I was thirty-five It was a very good year It was a very good year for blue-blooded girls Of independent means We'd ride in limousines Their chauffeurs would drive When I was thirty-five But now the days grow short I'm in the autumn of the year And now I think of my life as vintage wine From fine old kegs From the brim to the dregs And it poured sweet and clear It was a very good year It was a mess of good years The Voice Thursday, April 26 Strangers in the night exchanging glances Wond'ring in the night What were the chances we'd be sharing love Before the night was through.

Something in your eyes was so inviting, Something in you smile was so exciting, Something in my heart, Told me I must have you. Strangers in the night, two lonely people We were strangers in the night Up to the moment When we said our first hello.

Little did we know Love was just a glance away, A warm embracing dance away and - Ever since that night we've been together. Lovers at first sight, in love forever. It turned out so right, For strangers in the night. Meisjes van 12 nee joh ik ben Garry Glitter niet. Thursday, April 26 Op de een of andere manier voel ik me bij oudere vrouwen veel beter op mijn gemak. Bonnie en de Bonnies Thursday, April 26 Bonnie: Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? Marcel Thursday, April 26 Gefeliciteerd, Emmy.

En jahaaa voor de zoveelste keer ik was echt jarig gisteren, ik ben 23 geworden denk ik, want ik ben bij 17 gestopt met tellen, maar als ik terug reken dan komt er steeds 23 uit hoe ik dat doe dat terugrekenen nou gewoon Pink Floyd overigens ik heb al hun platen.

Hey you is wel een van de betere nummers, vooral live op de pulse CD klink ie lekker zonder Roger Waters want die is vertrokken na een ruzie met Gilmour, maar op Pulse zingt Guy Pratt o. En Bonnie is 51 ofzo, maar Bartje overdrijft graag. Emmy Thursday, April 26 Nog even en dan ben ik jarig Volgens mij ligt de kabel plat in Nederland Ik weet nog dat ik 6 was en Beatrix zwanger was en elk moment kon bevallen. Mijn vader zei dat als het prinsje of prinsesje op je verjaardag werd geboren dat je dan een kadootje kreeg van de koningin.

Was ik even gelukkig dat het op mijn verjaardag gebeurde, ja even maar want het was een grapje. Zou het daar van komen allemaal? Ze noemen me tenminste Jan en niet Jantje. Heini Thursday, April 26 Ik ken ook een hoop Duitsers: Onze buren zijn geen Duitsers meer want we zijn verhuisd. Maar met Nederlanders kun je ook lachen. Ik ken er een hele hoop: Thursday, April 26 Ja sorry hoor, maar degene die hier bezig is, is gewoon gestoord.

Dat doe je toch niet, een hele verzameling berichten van iemand anders nog een keer posten? Nienke Thursday, April 26 Ja sorry hoor, maar degene die hier bezig is, is gewoon gestoord. Emmy Thursday, April 26 Ik vond het geistern met de verjaadag van Marcel gezelliger. Dat geode hieronder snap ik nisk van.

Dagmar Thursday, April 26 Hee ja fuck mijn paarse kleur is ook weg. Beste moderator, ik beloof dat ik vanaf nu braaf zal zijn. Ik zal geen valse berichten meer plaatsen. Mag ik wel mijn gebruikelijke sjaggerijnige humeur over anderen blijven uitstrooien? Moderator Thursday, April 26 Alle kleuren zijn ingetrokken. Het is gebleken dat paars en donkergeel profiteren van de mps-verwarring in dit gastenboek. Paars en donkergeel posten steeds vaker onzin onder valse namen en geven dan anderen de schuld.

Hun straf is dat de kleuren zijn ingenomen. Als ze beterschap beloven kunnen ze de kleuren weer terugkrijgen. Nienke Thursday, April 26 Feitelijk is het vakje zeg maar vak wel geel, maar alleen ingelitente mensen kunnen onderscheid maken tussen licht- en donkergeel. Blijft overeind dat het vak niet Miekes kleur geel heeft. Mieke Thursday, April 26 Maar ik heb dat niet gedaan, het vakje is niet eens geel.

Dagmar Thursday, April 26 Jeezzz Mieke we weten dat je veel aandacht nodig hebt, maar is dit niet wat overdreven? Als iemand je dumpt omdat je je haar verft, dan is hij je niet waard. Moet jou alles voorgekauwd worden Thursday, April 26 Ja jee jij hebt die copulatie gemaakt. Ik vandaag heel blij enzo, de reden is dat ik mijn haar geverfd heb.

Ik ben net gedumd, echt net 30 minuten geleden. Mieke Thursday, April 26 Maar hoezo moet ik mijn haar niet verven. Mieke Thursday, April 26 die moeilijke woorden ook Maar zie je nou wel dat ik toch echt sinds 3 november een lief heb?

Thursday, April 26 compilatie muts! Mieke Thursday, April 26 Omdat ik 3 mei een half jaar met mjin lief heb heb ik een copulatie van mijn liefdeleven gemaakt Mieke Friday, November 3 Hoera ik heb een vriend en hij is zo lief, een beetje verlegen maar dat maakt hem alleen maar schattig Mieke Thursday, November 2 hoera, morgen is het vrijdag het begin van het weekend en zie ik hem weer Mieke Wednesday, November 1 xxxjes de verliefde mieke Mieke Tuesday, October 31 ook al gaat er in het leven zo veel mis toch blijft het de moeite waard en blijf ik vrolijk want hij bestaat en kan niet wachten tot ik vrijdag door de regen mag fietsen om hem weer te zien Mieke Monday, October 30 Maar nu ben ik heeeeeel verliefd en het zal niet veel langer duren denk ik tot ik hem mij vriend mag noemen, ik weet namelijk dat hij mij ook leuk vind Mieke Sunday, October 29 Dat word veel met huiswerk bezig gaan en niet aan hem denken, maar dat is onmogelijk voor mijn verliefde hersenen Ik heb je advies genomen en heb een gedicht geschreven, ik ben benieuwd hoe hij erop reageert, ik weet al dat hij mij leuk vind en nu moet ik alleen hem nog laten weten dat ik hem ook leuk vind.

Mieke Saturday, October 28 iehh, ik wou dat ik hem kon meelen bellen, dat ik hem kon bereiken voor vrijdag Mieke Saturday, October 28 Ik ben nog steeds verliefd Mieke Saturday, October 28 Ik word alleen maar meer en meer verliefd, Mieke Saturday, October 28 ik had vannacht een droom over hem en het kwam erop neer dat we de hele tijd moesten vluchten enzo maar als we samen waren ging het goed, waren we niet samen dan raakte ik in paniek, hmmm, vaag ik vraag me af wat mijn onderbewuste mij wil vertellen..

En ondanks mijn dat we eigennlijk de hele tijd aan het vluchten waren het was niet een nare droom, eigenlijk wel fijn, en ik kan die droom niet uit mijn hoofd zetten. Mieke Friday, October 27 Vanmiddag heb ik hem weer gezien en het was erg gezellig, hij heeft mijn gedichten gelezen en vond ze erg mooi, ik heb op mijn beurt zijn eigengemaakte muziek geluisterd en hoewel het niet mijn stijl is vind ik het wel goed.

Mieke Friday, October 27 iehhh het is vrijdag! Mieke Thursday, October 26 merci verliefd, dagmar verliefd en ik ook al, en o ja om niet te vergeten, anonymus ook.. Mieke Wednesday, October 25 iehhhh overmorgen is het al vrijdag Mieke Tuesday, October 24 ieeeeehhh wat is het heerlijk om verliefd te zijn Mieke Tuesday, October 24 Ik ben trouwens verliefd op die jongen met wie ik dat eeuwendurende gesprek heb gehad, en ik begin gewoon weer veel gedichten te schrijven.

Mieke Monday, October 23 Ik ben verliefd, echt verliefd Ik denk dat ik bang ben voor de dag dat hij zal zeggen dat hij niet meer verliefd op me is; aangezien dat bij mijn laatste ex gebeurt is en dat was een persoon aan wie ik erg gehecht was geraakt en ja ik praat nog best wel veel over hem maar dat is niet omdat ik niet over hem heen ben, want dat ben ik wel maar ik moet wat dingen achterhalen snappen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn ik moet de puzzel compleet maken voor ik aan een nieuwe egin Wat me opvalt is dat veel mensen die theorie niet snappen maar toen ik met die ene jongen daarover praate zei hij dat hij dat WEL begreep, we denken gewoon in dezelfde manier ik kan zijn zinnen bijna afmaken, hoera ik heb een persoon gevonden die mij totaal snapt die me bij een van mijn vreemde uitspraken niet gaat staan kijken zo van huh?

Wat is het fijn om begreppen te worden en zeker als die persoon de persoon is die je net iets meer dan aardig vind. Mieke Thursday, October 19 Ik ben niet meer verliefd, nou eigenlijk ben ik erachtergekomen dat ik het nooit geweest ben want toen ik hoorde dat hij een ander leuk vind, vond ik dat niet eens erg en als ik verliefd was geweest had ik het wel erg gevonden, maar er is wel iemand op mij verliefd en die zie ik gewoon als een vriend, dat vind ik vleiend maar ook moeilijk want ik wil hem niet kwetsen Wat ik ook al raar vind is dat mijn ex die mij gedumpt had, en zei laten we vrienden blijven niet meer met mij praat Mieke Wednesday, October 18 Over op de daglijkse gang van zaken: Maar als het regent vind ik het fijn om in lekkere warme kleren met een warm kopje thee ofzo op de bank te zitten en het liefst in de armen van iemand om wie ik geef, regen is er al herfst en de bank ook nu nog degene om wie ik geef, zucht Mieke Monday, October 9 , Mieke Sunday, October 8 , Mieke Saturday, October 7 , Mieke Monday, September 25 , Hoera voor het vrijgezele leven!!!!

Mieke Sunday, September 24 , Mieke Saturday, September 23 , Wat er ook nog eens bij op komt is dat ik veel aardige mensen via hem heb leren kennen en ben dus ook nog bang dat die contacten verloren gaan.

Hoe moet ik nu weten dat er een feest is ofzo want dat hoorde ik via hem.. Mag ik de tijd terugdraaien naar toen we beiden nog gek op elkaar waren en ik hem kon vastpakken en zoenen of een gemeende uitspraak van: Tja dit soort dingen gebeuren dat weet ik, met dit soort dingen leer je leven en op een dag zal ik onze tijd samen zien als een tijd van geluk en voel ik de pijn niet meer maar tot die dag moet ik door pijn heen door een vreselijke pijn!

Mieke Friday, September 22 , Emmy Thursday, April 26 Ik wil ook mps-sen maar ik heb het al zo moeilijk met men eigen identieteit dan raak ik helemaal hopeloos in de war als ik nog meer idetntieten bij moet houden als ik niet net had teruggelzen dat ik morgen 41 ga worden was ik het alweer vergteten. De Generaal Thursday, April 26 Ik ga de maarschalk verslaan en de macht grijpen.

Naam Thursday, April 26 Jou niet, maar die Dagmarmuts. En waarvoor dat spreekt voor zich. Deken Thursday, April 26 In een emmer kots, what the hell for? Naam Thursday, April 26 Geluk, gelukkig, gatver. Ze moeten jou eens op je kop in een emmer kots hangen en je dan pas weer het toetsenbord in de hand geven.

Deken Thursday, April 26 Potdorie, eerst aangeklaagd door Spong en nu door een puberversje verkracht. Bart de G Thursday, April 26 Dit is echt heel, heel erg.

Ik zou er niet eens een special over durven maken. Alhoewel, het zou natuurlijk wel een van de laatste taboes doorbreken. Theo van Gogh Thursday, April 26 Bwaaarhgsswhhhs Dat gehomo is al een aanslag op de maag, maar dit soort ehhrrw Nou ja het eten is er nou toch al uit dus kom maar op met die troep. Herinnert u zich deze nog? Thursday, April 26 Dagmar Monday, November 6 Ik slaap onder een deken van geluk, want jij wilt me kussen en ik jou ook geluk Ik ben gelukkig Met jou.

Bonnie Thursday, April 26 En ik heb mijn nagels bruin gelakt als oudere vrouw moet je wat minder harde kleuren kiezen en dat heeft als bijkomend voordeel dat het net lijkt of ik in de stront heb zitten graaien. Wij willen terug naar het verleden toen iedereen nog wat zinnigs te zeggen had. Thursday, April 26 Dagmar Monday, November 6 Oei, typen met pasgelakte nagels, ben er net achter dat dat heel voorzichtig moet.

Ik heb al heel lang mijn nagels niet meer gelakt, maar nu zijn ze eindelijk wat langer, en dan geef ik ze maar een kleurtje met een beschermlaagje. Ben er wel trots op. Emmy Thursday, April 26 Ik vind het wel gezellig. Nu ik net doe of ik morgen jarig ben en 41 wordt lijkt het me ook wel leuk om te doen of ik homo's leuk vind. Homomoeder lijkt me wel een leuke identiteit misshcien,.

Theo van Gogh Thursday, April 26 Niet om het een of ander, maar kan het wat minder met dat gehomo, ik heb net gegeten. Ronnie Thursday, April 26 Hahaha, gehannes met een cavia is goed voor mijn imago. Nee Bart, je bent een lieve jongen, maar daar leen ik me niet voor.

Bart Thursday, April 26 Aaaahh Ronnie, doe niet zo flauw, wees sportief, denk aan wat het kan doen voor je imago. Ronnie Thursday, April 26 Vermoedelijk wil je dan dat ik hem in een cavia schuif om te kijken of aids tussen mens en cavia overdraagbaar is. Ik denk dat ik bij voorbaat maar bedank. Leef ik nog trouwens? Ronnie Thursday, April 26 als troost omdat ze me niet bezitten kan omdat ik hartstikke homo ben en het wel leuk vind om met haar te teuten en te tutten maar verder niks voor haar voel.

Woordvoerder van Marcel Thursday, April 26 Marcel ligt te slapen muts. Weet je dat nou nog niet. Marcel leeft 's nachts en als je niet alleen geinteresseerd geweest was in je eigen berichtjes had je dat al lang geweten.

Bart de G Thursday, April 26 Ja ho ho, ik heb gezegd dat dat mens 84 is. Dat wil niet zeggen dat het ook zo is. Ik weet helemaal niet hoe oud ze is, maar ze is er altijd al geweest zo lang als ik me kan herinneren dus vind ik 84 wel een mooie leeftijd. Laat Marcel lekker uitzoeken hoe oud ze werkelijk is.

Nienke Thursday, April 26 Maar een vrouw van 84??? En waarom vertelt Marcel me dit zelf niet, misschien zeg je wel dingen die helemaal niet waar zijn. Wie in smurfenlingerie rondloopt is nog geen 12 of heel erg kinky.

Marcel gokt in jouw geval op het eerste. Volwassen vrouwen met notie van wat in hunzelf en om hun heen gebeurt, zoals Bonnie die moet koddammit tegen de klippen op zuipen om wat minder bewust en gevoelig in het leven te staan zitten niet de hele tijd te zeiken over intelligentie maar laten dat voor zich spreken.

Kijk, Emmy heeft haar leeftijd ook mee en als ze uitgestoeid is met het zoeken naar haar identiteit is er misschien nog wel wat mee te beginnen. Maar misschien ook niet fuck het is besmettelijk. Dus Nienke kom over een jaartje of 20 maar weer eens terug. Nienke Thursday, April 26 Ik heb nooit gezegd dat je homo was hoor. Thursday, April 26 hdl Emmy Wij zijn, oh nee dat is nu nog niet, weer overnieuw ,ik ga morgen vrijdag ook jarig zijn. Maar ik ga minder oud worden, wel ouder dan mezelf nu maar minder oud dan u dan en nu.

Erg wenselijk dat ouder worden want ik ben altijd op oudere vrouwen gevallen gewezen maar in mijn hoedanigheid van aanstaande exkroonprins moet ik op mijn imagouitstraling letten. Nu ik zelf ouder ga wezen worden gaan de vrouwen om mij heen ook ouder worden zijn. Maxima is me ook nog te jong onbenullig maar met veel uithoudend geduld Wel dat gaat vrijdag feest worden wezen dan dus.

Emmy Wednesday, April 25 Welterusten een ieder die nu nog niet slaapt Emmy Wednesday, April 25 www. Emmy Wednesday, April 25 En wat un schrijfauten zeg Emmy Wednesday, April 25 Dus snachts around drie o'clock ofzo dan is het safe op Jogchem zijn site. Nou wil ik eigenlijk helemaal niet meer voorkomen in dat gastenboek, maar ja dat kan al niet meer Dusssssssss ik doe mee maarr ook niet Dit is heel ingewikkeld hoor Nu wel zo rond half vier snachts Ik weet dat het toch geeurt maar vraag het toch Getver, wat ben ik en slijmbal zeg Emmy Wednesday, April 25 Wauw!

Al vijf zonder storende weet ik veel wat Emmy Wednesday, April 25 Baal ik weer van al de spelfouten, sorry Dagmar: Emmy Wednesday, April 25 Heerlijk, al drie berichtjes achter elkaar van mij, ik lijk wel, al is het niet van geweest, maakt niet uit Wat akn ik eraan doen, wil ik er iets aan doen?

Emmy Wednesday, April 25 Hallo En ik blijf erbij dat het leuk is al die teksten eens te kunnen lezen Emmy Wednesday, April 25 Hoi allemaal, ik ga me nu echt zorgen maken Veel van Emmy is misschien wel van Emmy maar niet van deze die dit schrijft, ik vind het wel heel knap hoe iemand het voor elkaar krijgt om een gastenboek op deze manier te verknallen.. Tja als ik het zelf bedacht had, had ik het waarschijnlijk ook een stuk leuker gevonden. Ik vind het wel leuk hoor, daar niet van, maar ik vind het ook wel sneu voor Dagmar en Mieke en Marcel Ik had al moeite met een identiteit bepalen Dus daar houd ik vanaf nu gewoon rekening mee En ergens zou het nog wel leuk kunnen zijn al die songteksten Ik vind dat erg mooi Digitaal leven is fantastisch maar zo tricky h�?

En natuurlijk kan iedereen streepjes zetten Erik Wednesday, April 25 En binnenkort de opvolger,"niets meer te doen". Erik Wednesday, April 25 Nog een keer mijn grote numero uno hit. Ik wierp een blik op jouw ontblote navel, je zag mijn broek niet groeien naar ik hoop. Ik heb stiekum met je geneukt, stiekum geneukt. Ik moest opeens heel snel naar de WC toe, de toiletjufrouw die bond me vast, omdat ik vraag of ze het erg vind, als ik het bij gebrek aan kwartjes in haar schotel doe.

Ref{ Ze wilde me anaal gaan penetreren. Draaide ik me om en haar lul zat vol met kak. Maar voor ik het wist spoot het zaad al in mijn broek. Ik ga nu dan ook nooit meer naar de hoeren, maar van dat sjorren krijg je wel een lamme hand. Stiekum geneukt, Stiekum met je geneukt. Marcel Wednesday, April 25 I had some dreams they were clouds in my coffee, clouds in my coffee and you're so vain, I guess you think this song is about you, your so vain, i guess you think this song is about you don't you, don't you.

Marcel Wednesday, April 25 Ik denk omdat je er steeds op hapt Mieke. Marcel Wednesday, April 25 Ik ben dus daadwerkelijk jarig geweest vandaag, dus weer een jaar eerder bij de kist ofzo.

As a mather of fact zit ik nu nog aan de bordeaux en zoek ik liedteksten van Carly Simon om te vertalen naar het Nederlands nadat ik iets geschreven heb voor mijn alter-ego Erik Speezie heb ik wel weer eens zin om een serieus lied te schrijven, misschien verkoop ik het aan Bonnie, die is toch goed in lekkere geille jaren 80 klinkende vertalingen. Wie was dat ook al weer met die papagaai in z'n of h'r gordijnen, nou ja de papagaai van Herman Brood zit op de man zijn hoofd, sinds hij van de speed af is doet hij me een beetje denken aan de generaal een of ander stripfiguur dat altijd bezeten was van het idee om de macht te grijpen die had altijd een vogeltje op zijn pet.

Ik val op vrouwen niet op meisjes en zeker niet op jongentjes en mannen, Bart valt op vrouwen met een Mieke Wednesday, April 25 waarom moeten jullie mij hebben met al dat afgekraak! Wednesday, April 25 En ik kreeg geen stijve van die lekkere shemale. Bonnie Wednesday, April 25 En ik ben afgekickt.

Ik drink geen druppel meer, taal er ook niet naar. Grote Smurf Wednesday, April 25 En smurfen van rechts hebben per 1 mei geen voorrang. Het is allemaal gelogen. Hij heeft geen enkele bijgedachte bij al die kindertjes die bij hem op schoot zitten. Ellen Jens Wednesday, April 25 Marcel gefeliciteerd.

Dan nu een poging het gebeuren hier qua niveau weer wat op te krikken. Christenen denken dat de eerste mens een man was, maar dat is niet zo. De mens is in beginsel vrouwelijk van aanleg.

Dat hebben Britse genetici in wetenschappelijk hard weten te maken. Pas in de loop van de zwangerschap vormen zich bij een aantal embryo's mannelijke geslachtskenmerken.

Als de mensheid uit een enkel mens is ontstaan moet dat dus Eva zijn geweest. En er zijn aanwijzingen dat ze helemaal geen Eva heette maar Ellen. Kan iemand mij helpen? Adolf Wednesday, April 25 vanavond om Ik wil maar zeggen dat hier wat aan de hand is en daarom vraag ik me af waar iedereen is, ondanks dat het hier drukker is dan ooit. En ook al zijn het veelal bekende namen, ik wil toch graag weten wie het zijn. Met de nadruk op "wie" ter onderscheiding van "wat", want "wat" rijmt op "kat" en die is schijnbaar van huis.

Die opmerking over Marcel en Mulisch trek ik bij nader inzien in want gezeur over kleur is veel vager, maar daar weten Winnetoes alles van. Dat gedoe over zichzelf vernietigen, overnieuw beginnen, vruchtbare verbrande aarde en bloeiende bloemen moest een beetje Phoenix-mythologisch aandoen maar waarschijnlijk is iedereen hier te intelligent om daar in te trappen. En de bezem en prullemand verwijzen naar niet veel meer dan mijn frustratie dat ik geen huisvrouw geworden ben.

Heb ik nu alles gehad of zie ik wat over het hoofd Winnetoe mij be-grij-pen of Robje nogmaals uit-leg-gen? Winnetoe Wednesday, April 25 uch meneer veelnaam wat jij praten winnetoe niet begrijpen.

Emmy Wednesday, April 25 Hallo Bonnie, ik kan ook streepjes op de e zetten j��������. Harry Mulisch Wednesday, April 25 Gefeliciteerd jongen. En wil je iedereen even vertellen hoe het met me gaat? Bonnie Wednesday, April 25 Sorry voor deze late felicitatie Marcel, maar mijn wereldtoernee is er gisteren nogal ingeknald.

Ik lag niet mijn roes uit te slapen hoor, echt niet, �cht niet, ik was gewoon erg moe en had een hoop slaap in te halen. Maar het was wel gezellig, geloof ik, nou ja we lezen het wel in de Prive. Ja dan ga ik nu maar eens de kots naast het bed opruimen ben niet over mijn nek gegaan door de drank hoor, echt niet, �cht niet, heb gewoon iets verkeerds gegeten en dan even bij de dokter langs want ik zit onder de blauwe plekken.

Op het antwoordapparaat stond een boodschap van Dennie C. Misschien vergeten, ik was ook zo erwh moe. Ach de dokter kan morgen ook wel. Eerst even snel opruimen en dan schenk ik mezelf een flinke borrel in, dat heb ik wel verdiend. Ach dat opruimen kan morgen wel, de kots is toch al ingedroogd en om die meur weg te werken moet ik chemische troep inzetten en dat trek ik nu niet. Gelijk maar aan de borrel dan.

En nog vele jaren. Dat je maar net zo oud mag worden als ik. Marcel Wednesday, April 25 Ja Nienke, ik ben toch echt jarig vandaag en dat had je kunnen weten als je niet alleen in je eigen berichten geinteresseerd was.

Ik heb het er namelijk al weken over, al maanden zelfs. Robje Veelnaam Wednesday, April 25 Wat is hier aan de hand? Is de kat van huis? Wie zijn al die mensen? Hoe weet ik nu hoe het met Mulisch is? Het lijkt wel of de chatters hierheen komen om hun gebrek aan inspiratie verbaal te visualiseren voor de gekwetsten die met z'n allen wachten op het publiek Waar zit die rode knop, waar staan bezem en prullenbak Verbrande aarde is vruchtbaar Neem zelf een kleurtje..

Nienke Wednesday, April 25 Jullie moeten niet gelijk reageren als ik wat schrijf, anders krijgt degene voor wie het stukje bedoeld is nooit de kans om het te lezen. Nogsteeds in de ijdele hoop dat iemand dit leest verblijf ik. Vader Abraham Wednesday, April 25 Wat is er mis met smurfenlingerie?

Nienke Wednesday, April 25 Marcel, dat stukje over die smurfenlingerie heb ik niet geschreven hoor. Ben je echt jarig of is dat weer een verzinsel van iemand die denkt dat hij grappig is?

Napoleon Wednesday, April 25 Mieke heeft helemaal geen lief en ook nooit gehad. Ze maakt ons hier in het gesticht allemaal knettergek met gelul over liefjes en exen. Wat mij betreft krijgt ze meer vrije tijd om te internetten, dan kan ze al haar gejeuzel op deze site kwijt en laat ze ons misschien met rust, maar dat zit er niet in want volgens de dokter krijgt ze dan teveel gelegenheid om in haar eigen onzin te blijven geloven.

Mieke Wednesday, April 25 ik heb 3 mei een half jaar met mijn lief. Mieke Wednesday, April 25 Waar is het mooie weer heen? Paul de Leeuw Wednesday, April 25 Jeee Nienke, ben je nou echt de enige die nog niet weet dat Marcel helemaal niet op vrouwen valt? Dat hij af en toe bij jou langskomt is echt alleen maar omdat hij soms geen eten in huis heeft terwijl de winkels al dicht zijn. Marcel, lieverd, van harte. Nienke Wednesday, April 25 Doorzichtig hoor.

Denken jullie serieus dat iemand gelooft dat ik echt zo veel spelfouten maak. Dan zijn jullie nog zieliger dan ik al dacht. Marcel gefeliciteerd en kom je vanavond nog langs of heb je het huis vol visite? Niet dat ik je keuze wil beinvloeden maar ik heb mijn nieuwe smurfenlingerie aan.

God en de gezusters Non en Oui Wednesday, April 25 In de glooo-riii-jaaa, in de glooo-riii-jaaa!!! Bart de G Wednesday, April 25 Net weer wat voor jou Dagmarkt geeft even lekker de beperkte houdbaarheid aan je vriendin er tussen schuiven omdat je Marcel die aandacht niet gunt mispunt.

Iedereen weet toch dat jij geen vriendin hebt. Maar Marcel heeft ons. Oke Marcel en van je val-deral-deralderalderaaaaaaaaaaah. Niekne Wednesday, April 25 damgar gefeliciteerd met je vriendin ga ik nu ozkeen naar m'ijn alatste ebichteje en dan kan wel uren duren maar dat heb ik er graag voo rver watn het zijn ede enigste ingelitente berihgtjes die er tussen staan. Emmy Wednesday, April 25 Dagmar gefeliciteerd met je vriendin.

Ik bedoel dat ik misschien al gemaild heb maar misschien ook niet Wie het weet mag het mailen aanlieveemmy hotmail. Mieke Wednesday, April 25 Dagmar gefeliciteerd met je vriendin ook van innie mienie kluffelt, zo een voor aan een tas, maar bij mij hangt hij aan m'n gordijn, het is een papagaai. En Dagmar omdat je zo zit te drammen: Wat interesseert ons dat trieste ding nou?

Ze gaat met jou om dus veel hersens zal ze niet hebben. Mieke Wednesday, April 25 Marcel, gefeliciteerd ook van innie mienie kluffelt, zo een voor aan een tas, maar bij mij hangt hij aan m'n gordijn, het is een papagaai.

Nienke Wednesday, April 25 Marcel, gevelizieteert zo en nu ga ik een halv uur bezig om mein foriche berigt teruch te finden wand dat zein de enigste ingelitente berigten. Kabouter Lui Wednesday, April 25 word jij niet moe van jezelf, Emmy?

Emmy Wednesday, April 25 Oeps nou lijkt het of ik Dagmar betwijfel en ik bedoelde mezelf denk ik maar misschien ook niet. Ik bedoel dat ik misschien gemaild heb maar misschien ook niet Wie het weet mag het mailen aanlieveemmy hotmail. Emmy Wednesday, April 25 Maar misschien ook niet. Dagmar Wednesday, April 25 Gefeliciteerd Marcel.

En mijn vriendin natuurlijk. Abel Wednesday, April 25 En ik ben ook zielig in de zin van vergeten worden met je verjaardag. Ik denk dat ik maar eens een oud vrouwtje in elkaar ga beuken word je daar tegenwoordig nog voor opgepakt? Abel vraagt het zich af , zielige liedjes vanuit het gevang zijn namelijk wat stoerder dan gekwezel over huilende straten.

Van de andere kant ben ik er niet happig op om gevraagd te worden voor knakworstenreclame. Lastig, die lastige overwegingen.

Wel, tot zover gaat dit aardig door voor gewoon Nederlands wat in het kader van de cursus 'Abel is ook maar een mens' mooi meegenomen is. Uit "Onderweg" En het is allang verleden tijd Dat je mijn verjaardag niet vergat Je onvoorwaardelijk koos voor mij.

Wednesday, April 25 En Ramses moet niet zeuren met zijn getrek. Die vent is impotent als wat. Andr� Hazes Wednesday, April 25 Iedereen die op zijn verjaardag aandacht krijgt is een mazzelpikkie. Dit komt uit mijn lied "Alleen": Is er dan niemand die even aan me denkt? Is er dan niemand, die mij z'n vriendschap schenkt? Zelfs met mijn verjaardag, lieten jullie mij alleen Als ik straks vrijkom, waar kan ik dan nog heen? Emmy Wednesday, April 25 Oeps, gefeliciteerd bedoel ik.

Maar dat heb ik ook al gemaild misschien. J�rg de kurk haider Wednesday, April 25 Wieder een jarig, wiera wiera! Ramses Wednesday, April 25 Stom van mij, ik haal trekken en lachen altijd door elkaar. Waar is het mis gegaan behalve dan gelijk al bij de geboorte? Of om mee te brullen onder de douche. Vooral dat lalalala doet het goed tussen de druppeltjes, denkt Ramses. Ramses heeft geen verjaardagsliedje in zijn repertoire, maar er valt vast wel ergens wat te plagirippen. Emmy Tuesday, April 24 toch jammer voor al diegenen die niet weten dat ze hier gewoon hun teksten kunnen halen, van al die liedjes waarvan je de tekst toch wel eens wilde weten, fantastisch!

Oeps, nou heb ik het gedaan maar wat kan mij het bommen? En mijn kutje voelde toen als een open haard. Als je met me neuken gaat, spuit jij me vol met zaad. Martin Gaus Tuesday, April 24 Ik heb Theo van Gogh op bezoek gehad en heb tot overmaat van ramp ook nog 'ns een biefstukje met hem geprikt.

Marcel Tuesday, April 24 Eigenlijk is ie bedoelt om om te lachen en niet om je er eentje bij af te trekken,Ramses. Erik Tuesday, April 24 Hij doet het goed dus nou bedankt Marcel voor het schrijven van de tekst en Erik Mesie voor de muziek.

Hier komt ie dan nog eens. Der Rudi Tuesday, April 24 Ja ik heb ook naar mezelf gekeken, wat ging het weer goed, het was een prettig gesprek met Ivo, op mijn landgoed nabij Bremen. Do you want to fuck with me. Nico haal of Gerard cox of Robert long of nou ja ik weet het niet meer Tuesday, April 24 Alles magwam van de bagwan. Marcel Tuesday, April 24 Er is er een jarig hoer-A, hoer-B dat kun je wel zien dat ben ik, ik leef nog lang Hoer-A, Hoer-B, Ik leef nog lahang Hoer-A, Hoer-B Ja het is nu toch echt 25 april ook al zal die teller wel weer op 24 april staan, ik denk dat jogchem zijn server zich aan de Oost-kust van Amerika bevindt.

Okay wel een beetje raar 23 jaar trillend op mijn benen, alweer een jaar verdwenen. Nou ja, wat sta je nu te lachen, zo stond Hennie Vrienten er ook altijd bij hoor. Marga van Praag Tuesday, April 24 Vroeger heel lang geleden, toen de vorig jaar overleden opa Lex uit de Sesamstraat nog gewoon Piet heette en ik het jeugdjournaal nog nog niet presenteeerde maar Leontien Ceulemans dat nog deed, presenteerde Ad Visser het pop programma TopPop dat was meestal op Zaterdag avond voor de Dukes of Hazzard en was stukken beter dan de 24 uurs shit waar jullie nu altijd naar kijken MTV en TMF het leek een beetje op Top of the Pops met dat verschil dat TopPop werd afgewisseld door videoclips studio-optredens en door TopPop zelf in elkaar geragde clips en dat was heel creatief en dan moet je nagaan dat de omroep toen nog veel minder geld te besteden had als nu en ook de techniek was nog niet zo ontwikkeld als nu, dus voor een cursus creatief met geld tv-producentje spelen ga naar Ad en het voormalige TopPop team.

J�rk de kurk haider Tuesday, April 24 Dennie haben marsipulami's von rechts auch voorrang? Dennie Tuesday, April 24 aber dat is ook zeer vermoeiend. Kabouter Lui Tuesday, April 24 op wereldtoernee, ik word daar zo moe van, op wereldtoernee. Tuesday, April 24 Bonnie is auf wereldtournee. Dennie heeft haar eben vergezeld maar Bonnie boemsde Dennie tot drie maal toe van das podium en blaue plekken doen het niet goed auf Dennie dus is Dennie abgehaakt.

Bonnie hat haar wodkaas en wiskies netjes abgewisseld met spa rood en zal morgen wieder paraat zijn. Marcel waarschijnlijk nep Tuesday, April 24 Waar is Bonnie? Bonnie, kom terug bij Marcel en vertel hem dat hij je held is en dat je van hem houdt.

Marcel heeft je nodig. Ad Tuesday, April 24 Ramses toch, en in een bagwanjurk rondlopen is niet vaag? Luister die cd nou maar gewoon en stel je er voor open. Je hoeft je nergens voor te schamen, je mag het zelfs ontkennen.

Kom lekker klaar met je knieen, bedank me en het blijft ons geheimpje. Ik ben er al vijftig keer op klaargekomen of twaalf keer, ben de tel kwijt maar gewoon met mijn leuter hoor, dat gedoe over klaarkomen met je tenen en je oren vind ik maar vaag. Ad Tuesday, April 24 Ja Dennie, dat heeft te maken met verwachtingspatronen, ofwel met 'naar de mond praten'. Van mijn cd's verwacht iedereen een bepaald soort bullshit en hier verwacht iedereen een ander soort bullshit.

Mijn werkelijke opvattingen zijn me onbekend. Dennie Tuesday, April 24 Meneer Visser, op uw cd's slaat u een hele andere toon aan over vrouwen, liefde en seks. Ad Tuesday, April 24 Tuurlijk, geweldig. De hele versie is stukken beter. Behalve dan dat laatste regeltje 'ja ja ja', vrouwen die ja zeggen verbruien de fun. Dennie Christiaan Tuesday, April 24 Kan er misschien ook wat enthousiasme af voor mijn bijdrage aan de nieuwe versie?

Ad Tuesday, April 24 En daaraan vooraf dat verwachtingsvolle en tikkeltje domme 'hallo? Adje patatje Visser Tuesday, April 24 Stomme Ome Ad staat blijkbaar wel bij de kvk ingeschreven en heeft een punt nl adres. En oh oh oh wat flauw, wel lekker maken met klaarkomen maar plaatjes ho maar, enkel 1 preuts prentje, nee gelijk een cd aansmeren. Moet die webmaster toch eens danig toespreken. Ik denk dat ik dat dan toch maar zelf bedacht heb.

Ad Visser Tuesday, April 24 Jullie moeten al mijn boeken lezen en cd's luisteren want daarvan word je relaxed en leer je op duizend verschillende plekken op je lichaam klaar te komen. En relaxed is gezond en klaarkomen ook. Begin maar met mijn website te bezoeken. En punt kom doet het leuker bij klaarkomen. Daarbij weet ik geeneens of ik wel bij de kamer van kooprotzooi sta ingeschreven. We houden het op punt kom maar ome Ad gaat even controleren en als het niet klopt is hij zo weer terug.

Mr-t Tuesday, April 24 Site ruled ezelballen!!! Marga van Praag Tuesday, April 24 Dat was heel vroeger, toen we nog maar twee zenders hadden, jahaa dat kunnen jullie je misschien niet voorstellen, maar heel vroeger hadden we nog maar twee zenders en als je bij de grens woonde had je er nog twee belgische of drie duitse bij maar dat doet er nu niet toe, heel vroeger toen we dus nog twee zenders hadden, namelijk nederland 1 en nederland 2, toen was Ted de Braak die lange seiksnor van de NCRV.

Harry Nak Tuesday, April 24 Hier is de koffie!!!!! Ted de Braak Tuesday, April 24 Leef ik eigenlijk nog?? Erik Speezie Tuesday, April 24 Dan maar een herhaling van mijn nieuwste wereldhit.

Ik zag je dansen op een grote ronde tafel, in een verlaten bar naast de pornobioscoop. Bonnie Tuesday, April 24 Ik moet vandaag even een wereldtournee doen mij een raadsel wat ze met een jarige moeten, of hoe oud was het ook al weer Bart, maar Bonnie laat natuurlijk geen kans onbenut om weer eens strontlazerus van het podium te flikkeren dus van mijn kant ligt de berichtenstroom stil voor vandaag, maar verheug je niet want morgen ben ik gewoon weer terug.

Marcel Monday, April 23 De geilheid waarmee het woordje dokter bernhard uitsprak alleen al. Want ze is, net als de vrije markt , slechts een dom mechanisme. Zíj blijven er blijmoedig onder. Ze weten niet beter: Hugh Brody is de eerst die er op wijst dat ze écht bestaan hébben en nóg bestaan.

Die laten zien wat er met de mensheid gebeurd is na de laatste ijstijd, dus zeg maar tienduizend jaar geleden. Toen overkwam de mensen wat de chimpansees 2,5 mjg overkomen is: Met alle gevolgen voor hun manier van samenleven: Maar nu loop ik weer vooruit op hoofdstuk II. Heb ik nu voldoende materiaal aangedragen om mijn idee voor het goede in de menselijke natuur te hebben aangetoond? Zodat het een overerfelijke neiging in ons geworden is, waar we nog steeds mee ter wereld komen.

Naar dat gelukkige VJ-bestaan verlangen we nog steeds intuïtief terug en aan dat gevoel appelleren alle utopieën. Maar nu terug naar de Grote Verhalen. Ze zijn verdwenen of, wat de monotheïstische of anderszins godsdienstige aangaat, ze smelten weg onder de warme wind van de globaliserend gelijkschakelende vrije markt.

Natuurlijk, dat aangetast worden van de heiligste overtuigingen van de godsdienstfanaten maakt de heftigste gevoelens los en dus beleven we een barre overgangstijd. Maar de vrije markt is een dom mechanisme en gaat onverstoorbaar door. Het weekt de individuen los uit hun geloofsbeklemming en de vrijheid lokt altijd en iedereen. Inzicht in onze menselijke natuur maakt nóg gelukkiger. Mensen kunnen niet goed samenleven zonder een Heersend Verhaal.

Je geweten , het stemmetje in je binnenste dat antwoord geeft wanneer je je afvraagt of je iets zou doen dan wel nalaten, heeft een Heersend Verhaal nodig om naar te verwijzen. Ons geweten heeft een bodem nodig, in de vorm van een Heersend Verhaal. Maar ons geweten heeft nu Nix meer om naar te verwijzen.

Ieder mag nu zijn eigen Verhaal maken, zeggen de postmoderne filosofen. Alsof het een gunst, een gelukkige serendipiteit van de vrije markt is. Maar het is een verarming van ons menszijn en van ons samenleven.

Een leegte die we nog moeten opvullen. Het maken van een eigen Verhaal, een consistent wereldbeeld, is maar weinigen gegeven. Bovendien wordt een eigen Verhaal — want bij gebreke van een heersend Verhaal doet iedereen dat inderdaad: Dát is het nu juist — dat ieder zijn eigen naad naait, en met name de rijken en de machtigen — wat de samenleving fragmenteert tot los zand.

Om goed samen te kunnen leven is een heersend Verhaal onontbeerlijk. Hoe wij ons voelen en hoe we tegen onze medemensen aankijken wordt enorm bepaald door hoe we tegen onszelf aankijken. Onze hersenen werken de hele dag door. Ze bepalen onze gemoedstoestand, ons al dan niet welbevinden.

Voor het vórmen van onze denkbeelden, ook voor dat van ons zelfbeeld, zijn we afhankelijk van wat onze omgeving ons aanreikt. Voor het kind zijn dat de ouders en hun omgeving. Daar komen weldra de straat en het onderwijs bij. Maar vooral bepalend is het Verhaal dat in je samenleving heerst. Dat zet je de bril op waardoor je de dingen en mensen beziet.

Heel duidelijk wordt dat ook aangetoond in Zineconomie Ter Borg. Als je ter wereld komt, heb je niets te kiezen gehad. Niet eens de zoogdiersoort van je ouders. Niet of je een meisje dan wel een jongetje bent geworden. Niet in welke cultuur je ouders leven, niet eens in welk tijdperk van de geschiedenis.

Heel bepalende factoren voor je levensgeluk allemaal. Wanneer je bijvoorbeeld vandaag nog als meisje in een door monotheïsme [17] beheerste cultuur ter wereld komt, staat je een leven van slavernij te wachten. Heel bepalend voor je zelfbeeld is ook of je in een individualistische cultuur als de Amerikaanse of een collectivistische cultuur als de Japanse ter wereld komt [18]. Voor een bevredigend zelfbeeld moet je weten waar je vandaan komt, wat je plaats is in het grote geheel der dingen en waar het allemaal, inclusief jezelf, toe leidt.

Sinds historische tijden waren het de godsdiensten [19] die het Heersende Verhaal hadden mogen brengen, die vorm hadden mogen geven aan het zelfbeeld van de mensen en die de bril hadden opgezet waardoor de mensen naar de dingen en de mens keken. Volgens het christelijke Verhaal ligt onze herkomst in de schepping door God, onze toekomst in de eeuwige zaligheid.

Deze zou je deelachtig worden onder voorwaarde van braafheid, van het afzien van genot tijdens je leven. Het kerkelijke materiaal voor je zelfbeeld is een ontmoedigend mensbeeld: Volgens dat beeld is de mens geneigd tot alle kwaad en het hangt van Gods genade af of het toch nog wat zal worden met die eeuwige zaligheid waartoe hij immers op aarde is. Het christelijke Verhaal was niet veel soeps, maar het grote goed was dat het er wás en dat het je er voor behoedde om als een freischwebender Intelligenz door het leven te moeten.

Een lot waartoe de vrije markt , doordat onze filosofen alleen maar dom staan te juichen bij het verdwijnen van het oude Heersende Verhaal, onze jongeren rückzichtlos veroordeelt.

Voor een leefbare samenleving moeten we weten welk mens- en wereldbeeld er in andermans kop zit. Zodat we voor elkaar ergens op aanspreekbaar zijn. En dat eigen verhaal komt toevallig prachtig overeen met het eigenbelang. Democratie ten eigen bate. Maar zo werkt democratie niet. De levenshouding van een volwassene: En wat de islam-jongeren vandaag van de islamisten islam-fundamentalisten die de islam als politiek instrument hanteren meekrijgen, daarvoor moet je het boek De tol van de eer van Jan Goodwin Witte Beertjes, lezen.

Heel deprimerend, maar wel verplichte literatuur. De islam is op zichzelf jonger en progressiever dan het christendom. Maar het gaat er natuurlijk om wat er sinds Mohammed door mannen van gemaakt is en hoe het jouw leven vorm geeft. De boodschap van Jezus was ook in orde; wat de kerkvaders ervan gemaakt hebben bepaald niet. Waarom het mens- en zelfbeeld voor mensen zo belangrijk is, zullen we dadelijk gaan zien en ik schets ook de contouren van een Nieuw Heersend Verhaal.

Waarover zal dat moeten gaan? Natuurlijk moet het antwoord geven op de ultieme vragen van elk individu: Antwoord ook op de ultieme samenlevings-vragen: Maar … eerst nog even over hoe wij in het Westen van ons onderdrukkende Oude Verhaal zijn verlost en nu zonder IETS zijn komen te zitten.

Want dat is iets wat we van onze postmoderne filosofen ook niet kunnen vernemen. Het is geen opgelegd Verhaal. Maak ik zelf wel uit, ja?! We leven gelukkig in een democratie. Vervolgens moet je het niet zien als een afgerond IETS, maar als een project waaraan permanent gewerkt en gesleuteld wordt en zal blijven worden zolang de mensheid nog bestaat.

Tenslotte is het een universeel-menselijk Verhaal we zijn maar op één manier van apen tot mensen geworden en een globaliserende mensheid vraagt daar om.

Het Verhaal moet de menselijke natuur in kaart brengen. Het is het Verhaal van het onafzienbare en onherbergzame heelal waarin op één enkel planeetje, door een toevallig samenvallen van een groot aantal ideale omstandigheden, de heelalmaterie tot een ongekende complexiteit is geraakt.

Het Verhaal vertelt de ontwikkeling van die complexiteit, van zichzelf reproducerende moleculen tot cellen, tot meercelligheid van plantaardig en dierlijk leven, via vissen, amfibieën en reptielen tot zoogdieren, tot apen. Kortom, het moet de wortels van ieders denken over zijn bestaan zo diep mogelijk laten reiken, zodat ieder als een stevige boom in het leven komt te staan. En vooral natuurlijk ons eigen Verhaal: Maar die ten diepste nog steeds verlangen naar die voorouderlijke harmonie, met welk verlangen ze nog steeds geboren worden.

Het laat het menszijn van iedere mens zien waarop de Universele Verklaring gebaseerd is. Als Heersend Verhaal geknipt voor een mondialiserende samenleving: Een uiterst betrouwbaar plaatje: Het verschaft onze jongeren het broodnodige gevoel van geworteld te zijn in het leven. Het biedt de islamjongeren een beter bij hun vrije markt -wereld passend mens- en wereldbeeld.

En zo zijn er nog veel meer nuttige aspecten aan te noemen. Nadelige aspecten heb ik tot nu toe niet weten te bedenken. Ons Verhaal begint 8 miljoen jaar geleden.

Doordat het klimaat koeler en droger was geworden verdween op de plek waar onze vroegste voorouders leefden Hoorn van Afrika het voorouderlijke regenwoud waar ze als soort op waren toegesneden. We zijn afkomstig van een populatie chimpansee-achtigen die zich heeft weten aan te passen aan de savannen-omgeving die voor het verdwijnende regenwoud in de plaats kwam. De open bossen waar ze hun slaapnesten bleven vlechten, bevatten niet meer de vruchtbomen waarvan ze vanouds geleefd hadden.

Ze moesten voor hun eten de open grasgebieden van de savanne op. Maar mensapen zoals chimpansees verdedigen zich tegen een luipaard door het van alles naar de kop te smijten. Aapmensgroepen die dat het bekwaamst deden, floreerden en zo selecteerde dit gedrag zich uit. Dus om permanent tweebenig te worden. Heel uniek voor een zoogdier. Let wel, de verandering van regenwoud naar savanne nam wel een miljoen jaar in beslag, en dus de aanpassingen daaraan kregen alle tijd.

Onze vooroudermensapen hebben nooit beseft dat hun wereld, of zijzelf, er anders uitzagen dan ze zich herinnerden. Hun nieuwe leefwijze dwong hen tot taakverdeling tussen de seksen.

Vrouwen en kinderen verzamelden het eten, de volwassen mannen deden niets anders dan met hun stenen paraat zorgen dat dit in veiligheid kon geschieden.

Groepen die daar goed in waren deden het beter dan groepen die er weinig van bakten en zo selecteerden de vereiste gedragingen zich uit. De hete middaguren en de nachten brachten ze door in de relatief veilige bossen waar het voedsel verdeeld werd en waar ze hun slaapplatforms vlochten in de boomkruinen.

Hetgeen betekent dat hun lichaamsbouw en hun handen en voeten nog steeds voor het klimmen geschikt moesten blijven. Daar hangt helaas geen labeltje aan. Of er ook maar één voorouder-AP bij die fossiele resten zit is moeilijk te zeggen. Maar die moeten er toen tussen gelopen hebben. Eten genoeg op die savanne. Maar je moest wel weten wáár, wannéér, wát verkrijgbaar was. De AP-vrouwen moesten heel wat meer weten en meer aan kennis kunnen doorgeven aan hun dochters dan hun voormoeders in het regenwoud waar het eten gewoon aan de bomen groeide en waar de normale mensapencommunicatie kreten, gebaren, gelaatsuitdrukkingen en andere lichaamstaal volkomen toereikend is.

Het kon niet uitblijven dat in één van die AP-groepjes één AP-vrouw haar handen, met die tien vingers, ook is gaan gebruiken om er iets waar ze het met haar medevrouwen over wilde hebben [een bepaalde plant], [een bepaald dier], [een bepaalde plek], [een bepaalde handeling], verzin het maar, mee uit te beelden. Haar medevrouwen snapten wat ze bedoelde, vonden het grappig, en ze gingen het ook doen.

En geleidelijk voor steeds meer dingen. Want de stam floreerde. De verbeterde communicatie verbeterde hun samenwerking en voedselscharrelen. Misschien wel in de geschiedenis van het heelal [21]. Ze konden het met die naam ook hebben over een ding dat op dat moment en op die plek niet waarneembaar was.

Dus over een bepaalde plant of een dier dat zich zou bevinden op de plek waar ze morgen naar toe zouden gaan. Iets geheel nieuws in de natuur. Alle groepsdieren hebben hun soorteigen manier van communiceren, van walvissen tot olifanten, van wolven tot vervet-aapjes en noem maar op: Maar geen van de overige groepsdieren kent namen voor de dingen , alleen wij. Geen enkel ander groepsdier kan het met zijn soortgenoot hebben over iets wat niet ter plekke waarneembaar is. Als de koeien in de wei plotseling over dit vermogen zouden komen te beschikken, zou de boer het heel bedreigend vinden!

Het schept een gevoel van afstand tussen de benoemer en het benoemde. Tussen subject en object. Ze kwamen een beetje los van hun omgeving, gevoelsmatig dan, waar andere dieren machteloos deel van uit blijven maken. Want het schept ook een gevoel van macht over de dingen. Het is ook een gevoelsmatige aantasting: Als je bij de Yoruba de naam van de tijger hardop uitspreekt, neemt hij je diezelfde avond nog te grazen.

De Joden mogen hun god niet bij zijn naam noemen: Met hun namen voor de dingen kon de oudere generatie haar ervaring overdragen op de jongere. En over kennisoverdracht hoef je het al helemaal niet te hebben bij chimpansees of bavianen of welke andere soort dan ook. Ze konden nu overleggen met elkaar. Twee weten meer dan één, en een hele groep kan heel wat problemen aan. Eén hooligan is maar een bang knaapje. Maar voor een hele meute doe je het als ME-er in je broek.

Namen voor de dingen. Het begon met niets. Maar ik denk dat het al heel vroeg begon. Want de behoefte aan meer communicatie was er al vanaf het begin van de savanne-foeragering, en het mensapenlijke imitatievermogen en het gebaren waren er ook vanaf het begin. Misschien begon het dus al wel zes miljoen jaar geleden. OK, voor mijn part vier miljoen jaar geleden, maar dat wordt mijn uiterste bod. Want deze stenen messen en schrapers dateren al van 2. Gevonden in Kada Gona in de Ethiopische woestijn.

Dan zitten we al op 3 mjg. Want de ontwikkelingen gingen uiterst langzaam, zoals we al zagen met de overgang van regenwoud op savanne. Ze hebben het dan over AP garhi of Homo habilis of  Homo ergaster. Het is allemaal nog onduidelijk welke fossiele vondsten tot onze voorouders gerekend mogen worden. Want hier en toen verschenen de harde bewijzen van bijzonder gedrag. Hun fossielen zijn onzeker, maar hun werktuigen niet.

Kada Gona is niet één opgravingsplek bij die ene rivier in Ethiopië, maar sindsdien zijn er 15 plekken meer gevonden, allemaal in die streek, en ook snijsporen op fossiele paarden- en runderbotten, allemaal vanaf 2.

Maar waarom zíj, en niet andere dieren? Daar geeft alleen dit Verhaal antwoord op. Want dat is waar het om gaat als je je afvraagt: Volgens mij — maar hierin zal geen paleo mij voorlopig volgen — was er iets nog belangrijkers aan vooraf gegaan: Het gevoel van afstand, van macht, dat hen 2,6 mjg tot professionele slagers heeft gemaakt waarbij machtige andere roofdieren het nakijken hadden, had hen rond drie miljoen jaar geleden al de instinctieve angst voor het vuur doen overwinnen.

Waarom wil ik dat toch zo vroeg plaatsen? Omdat na het vuur gebruik hun menselijke gedrag pas echt met sprongen vooruit ging. Dat moet ik uitleggen, aan iemand die wil weten waartoe wij op aarde zijn. Maar tegen het vallen van de schemering, die in de tropen  heel kort duurt, moest ieder zijn nest maken in de kruin van een boom en dan was het afgelopen met het communiceren. Maar toen ze eenmaal het vuur waren gaan gebruiken, konden ze op de grond blijven overnachten, rond het kampvuur dat de roofdieren uit de buurt hield.

Uren werden hierdoor aan hun dagen toegevoegd. Uren bovendien die zich voor niets anders leenden dan voor het communiceren. Wat communiceerden ze dan? Iets wat er die dag tijdens het voedselscharrelen was voorgevallen. De onverwachte confrontatie met een vervaarlijke buffelstier bijvoorbeeld. De buffel had geaarzeld, schrapend met een hoef: Na enkele doodstille ogenblikken had de buffel zich omgedraaid en was weggegaan.

Deze beangstigende confrontatie speelde een vrouw, nu rustig bij het kampvuur, door het hoofd. De overige vrouwen en kinderen zetten het op een krijsen. Een man sprong op en imiteerde de buffel. Opgelucht gekrijs van de overigen. De rust keerde weer. Maar de adrenaline-spiegel was nog zo hoog dat de vrouw opnieuw opsprong en het spel nog een keer werd gespeeld.

En nog eens, toe ieder zich in zijn slaapvel had gerold en was gaan meuren. Maar hun scherpe oren waakten. Maar ik ken een paleo, Steven Mithen, die ook meent dat ons taalvermogen met dit soort performances begonnen moet zijn in zijn boek After the Ice. Harvard UP Alleen denkt hij aan gesproken taal, niet aan gebarentaal. Zonder er rekening mee te houden dat mensapen geen neurologische controle hebben over hun stem. Nu zijn er wel begeleidende geluiden te maken met lippen [P!!

Daarmee hebben ze hun gebaren vanaf het begin al gauw mee aangevuld. Want met je handen vol valt er niet veel te gebaren, en je wilt toch wat communiceren onderweg. Avond aan avond deden ze de [buffel]-performance, tot er zich een nieuw voorval had aangediend en ze weer een nieuw onderwerp hadden. Van generatie op generatie werden deze performances rond het kampvuur meer gestandaardiseerd.

Ook de gebaren werden gestandaardiseerd. Wanneer het begin van een gebaar al begrepen wordt, maak je het niet helemaal af: Dat doen we nog steeds. In de MMS-communicatie worden de woordjes ook ff afgekort.

In een babbel wil je in je communicatiemoment zoveel mogelijk mededeling proppen. Bij emotionele performances lijkt dat op dansen, op ballet. Vooral als de hele groep iets uitbeeldt. Ze kregen er een veel uitgebreider en voedzamer voedselpakket door. Ze werden groter van gestalte. Dat laten de fossiele resten ook zien. Die gracielere gebitten en grotere gestalten zijn voor mij harde bewijzen van vroeg vuur gebruik.

Ze verbreidden zich buiten tropisch Afrika naar koelere streken. Via het Midden-Oosten naar het Verre Oosten. Het vuur heeft gemaakt dat wij, begonnen als een volstrekt onbespeurbaar ondersoortje chimpansee-achtigen, nu dé dominante zoogdiersoort zijn van de Aarde.

Alle dieren, hoe vreeswekkend ook, zitten bij ons, talige wezens, in de dierentuin en nergens is het andersom. Groepen met de meeste onderlinge harmonie deden het beter dan aso-groepen en zo selecteerde de tijd ons tot de aardigste dieren die de natuur kent. De groepen waren klein, hooguit een mens of Volstrekt op elkaar aangewezen.

Maar ook om er te logeren in slechte tijden. De wereld was nog eindeloos groot. Oorlog was een ondenkbaar verschijnsel, dat hoort bij overpopulatie, bij teveel groepen in een beperkt leefgebied. Maar daar was pas enkele tienduizenden jaren geleden sprake van. Er gebeurt iets met een diersoort die meer en meer zijn hele leefomgeving benoemt: Een wereld waarvan de soort los komt te staan, gevoelsmatig dan, mentaal, cognitief of hoe je het noemen wilt. Onze voorouders werden talige wezens. Omdat mensen tot talige wezens geworden zijn, hadden ze en hebben ze nog steeds een Ontstaansverhaal, een Heersend Verhaal nodig.

Dat is het waar deze tekst om draait; dus dat moet ik goed proberen uit te leggen. Tienduizenden namen voor tienduizenden dingen, dat is een onbeheersbare en onwerkbare chaos in je kop als je daar geen samenhang in hebt. Een logisch en consistent verhaal dat het begin van de dingen vertelt en waarin je eigen stam, dus je eigen persoon, zijn plaats heeft. Dat is het enige procédé dat greep geeft op je benoemde wereld , dat er samenhang in schept en dat je vaste grond onder je denkvoeten geeft.

Dat hebben mensen dan ook altijd gehad: Onze voorouders verbreidden zich over Eurazië. Dat verbreiden ging heel langzaam.

Als een stam te groot werd, kreeg je spanningen en dan besloot een groepje vrouwen, kinderen en mannen om een nieuw gebied in gebruik te gaan nemen. Niet al te ver weg, want je bleef elkaar nodig hebben. Voor talige wezens zijn de dingen er pas als en in zoverre ze er een naam voor hebben. Voor hun nakomelingen waren zij, in het spraakgebruik als groep tot één figuur samengetrokken: Het scheppingsverhaal vertelt hoe de Grote Voorouder in de Droomtijd het stamgebied was binnengekomen en op zijn weg alle belangrijke dingen de vruchtbomen, de bergen en rivieren, de vissen en de moerassen, de kloven en de noem maar op geschapen had.

Veel van die belangrijke dingen werden ook belangrijke Figuren in het scheppingsverhaal. Alle plekken waar de Grote Voorouder nooit een man of een vrouw en dat klopt, het was een groep zijn sporen had achtergelaten: Je begrijpt dat we met de figuur van de Grote Voorouder te maken hebben met het prototype van God.

En dat we die geschapen hebben omdat we talige wezens geworden waren. Zoveel stammen, zoveel Grote Voorouderfiguren en andere Figuren. Daarbij maakten de mensen voor hun gevoel nog steeds deel uit van de dierenwereld waar ze van afhankelijk waren. Ze beschouwden zichzelf nog als afstammend van een bepaald dier. Ze kregen hun totemdier ook bij de initiatierituelen mee; dat werd hen even eigen als hun naam. Nog steeds zijn wij onze naam.

Hun stamtotems werden stamgoden. Ze vestigden zich in dorpen, en hun rituelen zowel als hun voedseloverschotten werden beheerd door de tempel. Gewijd aan hun dierlijke stamgod, als speciale bemiddelaar bij de Grote Moeder. Sinds vijfduizend jaar geleden zijn we meer en meer in klassenmaatschappijen komen te leven. Het proces van beschaving ging gepaard met oorlogen, slavernij en andere onmenselijkheden. De mythe van de Toren van Babel is er nog een overblijfsel van.

Een smartelijk proces, maar het leverde wel een uitbreiding van het menselijk bewustzijn op: Zo bezien zou de Bush-kliek met zijn imperialistische bezetting van het olieparadijs Irak toch nog de handen in historie kunnen schoonwassen. Maar ondanks een opeenvolging van wrede culturen is onze menselijke natuur onveranderd gebleven.

De vrije markt heeft ons, als eerste cultuur, van ons teneerdrukkende godsdienstige Grote Verhaal bevrijd. We leven voorlopig op een seculier eiland in een verder nog geheel religieuze wereld. Maar ook consumenten blijven mensen. Ze houden even op met huilen als mama neuriënd met ze rond deint: Er is geen klassensamenleving geweest die het zonder Heersend Verhaal heeft kunnen stellen. Het kon een godsdienstig Verhaal zijn, zoals het Christendom of de Islam.

Het kon een collectivistisch, dus nationalistisch of fascistisch of etnisch of economistisch Groot Verhaal zijn. Ook de mannenmaatschappij kon niet zonder dat verhaal dat God de vrouw schiep uit de rib van de man. Als ieder zijn eigen verhaal mag maken, levert dat al te vaak eigenbelang-versies op. Mensen zijn talige wezens. Hun samenleving heeft voor hen alleen in een Verhaal samenhang en zin, hun bestaan alleen in een Verhaal grond en sociale bedding.

Ja, de bevrijding van het onderdrukt worden door een heersende klasse middels een vrijheidsbeperkend collectivistisch communistisch of fascistisch Verhaal of een gelukbeperkend godsdienstig Verhaal is een zegen en die wensen we onze islamitische medemensen natuurlijk ook toe. Maar zónder Verhaal kunnen we niet goed samenleven. Dat wordt ook steeds duidelijker.

Als in je samenleving geen Verhaal heerst zoals een mode heerst bedoel ik , dat doel en richting van dat samenleven aangeeft, heb je ook niet het gevoel dat je buiten je familie- en vriendenkring wat met elkaar te maken hebt.

Dan gaat ieder maar zijn eigen doelen nastreven. Ook voor onze jongeren is het geen pretje, hun identiteit en hun bestaansworteling te moeten vinden zonder dat hun samenleving daar een Verhaal voor heeft, een Verhaal waarin alles past en zij zelf ook. Wij ouderen hebben nog wel een Verhaal meegekregen, het christelijke.

Maar dat onderdrukkende, vrouw- en kindonvriendelijke Verhaal hebben we niet aan onze kinderen willen doorgeven. Trouwens, wie waren wij? In onze samenleving moet een Verhaal heersen. In je eentje heb je Nix te bieden, en dat boden we dan ook.

Als je niet weet hoe je geworden bent, heb je ook geen idee hoe je zelf bent en waar het met je naar toe moet. Het schrijnendst om te zien vond ik de Punks: Schrijnend is ook hun motto: De hedendaagse literatuur laat die vergeefse worsteling om vaste grond en worteling in het leven te vinden, veelvormig zien. Wie zijn herkomst niet kent, kan ook zijn heden niet begrijpen en geen toekomst zien. Dat geldt voor elke mens, maar ook voor een samenleving. Het hoéft helemaal niet, dat samenleven zonder Verhaal.

Ik heb nu nog maar een paar dingen in vogelvlucht laten zien, maar er is veel meer te vertellen en begrijpelijk te maken. Onze geneigdheid tot het goede; waarom we desalniettemin oorlog voeren en belachelijk omgaan met onze vrouwen en kinderen; en zo voort. Een clubje wetenschapsschrijvers zou, tenminste wanneer ik daar ook deel van zou mogen uitmaken, binnen een jaar een Verhaal voor elkaar kunnen hebben dat in de bestaande behoefte voorziet.

Het hoeft namelijk niet perfect te zijn: Bovendien steunt het op de enige echte waarheid die er voor mensen is weggelegd: Het Verhaal komt immers nooit af, omdat de wetenschappelijke onderzoekers over de hele wereld maar door blijven gaan. De echte waarheid blijft altijd onderweg, dus het gaat een nimmer eindigend project worden. Elk jaar een supplement met de meest recente inzichten, elke vijf jaar een bijgewerkte hoofdtekst. Zoiets als het postcodeboek. Maar nu één dat geldt voor elke mens die er bestaat, van welk ras of welke cultuur of gezindte dan ook.

Het gaat om een samenleving met een IETS dat ons bindt. Een universeel Scheppingsverhaal is ook de globaliserende vrije markt waardig. Het haakt aan bij het eerste universele document dat de mensheid tot stand heeft weten te brengen: Ook dat is gebaseerd op het menszijn van iedere mens.

Een enorme prestatie voor , om God er buiten te laten: Dat is het vandaag wel. Het moet er vooral zijn voor onze overheden, dat ze weer doel en richting kunnen uitzetten, en duurzaamheidsmaatregelen en eerlijk-delen-beleid kunnen legitimeren. En voor de burger, dat hij zijn overheid weer ergens op kan aanspreken. Voor het onderwijs, dat het de kinderen weer IETS mee te geven heeft. Voor de programmamakers, dat ze over zinnige inhoud beschikken.

Voor de jongeren, dat ze grond onder hun denkvoeten krijgen: Voor de allochtone jongeren, dat ze een alternatief krijgen voor het niet bij de vrije markt passende islamverhaal. En als alternatief voor het creationistische verhaal van het opdringende christenfundamentalisme. Voor ons samenleven dat niet zonder IETS kan. Voor Europa, dat ook geen gemeenschap kan worden zonder Verhaal. In is een nieuwe versie ingevoerd waarin je ook tijdens je leven al gelukkig kon wezen als je God diende.

Box , Sacramento, CA www.. Vrijwel al het bruikbare op de gebieden waarin ik mij als amateur begeef, is van Amerikaanse auteurs. Maar … ik zie als de stuwende kracht achter alle menselijke vooruitgang in denken zowel als in welvaart de vrije markt. Omdat noch het humanisme, noch de filosofie, een verhaal in de aanbieding heeft over hoe mensen van apen tot mensen geworden zijn en dat niet eens beoogt, en een humanosoof dat wél beoogt en aanbiedt, noem ik mij humanosoof.

Nu moet ik bekennen dat ik de enige humanosoof ter wereld ben. Dan ben je wel makkelijk te vinden op het internet, het is ook wel een beetje zielig. Maar op een zwak pitje gloeit mijn hoop dat u, na kennisneming van wat ik u hier ga bieden, uzelf ook als humanosoof zult zien.

Een humanosoof beschouwt de menselijke natuur als gevormd in de menselijke prehistorie, in de VJ-fase zie onder. In die lange-lange fase leefden onze voorouders in kleine, uiterst vreedzame groepjes met vrouwelijke dominantie.

In de AGR-fase zie ook onder , en vooral in de historische tijden, is die natuur geweld aangedaan en gefrustreerd. Maar het verlangen naar het goede komt als een ondergeduwde kurk steeds weer bovendrijven waar het de kans krijgt. Kennis van de menselijke prehistorie, dat is waar het in de humanosofie om draait. Daar komt vooral kennisname van wat de menswetenschappen aandragen aan te pas: Zeker wat mijzelf betreft komt er ook eigen-wijsheid aan te pas: Eigengereidheid ook wel, voornamelijk tot uiting komend in mijn afkortingen.

Ik leg ze in de tekst telkens uit, maar ik presenteer hier alvast een naslaglijstje. Anatomisch Moderne Mensen H. Enig Ware God mbt, oa, jg, ea: Vooruit dan, bij o. Op dit moment is het bewustzijn een nogal geïsoleerd onderwerp, waarover zelfs de scherpste denkers maar liever zwijgen. Net als bij al die eerdere raadsels zijn er veel mensen die beweren — en hopen — dat het bewustzijn nooit zal worden gedemystificeerd. Dennett [1] Geen frustrerender onderwerp dan het bewustzijn… We kennen het bewustzijn allemaal, we zijn bewustzijn.

Maar leg maar eens uit wat het is. Wim van de Grind [3]. Ons menselijk bewustzijn is in de natuur ontstaan en die doet niet aan ingewikkelde dingen. De evolutie werkt met oude spullen, ruimt die pas op als ze in de weg zitten en ontwikkelt iets nieuws waar het van overlevingswaarde is voor een soort. De continenten blijven niet op hun plek liggen. Ze hebben niet eens een plek, ze drijven.

Door magmaconvecties in het binnenste van Aarde worden ze bijeengedreven of juist uit elkaar. Door die verplaatsingen krijg je nieuwe golfstromen. Door opduwingen tot gebergten van wat eerst kustgebieden waren of andersom krijg je andere luchtstromingen, dus andere verdeling van de zonnewarmte.

Eenzelfde wispelturigheid en invloed hebben de stand van de aardas en de baan van Aarde om Zon. Het kan allemaal behoorlijke veranderingen teweeg brengen in het klimaat, en dan is het uitsterven geblazen voor soorten die op een bepaald klimaat zijn afgestemd. Randpopulaties van een soort kunnen al eerder met de omslag te maken gekregen en aanpassingen ontwikkeld hebben. Die groeien uit tot nieuwe hoofdpopulaties maar wel van een nieuwe soort.

Vergelijkbaar met het vliegvermogen van vogels of de sonar van de vleermuizen. Voor het ontstaan van dat vliegvermogen ga je toch niet zoeken in het vogelbrein en het vleermuizenbrein ga je toch niet afspeuren naar sonar? Nee, je loopt de evolutionaire ontwikkelingsgang van die soorten na, en je zoekt vergelijkbare soorten in vergelijkbare omstandigheden. Tenminste, dat is wat een humanosoof geneigd is te doen. Een humanosoof is iemand die menselijke fenomenen terugvoert op de ontstaansgeschiedenis van onze soort en die beschikt over een coherent verhaal daarvan [4].

Tien miljoen jaar geleden waren onze voorouders nog mensapen, nu zijn we mensen. Die weg gaan we nalopen. Waarom doen geleerden als de hierboven geciteerde Dennet dat niet en blijft deze, terwijl hij nota bene zelf zegt dat het hopeloos is, ons brein aftasten? Volgens deze humanosoof komt dat door het denken vanuit een paradigma. Dat geldt met name voor onze filosofen; hun opleiding voorziet uitsluitend in kennisname van het denken over de wereld en de mens van de oude Griekse filosofen, van die van de Verlichting en van de Duitse metafysici.

Het schadelijke van deze toestand is dat de wetenschappers zich in hun denken richten op de heersende filosofie. De denkers uit de klassieke oudheid schetsten die kloof, latere geleerden als Thomas Hobbes zagen het niet anders, zo hebben onze wetenschappers het altijd leren zien in hun opleidingen en met die bril op staan ze in hun onderzoeksgebieden. Maar er begint zich een overbrugbare kloof af te tekenen tussen filosofen, linguïsten en cultureel antropologen enerzijds en veldantropologen, ethologen en neurologen en ontwikkelingspsychologen anderzijds.

Onderzoekers die daar met beide benen in staan of gestaan hebben, bezien de dingen anders. Dus moet je ons pad vanaf tien miljoen jaar geleden tot nu nalopen.

Eeuwen geleden kon dat nog niet, dat pad aflopen. De klassieke denkers moesten er maar een slag naar slaan hoe mensen van apen mensen geworden zijn. Het besef dat we als apen begonnen zijn en dat we er nog heel wat eigenaardigheden van in ons meedragen, is tamelijk nieuw.

Tot ruim een eeuw geleden heeft zelfs in de wetenschappen als vaststaand gegolden dat we kant en klaar door een Hoger Wezen op de aarde getoverd waren. Met name voor filosofen, cultureel antropologen en linguïsten. Omdat ze dus nog steeds voortbouwen op de inzichten der klassieke wijsgerigheid en geen kennis genomen hebben van de groeiende inzichten uit de antropologische disciplines.

Die kloof is een onnodige én onvruchtbare barrière. Ook de antropologische disciplines, aan de andere zijde van de kloof, weten deze nog niet te overbruggen.

Frans de Waal ziet als primatoloog zoveel gedragsovereenkomsten tussen ons en de chimpansees dat hij de kloof verwaarloosbaar acht. De kloof negeren is ook geen overbruggen ervan. Denken binnen een star paradigma is één blokkade. Sinds de wetenschap kwam te beschikken over krachtige nieuwe technieken zijn ook de neurobiologen zich met ons brein en vervolgens ook met ons bewustzijn bezig gaan houden, zoals ook mijn aanvangscitaat laat zien.

Maar met als nadeel dat die link met ons brein de wetenschappers ook weer gevangen houdt. Die houdt hen af van het zoeken waar de oorsprong van ons talige bewustzijn echt te vinden is: Ook de meeste paleoantropologen zijn in de val van het brein gelopen en meten de mate van hogere menselijkheid bij hun fossiele vondsten af aan de cc-inhoud van de schedels. Zodat een befaamd paleoantropoloog als Alan Walker, in zijn boek Wisdom of the Bones , naar aanleiding van een pas gevonden Homo erectusskelet, mijmert: Sommigen gaan zelfs zover dat ze die groei naar hogere menselijkheid toeschrijven aan de aanwas van de hersenmassa.

Terwijl het toch duidelijk moge zijn dat er eerst het gedrag ontstaat en dan pas het aan dat gedrag aangepaste brein. In medische zin betekent het: Je kunt buiten bewustzijn raken en weer bij bewustzijn komen. Daar heeft Dennet het natuurlijk niet over, hij bedoelt het ik-gevoel. Het besef dat jij jij bent en niemand anders. Maar dat hebben hogere dieren ook al. Dat hadden we dus al toen we nog een soort chimpansees waren. Chimpansees in gevangenschap leren al doende de spiegel te gebruiken om hun fraaie gebit te inspecteren of zo en voelen zich diep beledigd wanneer een ander hen in de maling genomen heeft.

Zelf- bewustzijn is in primatenleefgroepen bijzonder belangrijk. Dat heb je nodig om je in de gedachtegang en de gevoelens van de ander te kunnen verplaatsen, om diens reactie en gedrag te kunnen voorzien. Dus om je eigen kansen op eten, het vermijden van vijanden en je eigen voortplanting zo groot mogelijk te maken. New Age-auteurs moeten niet veel hebben van wetenschap. Ze doen deze af als reductionistisch. Nu is de reductionistische methode complexe verschijnselen uiteenrafelen om de afzonderlijke en gemakkelijker te verklaren onderdelen één voor één onder de loep te leggen, teneinde zodoende het geheel te kunnen verklaren , uiterst succesvol gebleken.

Qui bene distinguit, bene discit , nietwaar? Het heeft de westerse wereld tot hoge welvaart gebracht. Ook tot geestelijke leegte: New Age zingevers zijn de wetenschap de schuld gaan geven van de leegte.

Het is een misvatting om te denken dat denken typisch menselijk is. Hogere dieren zouden niet aan hun eten kunnen komen als ze niet konden denken. Daar laten de chimpansees al supermenselijke staaltjes van zien, maar ook gewone apen zoals kapucijnapen leggen, blijkens het recent gepubliceerde experiment van Frans de Waal sept. Alle hogere dieren, hoger dan bijvoorbeeld een zeester, denken en lijken echt niet op bijvoorbeeld een grasmaaiende robot.

Hét voorbeeld van het dierlijke denken is voor mij het volgende verhaal: Een onderzoeker volgt met zijn kijker drie leeuwinnen die op jacht zijn. Ze duiken plotseling neer: De onderzoeker ziet de tactiek beloond worden. Stapt die tweebenige die hun graankorrels strooit meteen in en rijdt weg? Dan blijven ze waar ze zijn: Of loopt hij door naar zijn atelier waar de blikken bus met de graankorrels staat?

Dan zijn ze er als de kippen bij! Ons menselijke bewustzijn moeten we zoeken in de culturele evolutie die ons zulke speciale dieren heeft laten worden dat we er kippen op na houden — om eens wat te noemen.

Wij doen een heleboel dingen die een normaal dier niet doet. Op twee benen lopen, vuur gebruiken, met symbolen communiceren.

Allemaal heel uniek voor zoogdieren die begonnen zijn als een onaanzienlijk en bang troepje mensapen dat gedwongen werd op de savannen voedsel te zoeken dat zijn bossen niet langer boden. Dat pad gaan we nu nalopen en dan komen we ons rare bewustzijn vanzelf tegen. We zullen dan nog uitsluitend spreken over talig bewustzijn want daarin zijn wij als soort uniek.

Daar gaat deze tekst dus voornamelijk over: Ook daarover heeft de humanosoof een nieuwe kijk op te bieden. Mijn literatuurlijst vermeldt de belangrijkste actuele auteurs in deze: Geen van deze auteurs weet de oorsprong van ons taalvermogen coherent binnen de ontwikkelingsgang van aap naar mens, dus als een Verhaal, te schetsen.

Met Verhaal bedoel ik: Nee, daar beginnen wetenschappers niet graag aan. Het dichtst bij de formulering van wat de humanosoof als menselijk taalvermogen ziet, is van Pinker: Maar ook Pinker constateert slechts, hij speculeert niet over waarom het onze soort is die daarmee begon oorzaak , noch wat daarvan onze soort zo speciaal maakte in de dierenwereld gevolg.

Hij loopt het pad van aap tot mens niet na. De humanosoof laat, gebruik makend van wat voor het Verhaal relevante wetenschappers aandragen aan bouwstenen ervoor, het pad zien. Op duizenden plekken op de aarde zijn wetenschappers aan het onderzoeken.

In laboratoria en aan universiteiten, in oerwouden maar ook in dierentuinen, waar de ze gedragingen en het denken van apen bestuderen; en in afgelegen gebieden waar ze mensenpopulaties die nog op een vroegere manier leven, bestuderen. Ze wisselen hun bevindingen uit in boeken en tijdschriften, veelal in het Engels als wetenschappelijke taal, en via internet.

En omdat de humanosoof door levenslange interesse, goede opleiding en met meer vrije tijd dan iemand met een ander beroep, er de gelegenheid toe heeft, kan hij nu dit verhaal te berde brengen over waarom en hoe onze vroegste voorouders namen voor de dingen zijn gaan ontwikkelen. Kan hij begrijpelijk maken dat er daardoor afstand ontstond tussen hen en de dingen, dat ze erdoor hun wereld zijn gaan begrijpen , en dat dit een gevoel van macht geeft over de dingen.

Daardoor, en alleen daardoor, zijn ze, begonnen als een uiterst onaanzienlijk en bang ondersoortje chimpansee-achtigen, niet beschikkend over horens of scherpe hoeven of slagtanden en klauwen of over grote snelheid of afmeting, ergens op de Oost-Afrikaanse savanne van zes miljoen jaar geleden, na ettelijke miljoenen jaren er toe gekomen om het vuur gaan gebruiken; vanaf toen ze dermate bijzondere dieren geworden dat vandaag al die grote en machtige mededieren nu bij ons in de dierentuin zitten en dat het nergens andersom is.

Macht is één ding. Een ander ding is, dat namen voor de dingen denkbeelden zijn. Onze soort is in een benoemde wereld komen te leven, in een denkbeeldenwereld, een woordenwereld, een alleen in ons talige bewustzijn spelende wereld.

Voor ons bestaan de dingen er pas en in zoverre wij er een woord voor hebben. Onze voorouders schiepen met hun woorden de dingen, riepen ze in ons bewustzijn, dus menselijkerwijs gesproken in het bestaan. Het groepje vrouwen, kinderen en mannen dat als eerste mensen een bepaald gebied als hun jachtgebied in gebruik nam, was voor hun nakomelingen de scheppende groep. Ze werden er religieuze wezens door en dat zijn we nog [5].

Dat houdt taligheid dus voor mensen in: Vandaar dat ons bewustzijn talig is. Het is een pad waarop wetenschappers zich nauwelijks durven begeven. Omdat het glibberig is en zij er hun wetenschappelijke reputatie — en dus hun inkomen — op riskeren. Maar de humanosoof is portrettekenaar.

Zijn inkomen loopt geen gevaar, hij heeft nul wetenschappelijke reputatie en begeeft zich dus onbekommerd op het pad. Maar eer u nu geen zin meer heeft om u verder bezig te houden met hetgeen een leek onbekommerd en vrijblijvend te berde meent te mogen brengen, moet u nu twee dingen overdenken. Natuurlijk bent u als wetenschapper vele malen geleerder dan deze portrettekenaar.

Echter … alleen op uw eigen onderdeeltje van uw vakgebiedje. Op dat gebiedje hebt u al moeite genoeg om de ontwikkelingen bij te benen, terwijl u ook nog eens moeten lesgeven en publiceren en uw relaties en uw ouderschap goed moet zien te houden. Op alle overige gebieden bent u een even grote leek als deze portrettekenaar. Dat kan alleen een begeesterde oude en alleenwonende portrettekenaar met universitaire ondergrond.

Toch zal de humanosoof meer moeten doen om enige geloofwaardigheid bij u te verwerven, want — en dat is wellicht zijn grootste makke — hij beschikt ook nog eens niet over het bij dit prestigieuze onderwerp passende geserreerde taalgebruik. Het manco van een artistieke inslag, die echter soms ook creatief denken bevordert. En … hij haat onechtheid en duisterheid.

Als je niet simpel uit kunt leggen wat je bedoelt, snap je het zelf niet goed genoeg. Misschien dat mijn literatuurlijst u enig vertrouwen kan geven. Om aan te geven aan welke auteurs ik bij het schrijven van mijn teksten het vaakst terugdenk, maak ik de betreffende achternaam vet.

Je kunt het nooit bewijzen. Maar het is een goed verhaal wanneer het strookt met alle bekende feiten en als we er wat mee kunnen. Hun leefgebied is het oerwoud binnen de noordwaartse lus van de Congorivier. Dus is een heel andere biotoop dan waar die oorspronkelijke regenwoudbewoners op gebouwd waren: Een biotoop die ook nog eens onderhevig was aan seizoenswisseling: Dat aanpassen kreeg alle tijd en verliep volkomen ongemerkt.

Ook mensapen struinen rond in hun territorium, foerageerroutes volgend die door seizoenmatige afwisseling worden gedicteerd. Het enige wat gebeurde was dat hún foerageergebied in de loop der generaties steeds grotere open grasvlakten ging beslaan en dat het bestand aan vruchtbomen in hun bossen achteruitging. Het achteruitgaan van hun regenwoud en het tot savanne worden ging zo geleidelijk dat ze er nooit erg in gehad hebben.

Zo geleidelijk verliep ook hun fysieke aanpassing aan de nieuwe condities. Maar in de harige vellen hadden die geen trek. Eten genoeg te vinden op de open graslanden. Maar het was voor mensapen levensgevaarlijk terrein. En ze lustten bepaald graag mensaap, want die hebben geen horens of gevaarlijke hoeven of scherpe klauwen; en vooral: Gelukkig — tenminste als je blij bent dat je er bent — kunnen mensapen iets waar roofdieren een hekel aan hebben: Jane Goodall, die de chimpansees in het wild bestudeerd heeft, noemt het voorbeeld van Heer Worzle zij gaf de individuen namen om ze uit elkaar te kunnen houden.

De bananen die zij in het woud neerlegde om hen naar haar tent te lokken, daar kwamen ook bavianen op af. Die zijn bijna even groot als chimps en ook voor geen kleintje vervaard, en vrouwen en kinderen lieten zich dan imponeren.

Heer Worzle liet zich niet van zijn stuk brengen, hij week geen centimeter, raapte op wat voor zijn handen lag en wierp dat naar hun kop. Soms waren het bladeren, een keer — tot groot genoegen van de bavianen — een tros bananen. Maar langzaam kwam Heer Worzle tot de ontdekking dat stenen het beste waren en na een tijdje ging hij ook steeds grotere gebruiken.

Wat het gooien betreft hield dat in dat hun projectielen stenen werden, zoals Heer Worzle al liet zien. Die doen niet alleen pijn maar je kunt er ook een voorraadje van meenemen.

Want je moet die wapens natuurlijk bij je hebben als je je op zulk gevaarlijk terrein begeeft. Maar een troep schreeuwende mensapen en een hagelbui van stenen, daar heeft zelfs een sabeltandtijger niet van terug. Hoe moet een mensaap in godsnaam een hoop stenen meedragen? Met hun handen natuurlijk. Hetgeen meteen de vraag beantwoordt waarom wij als enige zoogdiersoort tweebenigen zijn geworden. De meeste dieren, beren, honden, paarden, noem maar op, kunnen het — met hetzelfde on gemak als waarmee wij op één been hinken.

Sabeltanders waren gespecialiseerd in het veroveren van een neushoorn [12] , nijlpaard of andere dikhuid. Maar hun sabeltanden leenden zich niet voor afknagen. Zodra ze de buik vol hadden, van de ingewanden maar ook van het getreiter van de ongeduldig wachtende aaseters, hielden ze de resten van hun buit voor gezien.

Maar volgens mij waren de vellen voor hen ook belangrijk als extra bron van proteïnen! En al gauw zullen ze er ook scherpe schelpen en steenscherven bij zijn gaan gebruiken, om het achtergebleven weefsel er van af te schrapen. Ze zijn bovendien uiterst belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de steenbewerkingstechniek. Maar al heel gauw maakten ze die zelf door een steen kapot te smijten op een grotere steen of met een grotere steen aan scherven te slaan.

Rondcirkelende gieren gaven de plek aan waar vers aas aan te treffen zou zijn. Zeker aanvankelijk zullen ze de plek met uiterste omzichtigheid benaderd hebben, maar in de loop der miljoenen! Vrouwen kunnen niet gooien, want die moeten hun baby meedragen en eten verzamelen. Mannen kunnen geen knollen gaan zitten uitgraven: Taakverdeling dus, vanaf het begin. Vrouwen en kinderen verzamelen het voedsel en de volwassen mannen doen niets anders dan zorgen dat dit in veiligheid kan gebeuren.

Die taakverdeling komt de gedragsonderzoekers van chimpansees bekend voor: Overigens foerageert bij hen ieder voor zich; mensapen verorberen het gevonden eten meteen en delen het niet. Bewapening vooral stenen meedragen hoort daar bij, dus ook rechtop lopen.

Daar zijn zoogdieren niet op gebouwd: Voor de vereiste aanpassingen aan bil- en buikspieren en zelfs aan hun aderen [15] hebben ze wel een miljoen jaar de tijd gehad, zo geleidelijk voltrokken zich de veranderingen van hun omgeving. Het is best mogelijk dat er een overgangsfase in zoutwater-mangrovebossen, zoals bij de neusapen in Borneo, tussen zit, maar nodig is een aquatic ape -theorie [16] niet al heeft die qua zouthuishouding en zweetkliertjes wel wat.

Bij al die culturele verworvenheden moet je voortdurend bedenken dat de groepen waarin deze gewoonten het best tot ontwikkeling kwamen, beter floreerden dan de groepen die er weinig van bakten. Boiseï, robustus, africanus, afarensis, habilis, garhi, noem ze maar op, je weet nooit of je een voorouder dan wel de prooi van een voorouder in handen hebt [18].

Al waren die bomen nu niet langer de reusachtige vruchtbomen van het regenwoud, maar het lagere geboomte van de open bossen die daar voor in de plaats gekomen waren.

Ook hun handen en voeten bleven op klimmen berekend, ze moesten nog steeds bliksemsnel de bomen in kunnen als het hun te link werd. Hun voeten waren al wel een tussenvorm tussen mensapen- en mensenvoeten [19] door hun manier van voortbewegen.

Cultuurpessimisten schamperen als ze mij de menselijke natuur als hypersociaal horen kwalificeren. Is ook bij ons nog volop werkzaam in al dan niet vermeende panieksituaties. Fase 2, de groepsdierfase, voegt al een sociale neiging in; groepsdieren als olifanten, walvissen en chimpansee-achtigen slagen er als groep beter in om voedsel te graaien en de eigen soort voort te planten; om de eigen groep zo sterk mogelijk te houden in concurrentie met andere groepen, dienen de individuen hun primitieve zelfzucht in te tomen en medeleven en zorgzaamheid aan de dag te leggen; het is de natuurlijke selectie op groepsniveau die hier gewerkt heeft: Een groepsdier kan niet buiten zijn leefgroep.

Dan mist het de bescherming ervan maar ook de in de cultuur van de groep opgeslagen kennis die voor het overleven onmisbaar is; kennis die niet aangeboren is maar die het in zijn jeugd meekrijgt.

Het welzijn en de leefbaarheid van de groep zijn voor elk individu van zo groot belang dat het bereid is om daar aan individueel eigenbelang [20] voor in te leveren. Groepsdieren zoals chimpansees, onze naaste verwanten in het dierenrijk, kennen dan ook een heel repertoire aan sociale vaardigheden zoals medeleven en troosten, conflictverzoening, betrokkenheid, goed leiderschap, wederkerig altruïsme, gehechtheid en vriendschap, verdriet en gemeenschapszin, waar vooral de boeken van Frans de Waal [21] over gaan.

Chimpansees kunnen, al hun sociale vaardigheden ten spijt en hoe vreedzaam ze doorgaans zijn, tamelijk gewelddadig uit de hoek komen.


verboden sex blanke neukt negerin

...


Maar ik ga minder oud worden, wel ouder dan mezelf nu maar minder oud dan u dan en nu. Erg wenselijk dat ouder worden want ik ben altijd op oudere vrouwen gevallen gewezen maar in mijn hoedanigheid van aanstaande exkroonprins moet ik op mijn imagouitstraling letten.

Nu ik zelf ouder ga wezen worden gaan de vrouwen om mij heen ook ouder worden zijn. Maxima is me ook nog te jong onbenullig maar met veel uithoudend geduld Wel dat gaat vrijdag feest worden wezen dan dus.

Emmy Wednesday, April 25 Welterusten een ieder die nu nog niet slaapt Emmy Wednesday, April 25 www. Emmy Wednesday, April 25 En wat un schrijfauten zeg Emmy Wednesday, April 25 Dus snachts around drie o'clock ofzo dan is het safe op Jogchem zijn site. Nou wil ik eigenlijk helemaal niet meer voorkomen in dat gastenboek, maar ja dat kan al niet meer Dusssssssss ik doe mee maarr ook niet Dit is heel ingewikkeld hoor Nu wel zo rond half vier snachts Ik weet dat het toch geeurt maar vraag het toch Getver, wat ben ik en slijmbal zeg Emmy Wednesday, April 25 Wauw!

Al vijf zonder storende weet ik veel wat Emmy Wednesday, April 25 Baal ik weer van al de spelfouten, sorry Dagmar: Emmy Wednesday, April 25 Heerlijk, al drie berichtjes achter elkaar van mij, ik lijk wel, al is het niet van geweest, maakt niet uit Wat akn ik eraan doen, wil ik er iets aan doen?

Emmy Wednesday, April 25 Hallo En ik blijf erbij dat het leuk is al die teksten eens te kunnen lezen Emmy Wednesday, April 25 Hoi allemaal, ik ga me nu echt zorgen maken Veel van Emmy is misschien wel van Emmy maar niet van deze die dit schrijft, ik vind het wel heel knap hoe iemand het voor elkaar krijgt om een gastenboek op deze manier te verknallen..

Tja als ik het zelf bedacht had, had ik het waarschijnlijk ook een stuk leuker gevonden. Ik vind het wel leuk hoor, daar niet van, maar ik vind het ook wel sneu voor Dagmar en Mieke en Marcel Ik had al moeite met een identiteit bepalen Dus daar houd ik vanaf nu gewoon rekening mee En ergens zou het nog wel leuk kunnen zijn al die songteksten Ik vind dat erg mooi Digitaal leven is fantastisch maar zo tricky h�?

En natuurlijk kan iedereen streepjes zetten Erik Wednesday, April 25 En binnenkort de opvolger,"niets meer te doen". Erik Wednesday, April 25 Nog een keer mijn grote numero uno hit. Ik wierp een blik op jouw ontblote navel, je zag mijn broek niet groeien naar ik hoop. Ik heb stiekum met je geneukt, stiekum geneukt.

Ik moest opeens heel snel naar de WC toe, de toiletjufrouw die bond me vast, omdat ik vraag of ze het erg vind, als ik het bij gebrek aan kwartjes in haar schotel doe.

Ref{ Ze wilde me anaal gaan penetreren. Draaide ik me om en haar lul zat vol met kak. Maar voor ik het wist spoot het zaad al in mijn broek. Ik ga nu dan ook nooit meer naar de hoeren, maar van dat sjorren krijg je wel een lamme hand. Stiekum geneukt, Stiekum met je geneukt. Marcel Wednesday, April 25 I had some dreams they were clouds in my coffee, clouds in my coffee and you're so vain, I guess you think this song is about you, your so vain, i guess you think this song is about you don't you, don't you.

Marcel Wednesday, April 25 Ik denk omdat je er steeds op hapt Mieke. Marcel Wednesday, April 25 Ik ben dus daadwerkelijk jarig geweest vandaag, dus weer een jaar eerder bij de kist ofzo. As a mather of fact zit ik nu nog aan de bordeaux en zoek ik liedteksten van Carly Simon om te vertalen naar het Nederlands nadat ik iets geschreven heb voor mijn alter-ego Erik Speezie heb ik wel weer eens zin om een serieus lied te schrijven, misschien verkoop ik het aan Bonnie, die is toch goed in lekkere geille jaren 80 klinkende vertalingen.

Wie was dat ook al weer met die papagaai in z'n of h'r gordijnen, nou ja de papagaai van Herman Brood zit op de man zijn hoofd, sinds hij van de speed af is doet hij me een beetje denken aan de generaal een of ander stripfiguur dat altijd bezeten was van het idee om de macht te grijpen die had altijd een vogeltje op zijn pet. Ik val op vrouwen niet op meisjes en zeker niet op jongentjes en mannen, Bart valt op vrouwen met een Mieke Wednesday, April 25 waarom moeten jullie mij hebben met al dat afgekraak!

Wednesday, April 25 En ik kreeg geen stijve van die lekkere shemale. Bonnie Wednesday, April 25 En ik ben afgekickt. Ik drink geen druppel meer, taal er ook niet naar. Grote Smurf Wednesday, April 25 En smurfen van rechts hebben per 1 mei geen voorrang. Het is allemaal gelogen. Hij heeft geen enkele bijgedachte bij al die kindertjes die bij hem op schoot zitten. Ellen Jens Wednesday, April 25 Marcel gefeliciteerd. Dan nu een poging het gebeuren hier qua niveau weer wat op te krikken.

Christenen denken dat de eerste mens een man was, maar dat is niet zo. De mens is in beginsel vrouwelijk van aanleg. Dat hebben Britse genetici in wetenschappelijk hard weten te maken. Pas in de loop van de zwangerschap vormen zich bij een aantal embryo's mannelijke geslachtskenmerken.

Als de mensheid uit een enkel mens is ontstaan moet dat dus Eva zijn geweest. En er zijn aanwijzingen dat ze helemaal geen Eva heette maar Ellen. Kan iemand mij helpen? Adolf Wednesday, April 25 vanavond om Ik wil maar zeggen dat hier wat aan de hand is en daarom vraag ik me af waar iedereen is, ondanks dat het hier drukker is dan ooit. En ook al zijn het veelal bekende namen, ik wil toch graag weten wie het zijn. Met de nadruk op "wie" ter onderscheiding van "wat", want "wat" rijmt op "kat" en die is schijnbaar van huis.

Die opmerking over Marcel en Mulisch trek ik bij nader inzien in want gezeur over kleur is veel vager, maar daar weten Winnetoes alles van. Dat gedoe over zichzelf vernietigen, overnieuw beginnen, vruchtbare verbrande aarde en bloeiende bloemen moest een beetje Phoenix-mythologisch aandoen maar waarschijnlijk is iedereen hier te intelligent om daar in te trappen. En de bezem en prullemand verwijzen naar niet veel meer dan mijn frustratie dat ik geen huisvrouw geworden ben.

Heb ik nu alles gehad of zie ik wat over het hoofd Winnetoe mij be-grij-pen of Robje nogmaals uit-leg-gen? Winnetoe Wednesday, April 25 uch meneer veelnaam wat jij praten winnetoe niet begrijpen.

Emmy Wednesday, April 25 Hallo Bonnie, ik kan ook streepjes op de e zetten j��������. Harry Mulisch Wednesday, April 25 Gefeliciteerd jongen. En wil je iedereen even vertellen hoe het met me gaat?

Bonnie Wednesday, April 25 Sorry voor deze late felicitatie Marcel, maar mijn wereldtoernee is er gisteren nogal ingeknald. Ik lag niet mijn roes uit te slapen hoor, echt niet, �cht niet, ik was gewoon erg moe en had een hoop slaap in te halen. Maar het was wel gezellig, geloof ik, nou ja we lezen het wel in de Prive. Ja dan ga ik nu maar eens de kots naast het bed opruimen ben niet over mijn nek gegaan door de drank hoor, echt niet, �cht niet, heb gewoon iets verkeerds gegeten en dan even bij de dokter langs want ik zit onder de blauwe plekken.

Op het antwoordapparaat stond een boodschap van Dennie C. Misschien vergeten, ik was ook zo erwh moe. Ach de dokter kan morgen ook wel. Eerst even snel opruimen en dan schenk ik mezelf een flinke borrel in, dat heb ik wel verdiend. Ach dat opruimen kan morgen wel, de kots is toch al ingedroogd en om die meur weg te werken moet ik chemische troep inzetten en dat trek ik nu niet.

Gelijk maar aan de borrel dan. En nog vele jaren. Dat je maar net zo oud mag worden als ik. Marcel Wednesday, April 25 Ja Nienke, ik ben toch echt jarig vandaag en dat had je kunnen weten als je niet alleen in je eigen berichten geinteresseerd was.

Ik heb het er namelijk al weken over, al maanden zelfs. Robje Veelnaam Wednesday, April 25 Wat is hier aan de hand? Is de kat van huis? Wie zijn al die mensen? Hoe weet ik nu hoe het met Mulisch is? Het lijkt wel of de chatters hierheen komen om hun gebrek aan inspiratie verbaal te visualiseren voor de gekwetsten die met z'n allen wachten op het publiek Waar zit die rode knop, waar staan bezem en prullenbak Verbrande aarde is vruchtbaar Neem zelf een kleurtje.. Nienke Wednesday, April 25 Jullie moeten niet gelijk reageren als ik wat schrijf, anders krijgt degene voor wie het stukje bedoeld is nooit de kans om het te lezen.

Nogsteeds in de ijdele hoop dat iemand dit leest verblijf ik. Vader Abraham Wednesday, April 25 Wat is er mis met smurfenlingerie? Nienke Wednesday, April 25 Marcel, dat stukje over die smurfenlingerie heb ik niet geschreven hoor.

Ben je echt jarig of is dat weer een verzinsel van iemand die denkt dat hij grappig is? Napoleon Wednesday, April 25 Mieke heeft helemaal geen lief en ook nooit gehad.

Ze maakt ons hier in het gesticht allemaal knettergek met gelul over liefjes en exen. Wat mij betreft krijgt ze meer vrije tijd om te internetten, dan kan ze al haar gejeuzel op deze site kwijt en laat ze ons misschien met rust, maar dat zit er niet in want volgens de dokter krijgt ze dan teveel gelegenheid om in haar eigen onzin te blijven geloven.

Mieke Wednesday, April 25 ik heb 3 mei een half jaar met mijn lief. Mieke Wednesday, April 25 Waar is het mooie weer heen? Paul de Leeuw Wednesday, April 25 Jeee Nienke, ben je nou echt de enige die nog niet weet dat Marcel helemaal niet op vrouwen valt? Dat hij af en toe bij jou langskomt is echt alleen maar omdat hij soms geen eten in huis heeft terwijl de winkels al dicht zijn.

Marcel, lieverd, van harte. Nienke Wednesday, April 25 Doorzichtig hoor. Denken jullie serieus dat iemand gelooft dat ik echt zo veel spelfouten maak.

Dan zijn jullie nog zieliger dan ik al dacht. Marcel gefeliciteerd en kom je vanavond nog langs of heb je het huis vol visite? Niet dat ik je keuze wil beinvloeden maar ik heb mijn nieuwe smurfenlingerie aan.

God en de gezusters Non en Oui Wednesday, April 25 In de glooo-riii-jaaa, in de glooo-riii-jaaa!!! Bart de G Wednesday, April 25 Net weer wat voor jou Dagmarkt geeft even lekker de beperkte houdbaarheid aan je vriendin er tussen schuiven omdat je Marcel die aandacht niet gunt mispunt.

Iedereen weet toch dat jij geen vriendin hebt. Maar Marcel heeft ons. Oke Marcel en van je val-deral-deralderalderaaaaaaaaaaah. Niekne Wednesday, April 25 damgar gefeliciteerd met je vriendin ga ik nu ozkeen naar m'ijn alatste ebichteje en dan kan wel uren duren maar dat heb ik er graag voo rver watn het zijn ede enigste ingelitente berihgtjes die er tussen staan.

Emmy Wednesday, April 25 Dagmar gefeliciteerd met je vriendin. Ik bedoel dat ik misschien al gemaild heb maar misschien ook niet Wie het weet mag het mailen aanlieveemmy hotmail. Mieke Wednesday, April 25 Dagmar gefeliciteerd met je vriendin ook van innie mienie kluffelt, zo een voor aan een tas, maar bij mij hangt hij aan m'n gordijn, het is een papagaai. En Dagmar omdat je zo zit te drammen: Wat interesseert ons dat trieste ding nou? Ze gaat met jou om dus veel hersens zal ze niet hebben.

Mieke Wednesday, April 25 Marcel, gefeliciteerd ook van innie mienie kluffelt, zo een voor aan een tas, maar bij mij hangt hij aan m'n gordijn, het is een papagaai. Nienke Wednesday, April 25 Marcel, gevelizieteert zo en nu ga ik een halv uur bezig om mein foriche berigt teruch te finden wand dat zein de enigste ingelitente berigten.

Kabouter Lui Wednesday, April 25 word jij niet moe van jezelf, Emmy? Emmy Wednesday, April 25 Oeps nou lijkt het of ik Dagmar betwijfel en ik bedoelde mezelf denk ik maar misschien ook niet.

Ik bedoel dat ik misschien gemaild heb maar misschien ook niet Wie het weet mag het mailen aanlieveemmy hotmail. Emmy Wednesday, April 25 Maar misschien ook niet. Dagmar Wednesday, April 25 Gefeliciteerd Marcel.

En mijn vriendin natuurlijk. Abel Wednesday, April 25 En ik ben ook zielig in de zin van vergeten worden met je verjaardag. Ik denk dat ik maar eens een oud vrouwtje in elkaar ga beuken word je daar tegenwoordig nog voor opgepakt? Abel vraagt het zich af , zielige liedjes vanuit het gevang zijn namelijk wat stoerder dan gekwezel over huilende straten.

Van de andere kant ben ik er niet happig op om gevraagd te worden voor knakworstenreclame. Lastig, die lastige overwegingen. Wel, tot zover gaat dit aardig door voor gewoon Nederlands wat in het kader van de cursus 'Abel is ook maar een mens' mooi meegenomen is.

Uit "Onderweg" En het is allang verleden tijd Dat je mijn verjaardag niet vergat Je onvoorwaardelijk koos voor mij. Wednesday, April 25 En Ramses moet niet zeuren met zijn getrek.

Die vent is impotent als wat. Andr� Hazes Wednesday, April 25 Iedereen die op zijn verjaardag aandacht krijgt is een mazzelpikkie. Dit komt uit mijn lied "Alleen": Is er dan niemand die even aan me denkt? Is er dan niemand, die mij z'n vriendschap schenkt? Zelfs met mijn verjaardag, lieten jullie mij alleen Als ik straks vrijkom, waar kan ik dan nog heen? Emmy Wednesday, April 25 Oeps, gefeliciteerd bedoel ik. Maar dat heb ik ook al gemaild misschien. J�rg de kurk haider Wednesday, April 25 Wieder een jarig, wiera wiera!

Ramses Wednesday, April 25 Stom van mij, ik haal trekken en lachen altijd door elkaar. Waar is het mis gegaan behalve dan gelijk al bij de geboorte? Of om mee te brullen onder de douche. Vooral dat lalalala doet het goed tussen de druppeltjes, denkt Ramses. Ramses heeft geen verjaardagsliedje in zijn repertoire, maar er valt vast wel ergens wat te plagirippen.

Emmy Tuesday, April 24 toch jammer voor al diegenen die niet weten dat ze hier gewoon hun teksten kunnen halen, van al die liedjes waarvan je de tekst toch wel eens wilde weten, fantastisch! Oeps, nou heb ik het gedaan maar wat kan mij het bommen?

En mijn kutje voelde toen als een open haard. Als je met me neuken gaat, spuit jij me vol met zaad. Martin Gaus Tuesday, April 24 Ik heb Theo van Gogh op bezoek gehad en heb tot overmaat van ramp ook nog 'ns een biefstukje met hem geprikt. Marcel Tuesday, April 24 Eigenlijk is ie bedoelt om om te lachen en niet om je er eentje bij af te trekken,Ramses. Erik Tuesday, April 24 Hij doet het goed dus nou bedankt Marcel voor het schrijven van de tekst en Erik Mesie voor de muziek. Hier komt ie dan nog eens.

Der Rudi Tuesday, April 24 Ja ik heb ook naar mezelf gekeken, wat ging het weer goed, het was een prettig gesprek met Ivo, op mijn landgoed nabij Bremen. Do you want to fuck with me. Nico haal of Gerard cox of Robert long of nou ja ik weet het niet meer Tuesday, April 24 Alles magwam van de bagwan. Marcel Tuesday, April 24 Er is er een jarig hoer-A, hoer-B dat kun je wel zien dat ben ik, ik leef nog lang Hoer-A, Hoer-B, Ik leef nog lahang Hoer-A, Hoer-B Ja het is nu toch echt 25 april ook al zal die teller wel weer op 24 april staan, ik denk dat jogchem zijn server zich aan de Oost-kust van Amerika bevindt.

Okay wel een beetje raar 23 jaar trillend op mijn benen, alweer een jaar verdwenen. Nou ja, wat sta je nu te lachen, zo stond Hennie Vrienten er ook altijd bij hoor. Marga van Praag Tuesday, April 24 Vroeger heel lang geleden, toen de vorig jaar overleden opa Lex uit de Sesamstraat nog gewoon Piet heette en ik het jeugdjournaal nog nog niet presenteeerde maar Leontien Ceulemans dat nog deed, presenteerde Ad Visser het pop programma TopPop dat was meestal op Zaterdag avond voor de Dukes of Hazzard en was stukken beter dan de 24 uurs shit waar jullie nu altijd naar kijken MTV en TMF het leek een beetje op Top of the Pops met dat verschil dat TopPop werd afgewisseld door videoclips studio-optredens en door TopPop zelf in elkaar geragde clips en dat was heel creatief en dan moet je nagaan dat de omroep toen nog veel minder geld te besteden had als nu en ook de techniek was nog niet zo ontwikkeld als nu, dus voor een cursus creatief met geld tv-producentje spelen ga naar Ad en het voormalige TopPop team.

J�rk de kurk haider Tuesday, April 24 Dennie haben marsipulami's von rechts auch voorrang? Dennie Tuesday, April 24 aber dat is ook zeer vermoeiend. Kabouter Lui Tuesday, April 24 op wereldtoernee, ik word daar zo moe van, op wereldtoernee. Tuesday, April 24 Bonnie is auf wereldtournee. Dennie heeft haar eben vergezeld maar Bonnie boemsde Dennie tot drie maal toe van das podium en blaue plekken doen het niet goed auf Dennie dus is Dennie abgehaakt. Bonnie hat haar wodkaas en wiskies netjes abgewisseld met spa rood en zal morgen wieder paraat zijn.

Marcel waarschijnlijk nep Tuesday, April 24 Waar is Bonnie? Bonnie, kom terug bij Marcel en vertel hem dat hij je held is en dat je van hem houdt. Marcel heeft je nodig.

Ad Tuesday, April 24 Ramses toch, en in een bagwanjurk rondlopen is niet vaag? Luister die cd nou maar gewoon en stel je er voor open. Je hoeft je nergens voor te schamen, je mag het zelfs ontkennen. Kom lekker klaar met je knieen, bedank me en het blijft ons geheimpje. Ik ben er al vijftig keer op klaargekomen of twaalf keer, ben de tel kwijt maar gewoon met mijn leuter hoor, dat gedoe over klaarkomen met je tenen en je oren vind ik maar vaag.

Ad Tuesday, April 24 Ja Dennie, dat heeft te maken met verwachtingspatronen, ofwel met 'naar de mond praten'. Van mijn cd's verwacht iedereen een bepaald soort bullshit en hier verwacht iedereen een ander soort bullshit. Mijn werkelijke opvattingen zijn me onbekend. Dennie Tuesday, April 24 Meneer Visser, op uw cd's slaat u een hele andere toon aan over vrouwen, liefde en seks. Ad Tuesday, April 24 Tuurlijk, geweldig. De hele versie is stukken beter. Behalve dan dat laatste regeltje 'ja ja ja', vrouwen die ja zeggen verbruien de fun.

Dennie Christiaan Tuesday, April 24 Kan er misschien ook wat enthousiasme af voor mijn bijdrage aan de nieuwe versie? Ad Tuesday, April 24 En daaraan vooraf dat verwachtingsvolle en tikkeltje domme 'hallo? Adje patatje Visser Tuesday, April 24 Stomme Ome Ad staat blijkbaar wel bij de kvk ingeschreven en heeft een punt nl adres. En oh oh oh wat flauw, wel lekker maken met klaarkomen maar plaatjes ho maar, enkel 1 preuts prentje, nee gelijk een cd aansmeren. Moet die webmaster toch eens danig toespreken.

Ik denk dat ik dat dan toch maar zelf bedacht heb. Ad Visser Tuesday, April 24 Jullie moeten al mijn boeken lezen en cd's luisteren want daarvan word je relaxed en leer je op duizend verschillende plekken op je lichaam klaar te komen. En relaxed is gezond en klaarkomen ook. Begin maar met mijn website te bezoeken.

En punt kom doet het leuker bij klaarkomen. Daarbij weet ik geeneens of ik wel bij de kamer van kooprotzooi sta ingeschreven. We houden het op punt kom maar ome Ad gaat even controleren en als het niet klopt is hij zo weer terug. Mr-t Tuesday, April 24 Site ruled ezelballen!!! Marga van Praag Tuesday, April 24 Dat was heel vroeger, toen we nog maar twee zenders hadden, jahaa dat kunnen jullie je misschien niet voorstellen, maar heel vroeger hadden we nog maar twee zenders en als je bij de grens woonde had je er nog twee belgische of drie duitse bij maar dat doet er nu niet toe, heel vroeger toen we dus nog twee zenders hadden, namelijk nederland 1 en nederland 2, toen was Ted de Braak die lange seiksnor van de NCRV.

Harry Nak Tuesday, April 24 Hier is de koffie!!!!! Ted de Braak Tuesday, April 24 Leef ik eigenlijk nog?? Erik Speezie Tuesday, April 24 Dan maar een herhaling van mijn nieuwste wereldhit. Ik zag je dansen op een grote ronde tafel, in een verlaten bar naast de pornobioscoop. Bonnie Tuesday, April 24 Ik moet vandaag even een wereldtournee doen mij een raadsel wat ze met een jarige moeten, of hoe oud was het ook al weer Bart, maar Bonnie laat natuurlijk geen kans onbenut om weer eens strontlazerus van het podium te flikkeren dus van mijn kant ligt de berichtenstroom stil voor vandaag, maar verheug je niet want morgen ben ik gewoon weer terug.

Marcel Monday, April 23 De geilheid waarmee het woordje dokter bernhard uitsprak alleen al. Marcel Monday, April 23 Toch hoor ik liever dat Bonnie het zingt, Bonnie was toen ik klein was altijd mijn grote voorbeeld, toen ik zo ongeveer twee was zag ik haar voor het eerst in Toppop met Bonnie kom je buiten spelen en was meteen verliefd, jullie moeten niet zo laatdunkend doen over Bonnie, Bonnie is mijn grote voorbeeld en eigenlijk wilde ik net zo zijn als Bonnie en dat heb ik deels waargemaakt, ik ben namelijk ook een groots alcoholiker.

Patty en Jose Monday, April 23 Dr. Bernard, u moet me zeggen, hoe gaat het met hem nu? Bernard ik kan alleen maar bidden voor hem en u Elke keer, denk ik weer, hij ligt daar zo alleen dr. Bernard help me, breng hem door het ergste heen Zeg me alleen de waarheid maar, is hij nu niet meer in gevaar dokter Ad Visser Monday, April 23 En dan Nu het moment supreme en de finale van deze aflevering omdat we nog steeds veel te weinig zendtijd hebben, hier is de vernieuwde versie van dr.

Ad Visser Monday, April 23 Hallo en welkom bij floppopthepops, Misschien heb je het ook wel eens ,je komt een meisje tegen waarvan je denkt nou met jou zal best eens stiekum willen neuken, nou Erik Speezie heeft er een liedje over geschreven en hier is ie nieuw binnen op 20 met zijn band Knoopje Lager met Stiekum geneukt!!!!!!!!!!!!!!! Hier volgt een uitzending in de zendtijd van de Blasfemische omroep Stichting nederland En omstreken.

E Monday, April 23 We beginnen zodadelijk met een aflevering van Floppopdepops,waarna we verder gaan met onze zeepserie onderweg naar gouden tijden, maar nu eerst zoals gezegd floppopthepos met Ad Visser. Seth Gaaikema Monday, April 23 Ik lig hier ingepakt tussen allerlei draadjes en slangetjes, hoofdpijn aften,eksterogen,hernia altijd heeft een mens wel iets, nu heb ik weer een hart-infarct.

Men zegt dat ik het rustiger aan moet gaan doen, net nu de musical Grace voltooit heb, en prijs gewonnen en al weer bezig ben een de volgende musical. Marcel Monday, April 23 Zeg Bonnie wat heb je weer een heerlijke parfum op wat is het??

Boudewijn de Groot Monday, April 23 Ach als we dan toch onze greatest hits die eigenlijk geen greatest hits waren althans niet voor onszelf mogen gaan spelen dan deze maar, dit lied heet de avond en ik heb het samen met lennard nijgh geschreven voor Rob de Nijs. Nu hoef je nooit je jas meer aan te trekken en te hopen dat je licht het doet. Laat het nu maar waaien buiten, stormen in het donker, nu maar razen in het donker want binnen is het licht en warm en goed. Hand in hand naar buiten kijken waar de regen stroomt.

Ik zie het vuur van hoop en twijfel in je ogen en ik weet waarvan je droomt. En je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij. Maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij.

En als je 's morgens opstaat ben ik bij je en misschien heb ik al thee gezet. En als de zon schijnt buiten gaan we lopen door de duinen en als het regent gaan we terug in bed. Heel erg langzaam wakker worden, we liggen rug aan rug. Ik zie de zon door de gordijnen en ik weet: En je kunt niets zeker weten Ik doe de lichten uit en de kamer wordt nu donker, een straatlantaarn buiten geeft wat licht.

En de dingen in de kamer worden vrienden die gaan slapen, de stoelen staan te wachten op het ontbijt. En morgen word ik wakker met de geur van brood en koffie en de glans van het vroege zonlicht in jouw haar. En de dingen in de kamer, ik zeg ze welterusten, vanavond gaan we slapen en verder zien we wel. Maar de dingen in de kamer zouden levenloze dingen zijn zonder jou.

Liesbeth List en Ramses Shaffy Monday, April 23 Nog maar es een liedje Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels al zien de anderen om ons heen niet verder dan dit ene dal. Het gras zal altijd groener zijn daar in het land ver weg achter de heuvels. Ik weet dat niemand het gelooft, geen mens behalve jij en ik. Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels. Laat alles achter wat je hebt en volg me als je van me houdt. Het gras zal altijd groener zijn daar in dat land ver weg achter de heuvels.

Vervulde wensen gaan voorbij maar aan 't verlangen komt geen eind. En als we nu niet verder gaan dan drijft de sleur ons uit elkaar.

Ik blijf bij jou omdat ik weet dat we daar anders zijn dan nu. Al zien de anderen om ons heen niet verder dan dit ene dal. En na de laatste horizon begint misschien een andere tijd. Emiel Ratelband Monday, April 23 Tjakaaaaaaaaaaaaaaah!!!!!!! Theevisite Monday, April 23 Dagmar, waar ben je?

Ik wil je pesten. Dagmar Monday, March 19 Ik wil een beetje aandacht. Het hoeft niet veel te zijn. Ik wil me speciaal voelen, complimentjes, zekerheid. Zekerheid van liefde, zekerheid over mijzelf, over mijn kennis, over mijn uiterlijk en over mijn innerlijk. Is dat zoveel gevraagd?

Ik wil me speciaal voelen, geliefd voelen. Ik wil weer vlinders in mijn buik, ik wil niet 'normaal' zijn, ik wil niet worden beschouwd als 'het meisje dat er toch altijd voor mij is, die altijd lacht en altijd vrolijk is, die altijd zeker van zichzelf is'. Dat ben ik helemaal niet. Ik ben ook maar en mens, heb af en toe ook complimentjes nodig, zekerheid. Ik moet ook af en toe blij worden gemaakt. Mijn moeder Karelientje de Wrede, ze ruste in vrede zei altijd dat ik de vrouwtjes met "voulez vous coucher?

Door aan haren te trekken en aan het bed vastbinden kreeg ik ook wat ik wilde. J�rg Monday, April 23 Ha-ha-ha zelfverzekerende tandpastaglimlach , verschillende Heidi's kunnen getuigen dat alleen praatjes geen gaatjes vullen.

Kurt Waldheim Monday, April 23 Ben ik al dood? Monday, April 23 Meneer Hitlermann, J�rg zou het een grote eer vinden als u uw visie op het huidige Oostenrijk zou willen geven. Een beetje conservatieve kijk kan er deze dagen niet af. Ramses Monday, April 23 ziet u ook dubbel ja dat krijg je van die kutalcohol. Ramses Monday, April 23 Ja dus. Ik ben misschien te laat geboren Of in een land met ander licht Ik voel me altijd wat verloren Al toont de spiegel mijn gezicht Ik ken de kroegen, kathedralen Van Amsterdam tot aan Maastricht Toch zal ik elke dag verdwalen Dat houdt de zaak in evenwicht refr.: Laat me Laat me Laat me m'n eigen gang maar gaan Laat me Laat me Ik heb 't altijd zo gedaan Ik zal m'n vrienden niet vergeten Want wie me lief is blijft me lief En waar ze wonen moest ik weten Maar 'k verloor hun laatste brief Ik zal ze heus nog wel ontmoeten Misschien vandaag, misschien over 'n jaar Ik zal ze kussen en begroeten 't Komt vanzelf weer voor elkaar Ik ben gelukkig niet verankerd Soms woon ik hier, soms leef ik daar Ik heb m'n leven niet verkankerd Ik heb geen bezit en geen bezwaar Laat me Laat me Laat me Laat me Ik heb 't altijd zo gedaan Laat me.

Ik ben misschien te laat geborenOf in een land met ander licht Ik voel me altijd wat verloren Al toont de spiegel mijn gezicht Ik ken de kroegen, kathedralen Van Amsterdam tot aan Maastricht Toch zal ik elke dag verdwalen Dat houdt de zaak in evenwicht refr.: Ramses Monday, April 23 Had ik niet ook een 'laat me' liedje? Monday, April 23 Ook mooi: Laat me alleen, alleen met al mijn verdriet Ben jij als eens dood, Ramses?

En heb je nog steeds zo'n joekel van een leuter? Ramses Monday, April 23 We zullen doorgaan! Goedennavond Dames en Heren. Karel de Gallier Monday, April 23 Nee dat was ik Generaal de Gallier, Koning en dictator van Frankrijk ergens tussen 45 en 70, held van normandie etc,etc. Allons enfants de la Patrie Le jour de gloire est arriv� Contre nous de la tyrannie L'�tendard sanglant est lev� bis Entendez vous dans les campagnes mugir ces f�roces soldats Ils viennent jusque dans vos bras, �gorger vos fils, vos compagnes Aux armes citoyens!

Marchons, marchons, qu'un sang impur abreuve nos sillons 2. Que veut cette horde d'esclaves De tra�tres, de Rois conjur�s? Pour qui ces ignobles entraves, Ces fers d�s longtemps pr�par�s? Quels transports il doit exciter! C'est nous qu'on ose m�diter De rendre � I 'antique esclavage! De vils despotes deviendraient Les ma�tres de nos destin�es!

Tout est soldat pour vous combattre, S'ils tombent, nos jeunes h�ros, La terre en produit de nouveaux Contre vous tout pr�ts � se battre 5. Nous entrerons dans la carri�re, Quand nos a�n�s n'y seront plus Nous y trouverons leur poussi�re Et les traces de leurs vertus. Amour sacr� de la Patrie Conduis, soutiens nos bras vengeurs! Combats avec tes d�fenseurs.

Caesar Monday, April 23 Adaptrix dat was toch een van die Galliers?? Ramses Shaffy Monday, April 23 Jullie weten dat ik niet op vrouwen val maar er is toch iets dat Bonnie en mij bind Monday, April 23 er is er een jarig wiera wiera.

Java stript Monday, April 23 Ik weet niet wie al die onzin hier post, maar kan het stoppen a. En ik krijg zowat RSI van het scrollen. Het was vandaag een zeer vreemde dag van mij. Maar ik houd van hem. Uit de oude doos: Mieke Thursday, March 1 Is iedereen weg ofzo er word de laatste dagen zo weinig geschreven Tssss, de jeugd van tegenwoordig.

Wel, voldoet het als wij stellen dat de letter s bij ons favoriet is? Ron B Monday, April 23 Ja dat vind ik ook een blunder van de eerste orde. En begin niet over drank. Nep-Marcel Monday, April 23 En het moet zijn 'kalmte kan ons redden' en niet 'kalmte kans ons redden'. Ron B Monday, April 23 Zou kunnen, jongen, ik weet het eerlijk niet.

Alleen kalmte kans ons redden. Communisten en fascisten hebben ons uiteindelijk en helaas niet kunnen deren, een leesplankje moeten we ook kunnen hebben. Moderator Monday, April 23 Aargh, infiltratie van een wel zeer ouderwets leesplankje. Dit is erger dan anarchie. Aap Monday, April 23 The page cannot be displayed The page you are looking for is currently unavailable.

The Web site might be experiencing technical difficulties, or you may need to adjust your browser settings. Click the Refresh button, or try again later.

If you typed the page address in the Address bar, make sure that it is spelled correctly. To check your connection settings, click the Tools menu, and then click Internet Options. On the Connections tab, click Settings. If your Network Administrator has enabled it, Microsoft Windows can examine your network and automatically discover network connection settings. If you would like Windows to try and discover them, click Detect Network Settings Some sites require bit connection security.

Click the Help menu and then click About Internet Explorer to determine what strength security you have installed. If you are trying to reach a secure site, make sure your Security settings can support it. Click the Tools menu, and then click Internet Options.

Click the Back button to try another link. Mensen, dit is toch te ziek voor woorden. BNN moet maar weer eens een nationale kotsactie op touw zetten. Ik val op oude rijpe vrouwen. Als u af en toe aardig bent tegen piemmie, doe ik alles voor u, afwassen, stofzuigen, tenenkaas oplikken. Ciska Monday, April 23 Dat meen je vast niet. Je wil me er ook inluizen, net als Bart. Bart Monday, April 23 Tuurlijk niet muts, al was je de laatste 'vrouw' op aarde. Ciska Monday, April 23 Oooh Bart, bedoel je Bart de G Monday, April 23 Als jij leuke dingen met mij wil doen, zul je toch echt door de knieen moeten gaan.

Ciska Monday, April 23 Nou zou ik hele nare dingen over jou kunnen zeggen, maar ik verlaag me niet tot dat niveau. Bart de G Monday, April 23 Zeg jij. Logisch, met dat uiterlijk van jou. Zou ik ook zeggen als ik zo lelijk was. Ciska Sladressing Monday, April 23 Vrouwen willen niet in de hoek getrapt worden. Ze willen met respect behandeld worden.

En als gelijke gezien worden. En om hun innerlijk gewaardeerd en niet om hun uiterlijk. Jose Monday, April 23 Was die ruzie van ons niet om een man? Zo nee, dan wordt het misschien hoog tijd. Bonnie Monday, April 23 Je kunt toch niet serieus menen dat je voorkeur uitgaat naar die kutkleuters? Bonnie Monday, April 23 Heeee geen trap onder water richting Marcel.

Marcel is mijn held, ik hou van hem. Ook al behandelt hij me af en toe als stront heeft hij dat gedaan? Marcel, geloof niet wat ze in de Opzij schrijven hoor. Die wijven zijn niet voor niks zo gefrustreerd als de pest.

Een goeie relatie is een spel waarin iedereen zijn rol weet. Ik heb een hoop heftige en soms gewelddadige relaties achter de rug, maar ik heb wel geleefd. Wat wil ik nog meer? Waarom doe je zo nukkig? Peter Monday, April 23 Aparte conclusie je lijkt Marcel wel maar bij nader inzien geen onterechte opvatting. Ron B Monday, April 23 Dat ik allang blij mag zijn dat ze me bij 'wie bent u' nog willen hebben?

Ben ik ook blij mee, maar geloof me, tanende roem is hard. Peter Monday, April 23 Trek het je niet aan. Het is maar de mening van de geniaalste producer aller tijden. Ron b Monday, April 23 puh Dennie beter Ik heb Bonnie klaarge eh grootgemaakt.

En ik heb jou die gastrol van dokter Bernard bezorgd. Maar die nieuwe versie met Dennie C is stukken beter. Alleen al dat vieze vette gore foute duitse accent. En dat hij lekker combineert met een stel marsipulami's. In , she was discovered by Peter Koelewijn. During the course of the next few years, she was accompanied by the Jets first single , the Nicols till , Clover Leaf, Lotusland and Unit Gloria She also recorded together with D.

Bart de Graaf Sunday, April 22 Laatste hitje met Jose en uberhaupt je laatste hitje wat zegt je dat, Lee Towers zelfde leeftijdsgroep stopt. Laatste solo hitje Wat zegt je dat? Agneta zingt al jaren niet meer. Nee dan moet je kappen,jij hebt je tijd gehad, begin een bjoetiefarm zoals Vannessa, een fitnesscentrum zoals dat wijf van pussycat, maar hou er mee op, je artistieke hoogtepunten bestaan alleen nog tijdens optredens van Diep Triest waar je voor de zoveelste keer Dr Bernhard en Bonnie kom je buiten spelen uit de spelonken van de door de drank verkankerde geheugen moet opkalken, de Oldie Parade dat is je toekomst als je nu niet gewoon zegt ik ben 84 ik stop ermee.

Bonnie Sunday, April 22 Ja en hier maar eens de hoogte punten uit mijn nu al thans reeds weer 32 jarige loopbaan als artiest en veel langere loopbaan als alkoholiker. Bonnie Sunday, April 22 Ach Robert, Sla je arm om me heen laat me nooit meer alleen lalalalalala, door een korsikow syndroom benik de rest van de tekst kwijt maar ik had de melodie geript van Angneta van Abba vroeger met Jose ripten we alles van ABBA maar goed.

Robert Sunday, April 22 Het is mij, Robert. Je moet niet denken Bonnie, want dan krijg je rimpeltjes en dan wil ik je niet meer. Maar je Whisky wil ik wel hahahahahahaha!!!! Ron Brandsteder Sunday, April 22 Aangrijpend als ik er weer aan denk. Ja jongetjes en meisjes dat derde coupletje werd destijds door ome Ron gezongen, nou ja meer een soort brabbelen of murmelen ome Ron z'n stem leent zich niet echt voor liedjes maar ome Ron heeft andere kwaliteiten ome Ron kan bv zweten als de beste.

Bonnie Sunday, April 22 aaaaaaahhhhhh nog eentje Dr. Bonnie Sunday, April 22 deze is voor onze taasganger ook een cut en paste geval dus geen gezeik over fouten want ik heb het niet zelf bedacht droog je tranen pierrot o pierrot, geef eens een glimlach kado o pierrot Nienke Sunday, April 22 Staat het dan al niet luek genoeg dat je je naam zo vaak tegenkomt en daar kan je dan weer aandacht mee krijgen Terwijl je er geen reet voor hoeft te doen! En jij heet helemaal geen Nienke want zo heet ik zelf al!

Bonnie Sunday, April 22 Leuk die etymologische toelichting maar de betekenis van aftazen is me nog steeds onduidelijk. Dus ik leg het maar uit als aanmoediging om vooral door te gaan met het vervuilen van deze site.

Nienke Sunday, April 22 Ik zou het erg op prijs stellen als de mensen die pretenderen mij te zijn toch zo vriendelijk willen zijn even de spellingchecker over hun tekst heen willen gooien. Dat staat wat leuker. Dan heb jij de Torch niet goed gelezen jongeman Sunday, April 22 P.

Nog een tip voor mensen die zich enigszins bedreigd en genegeerd voelen op deze pagina: Pak een stuk fruit, smeer hem in met vanillevla en probeer hem im alle mogelijke lichaamsholtes te stoppen. Dit kan ik vooral aanraden aan mensen met een fistel. Zie ook "we roenken de tazen". Kokkie is dus net zo dood als B. Een zeer matig einde. Schaam je maar niet Marcel. Bonnie Sunday, April 22 fuck geef ik zomaar een belangrijke clou prijs. Bonnie Sunday, April 22 Krijg ik nog antwoord op mijn brandende vraag wat nou precies het probleem is met al die berichten hier?

Ik ben namelijk best voor rede vatbaar, maar die rede heeft ze nog steeds niet gezien. En op grond daarvan zie ik niet in waarom ik het veld moet ruimen. Gaat het om de hoeveelheid berichtjes, gaat het om de inhoud, wat? En sorry hoor, maar die opmerking over poederpruiken komt niet van mij, ook al lijk ik dan op een roodneuzig rendier.

Maar ik ben wel voor een sexloos tijdperk. Graag wettelijk vastgelegd dat sex verboden is met de doodstraf op het overtreden van dat verbod. Wordt sex eindelijk weer leuk. Marcel Sunday, April 22 Verdorie nou begin ik zelf ook steeds onmogelijker te doen als dat al mogelijk was. Toegegeven, het ging wel om het zoenen van dieren. Ik kon gewoon niet zo gauw het berichtje terugvinden. Ik ga er steeds aan voorbij dat er meer mensen zijn die valselijk onder mijn naam posten.

Ik had moeten zeggen 'ik zeur net zo lang door tot jullie je bekend maken'. Die medleys van Ome Willem en Peppi en Kokki zijn cut en paste dingen, dus het heeft geen zin moeilijk te doen over fouten; daarbij weet ik ook wel dat de poster ons er een plezier mee wilde doen en dat het nogal onaardig is om het gebaar af te zeiken; en het zou best kunnen dat Ome Willem en Peppi en Kokki ook des posters jeugdidolen zijn.

Logica is nooit mijn sterkste punt geweest en daar had ik beter gelijk voor uit kunnen komen. Ik kan niet tellen. Ach ja sinds ik de Opzij lees en mij in vrouwen weet te verplaatsen heb ik steeds meer last van menstruatiesjaggerijnigheid. Sorry dat ik dat hier afreageer. Pruiken droeg men aan het eind van de 18de eeuw en niet in het victoriaanse tijdperk, want dat was aan het einde van de 19de eeuw. Post eens een keer iets onder je eigen naam,ik zeur net zo lang door tot je je bekend maakt.

Ik weet ook wel dat je Bonnie st Claire niet bent. En natuurlijk ontken je eigen verantwoordelijkheid je lijkt me immers een uiterst ontoerekeningsvatbaar geval. Verder zitten er fouten in die ome Willem medley en het Peppi en Kokki lied schande, gooi je eigen jeugdidolen te grabbel. Bonnie st Claire Sunday, April 22 Ja verdorie, telkens als ik wil ophouden met al die berichten, gooit er weer iemand olie op het vuur en ben ik wel genoodzaakt door te gaan een goeie verslaafde ontkent altijd de eigen verantwoordelijkheid.

Wat is trouwens precies het probleem? Toch niet dat jullie zoveel moeite moeten doen je eigen berichtjes terug te vinden? Dat zou pas echt zielig zijn. Maar jullie waarderen dat niet, dus krijgen jullie ervan langs, stel verwende kleuters. Nienke en Emmy Sunday, April 22 Maar het is toch niet verkeerd om een zwanger schaap te zoenen?

Vooral niet als het een lief en zacht schaap is. Ook dieren hebben liefde nodig. Marcel Sunday, April 22 Dat is natuurlijk ook totale onzin he? Goed ik hou er rekening mee dat je eigenlijk een zielig geval bent, vast een of ander gefrustreerd huisvrouwtje dat sexueel tekort komt,of een eenzame puber die niet naar de landmacht mag vanwege zijn kop vol puisten maar val een ander niet lastig om je eigen eenzaamheid op te lossen. Ko de boswachter Sunday, April 22 Zeg Marcel, wordt het niet eens tijd dat je gaat ontkennen dat je een zwanger schaap hebt gezoend?

Familie Sladressing Sunday, April 22 Ciska, hou toch eens op met die onzin. Je haat mannen omdat ze je niet willen hebben, je bent altijd te lelijk geweest.

Zelfs je vader vond je te lelijk. Hij deed het met al je zusjes maar niet met jou. Ciska Sladressing Sunday, April 22 Mwoah, incest heeft ook goede kanten.

Als ik niet door alle mannen binnen mijn familie was misbruikt had ik geen reden gehad om mannen en hun seksistische opvattingen te haten en me in te zetten voor Opzij. En iedereen weet dat vrouwen gek zijn op Opzij.

Ik had dit de vrouwen nooit kunnen geven zonder een incest-achtergrond. Remi Sunday, April 22 Ik wou dat iemand incest met mij wilde doen.

Alleen is ook maar alleen. Nienke en Emmy Sunday, April 22 Incest is niet iets om grapjes over te maken. Incest tekent mensen voor het leven.

Gert Timmerman Sunday, April 22 Het is geen schande je aangetrokken te voelen tot je familieleden. Maar weet waar je aan begint. Je geeft je moeder, je zus of je dochter een goeie beurt en vervolgens rent ze naar de Story met haar verhaal als je geen zin meer in haar hebt.

Nienke Sunday, April 22 Ik vind het ook erg terapeuties om te bekennen dat mijn iq is mijn schoenmaat en dat ik in ome loeks peert hep geseten. JAN Smit Sunday, April 22 Ik vind het ook niet leuk dat dankzij dit gastenboek iedereen op de hoogte is van de seks die ik met oma heb. Van de andere kant kan ik de therapeutische werking van deze ontboezemingen niet-freudiaans niet ontkennen.

Marcel Saturday, April 21 Dat is natuurlijk ook totale onzin he? Marcel Saturday, April 21 Vanmiddag tegen een uur of 3 stond alleen dat gedoe van Giphart en Mulisch hiero en het is nu ongeveer 13 uur later en ik tel alweer een baggerlading berichtjes die nergens op slaan, hou toch eens op anders zoek een baan of een andere vrijjetijdsbesteding of wat dan ook.

Marcel Saturday, April 21 Nog steeds een puinzooi hier dus. Ik hoop dat alle intelligente mensen als Hans Kazan en Harry Mulisch nog veel plezier beleven hier.

En Ome Loeks, ja dat was ik. Maar ja, ik weet ook niet beter he? Emmy Saturday, April 21 Ik vind het ook echt erg leuk Pluis, is iets wat ik nou niet echt durf bij mezelf,en leuk is ook dat ik dacht dat ik alles gezien had.. Tuurlijk is er veel meer dan dit en misschien wel leuker en beter, maar ik ben het nog niet tegengekomen Waarom zet iemand open deur als naam Maar ja open deuren zijn wel heerlijk Pluis Saturday, April 21 http: Wil je dat niet weer doen, het beest heb het moeilijk genoeg.

Nienke Saturday, April 21 Ik ben geen gekke meid, ik ben juist heel ingelitent. Jij wil natuurlijk liever dat ik alle niet-Nienke-berichtjes wegtover, maar helaas vinden de meeste mensen die vele malen leuker dan die berichtjes van jou.

Iedereen wacht met smart op een intelligente onderbouwing. Nienke Saturday, April 21 Jammer dat die chatbox niet goed werkt. Het lijkt me eens een aangename verandering om met intelligente mensen op het internet te praten. En het is zoooo moeilijk om tussen de andere berichtjes door te lezen, ik ben al 5 minuten kwijt met het vinden van mijn eigen berichtje.

Christina Saturday, April 21 Inderdaad ik zie niks. Bonnie Saturday, April 21 Met de nodige drank op lijken kleine ruimtes veel groter. En tegen elkaar aan kruipen helpt ook. Adolf Saturday, April 21 Ik eet wat Eva me voorzet, maar met een darmenstelsel van jaar oud kan er wel eens wat misgaan. Dominee Gremdaat Saturday, April 21 Kent u die uitdrukking "adolf vergast de boel". Mona Saturday, April 21 En Adolf vergast de boel.

Weet niet wat hij gegeten heeft maar die lucht van hem vult al gauw zo'n ruimte en dat is niet te harden. Waarom doe je zoiets? Ik doe dat toch ook niet bij jouw peerd?

Mieke Saturday, April 21 ehhhh Je kunt alle kanten met me op. Ik ben een tikkie verpest door oma maar dat moet af te leren zijn. Adolf Saturday, April 21 Ik ben ook een man. Maar ik schijn maar 1 bal te hebben. Maakt dat wat uit? Bonnie Saturday, April 21 Ik houd van drank. Vooral van veel drank. En ook van mannen. Vooral van veel mannen. Mona Saturday, April 21 Ik houd ook van toetjes. Peppie en Kokkie Saturday, April 21 En het leuke is dat toet toet boing boing overal begrepen wordt.

Tante Loeks Saturday, April 21 En 't gat van 't peerd is ook oprekt, wel het dat nou weer op zien gweetn? Marcel is gewoon Saturday, April 21 de meest voorkomende naam hier t.

Geen marcel hier Saturday, April 21 U vermoedt in iedere aanval een Marcel? Wat is dat toch met uw enorme bezetenheid omtrend deze jonge man, welke niet de minste genoemd mag worden? Is u wellicht zo onder de indruk van hem omdat hij uw eigen tekortkomingen zo duidelijk naar boven brengt? Deze dienen als contrast voor de heldendaden uit peioden ervoor en erna Saturday, April 21 Gezien het niveau moeten uw heldendaden wel van onmogelijke grote zijn.

Balans zal nooit gevonden worden is het wel? Zult u, o machtige Marcel, de nederige excuses van deze pissebed aanvaarden of neemt u niet eens de tijd om mij te vermorzelen? Saturday, April 21 hmmmmmmmmmm v hm. Opgelucht gekrijs van de overigen. De rust keerde weer. Maar de adrenaline-spiegel was nog zo hoog dat de vrouw opnieuw opsprong en het spel nog een keer werd gespeeld.

En nog eens, toe ieder zich in zijn slaapvel had gerold en was gaan meuren. Maar hun scherpe oren waakten. Maar ik ken een paleo, Steven Mithen, die ook meent dat ons taalvermogen met dit soort performances begonnen moet zijn in zijn boek After the Ice.

Harvard UP Alleen denkt hij aan gesproken taal, niet aan gebarentaal. Zonder er rekening mee te houden dat mensapen geen neurologische controle hebben over hun stem. Nu zijn er wel begeleidende geluiden te maken met lippen [P!! Daarmee hebben ze hun gebaren vanaf het begin al gauw mee aangevuld. Want met je handen vol valt er niet veel te gebaren, en je wilt toch wat communiceren onderweg.

Avond aan avond deden ze de [buffel]-performance, tot er zich een nieuw voorval had aangediend en ze weer een nieuw onderwerp hadden. Van generatie op generatie werden deze performances rond het kampvuur meer gestandaardiseerd.

Ook de gebaren werden gestandaardiseerd. Wanneer het begin van een gebaar al begrepen wordt, maak je het niet helemaal af: Dat doen we nog steeds. In de MMS-communicatie worden de woordjes ook ff afgekort. In een babbel wil je in je communicatiemoment zoveel mogelijk mededeling proppen. Bij emotionele performances lijkt dat op dansen, op ballet.

Vooral als de hele groep iets uitbeeldt. Ze kregen er een veel uitgebreider en voedzamer voedselpakket door. Ze werden groter van gestalte. Dat laten de fossiele resten ook zien.

Die gracielere gebitten en grotere gestalten zijn voor mij harde bewijzen van vroeg vuur gebruik. Ze verbreidden zich buiten tropisch Afrika naar koelere streken. Via het Midden-Oosten naar het Verre Oosten. Het vuur heeft gemaakt dat wij, begonnen als een volstrekt onbespeurbaar ondersoortje chimpansee-achtigen, nu dé dominante zoogdiersoort zijn van de Aarde. Alle dieren, hoe vreeswekkend ook, zitten bij ons, talige wezens, in de dierentuin en nergens is het andersom.

Groepen met de meeste onderlinge harmonie deden het beter dan aso-groepen en zo selecteerde de tijd ons tot de aardigste dieren die de natuur kent. De groepen waren klein, hooguit een mens of Volstrekt op elkaar aangewezen. Maar ook om er te logeren in slechte tijden. De wereld was nog eindeloos groot. Oorlog was een ondenkbaar verschijnsel, dat hoort bij overpopulatie, bij teveel groepen in een beperkt leefgebied.

Maar daar was pas enkele tienduizenden jaren geleden sprake van. Er gebeurt iets met een diersoort die meer en meer zijn hele leefomgeving benoemt: Een wereld waarvan de soort los komt te staan, gevoelsmatig dan, mentaal, cognitief of hoe je het noemen wilt.

Onze voorouders werden talige wezens. Omdat mensen tot talige wezens geworden zijn, hadden ze en hebben ze nog steeds een Ontstaansverhaal, een Heersend Verhaal nodig. Dat is het waar deze tekst om draait; dus dat moet ik goed proberen uit te leggen. Tienduizenden namen voor tienduizenden dingen, dat is een onbeheersbare en onwerkbare chaos in je kop als je daar geen samenhang in hebt.

Een logisch en consistent verhaal dat het begin van de dingen vertelt en waarin je eigen stam, dus je eigen persoon, zijn plaats heeft. Dat is het enige procédé dat greep geeft op je benoemde wereld , dat er samenhang in schept en dat je vaste grond onder je denkvoeten geeft. Dat hebben mensen dan ook altijd gehad: Onze voorouders verbreidden zich over Eurazië. Dat verbreiden ging heel langzaam. Als een stam te groot werd, kreeg je spanningen en dan besloot een groepje vrouwen, kinderen en mannen om een nieuw gebied in gebruik te gaan nemen.

Niet al te ver weg, want je bleef elkaar nodig hebben. Voor talige wezens zijn de dingen er pas als en in zoverre ze er een naam voor hebben. Voor hun nakomelingen waren zij, in het spraakgebruik als groep tot één figuur samengetrokken: Het scheppingsverhaal vertelt hoe de Grote Voorouder in de Droomtijd het stamgebied was binnengekomen en op zijn weg alle belangrijke dingen de vruchtbomen, de bergen en rivieren, de vissen en de moerassen, de kloven en de noem maar op geschapen had.

Veel van die belangrijke dingen werden ook belangrijke Figuren in het scheppingsverhaal. Alle plekken waar de Grote Voorouder nooit een man of een vrouw en dat klopt, het was een groep zijn sporen had achtergelaten: Je begrijpt dat we met de figuur van de Grote Voorouder te maken hebben met het prototype van God.

En dat we die geschapen hebben omdat we talige wezens geworden waren. Zoveel stammen, zoveel Grote Voorouderfiguren en andere Figuren. Daarbij maakten de mensen voor hun gevoel nog steeds deel uit van de dierenwereld waar ze van afhankelijk waren. Ze beschouwden zichzelf nog als afstammend van een bepaald dier. Ze kregen hun totemdier ook bij de initiatierituelen mee; dat werd hen even eigen als hun naam.

Nog steeds zijn wij onze naam. Hun stamtotems werden stamgoden. Ze vestigden zich in dorpen, en hun rituelen zowel als hun voedseloverschotten werden beheerd door de tempel. Gewijd aan hun dierlijke stamgod, als speciale bemiddelaar bij de Grote Moeder. Sinds vijfduizend jaar geleden zijn we meer en meer in klassenmaatschappijen komen te leven.

Het proces van beschaving ging gepaard met oorlogen, slavernij en andere onmenselijkheden. De mythe van de Toren van Babel is er nog een overblijfsel van. Een smartelijk proces, maar het leverde wel een uitbreiding van het menselijk bewustzijn op: Zo bezien zou de Bush-kliek met zijn imperialistische bezetting van het olieparadijs Irak toch nog de handen in historie kunnen schoonwassen.

Maar ondanks een opeenvolging van wrede culturen is onze menselijke natuur onveranderd gebleven. De vrije markt heeft ons, als eerste cultuur, van ons teneerdrukkende godsdienstige Grote Verhaal bevrijd. We leven voorlopig op een seculier eiland in een verder nog geheel religieuze wereld.

Maar ook consumenten blijven mensen. Ze houden even op met huilen als mama neuriënd met ze rond deint: Er is geen klassensamenleving geweest die het zonder Heersend Verhaal heeft kunnen stellen. Het kon een godsdienstig Verhaal zijn, zoals het Christendom of de Islam. Het kon een collectivistisch, dus nationalistisch of fascistisch of etnisch of economistisch Groot Verhaal zijn. Ook de mannenmaatschappij kon niet zonder dat verhaal dat God de vrouw schiep uit de rib van de man.

Als ieder zijn eigen verhaal mag maken, levert dat al te vaak eigenbelang-versies op. Mensen zijn talige wezens. Hun samenleving heeft voor hen alleen in een Verhaal samenhang en zin, hun bestaan alleen in een Verhaal grond en sociale bedding. Ja, de bevrijding van het onderdrukt worden door een heersende klasse middels een vrijheidsbeperkend collectivistisch communistisch of fascistisch Verhaal of een gelukbeperkend godsdienstig Verhaal is een zegen en die wensen we onze islamitische medemensen natuurlijk ook toe.

Maar zónder Verhaal kunnen we niet goed samenleven. Dat wordt ook steeds duidelijker. Als in je samenleving geen Verhaal heerst zoals een mode heerst bedoel ik , dat doel en richting van dat samenleven aangeeft, heb je ook niet het gevoel dat je buiten je familie- en vriendenkring wat met elkaar te maken hebt.

Dan gaat ieder maar zijn eigen doelen nastreven. Ook voor onze jongeren is het geen pretje, hun identiteit en hun bestaansworteling te moeten vinden zonder dat hun samenleving daar een Verhaal voor heeft, een Verhaal waarin alles past en zij zelf ook.

Wij ouderen hebben nog wel een Verhaal meegekregen, het christelijke. Maar dat onderdrukkende, vrouw- en kindonvriendelijke Verhaal hebben we niet aan onze kinderen willen doorgeven. Trouwens, wie waren wij? In onze samenleving moet een Verhaal heersen. In je eentje heb je Nix te bieden, en dat boden we dan ook. Als je niet weet hoe je geworden bent, heb je ook geen idee hoe je zelf bent en waar het met je naar toe moet.

Het schrijnendst om te zien vond ik de Punks: Schrijnend is ook hun motto: De hedendaagse literatuur laat die vergeefse worsteling om vaste grond en worteling in het leven te vinden, veelvormig zien.

Wie zijn herkomst niet kent, kan ook zijn heden niet begrijpen en geen toekomst zien. Dat geldt voor elke mens, maar ook voor een samenleving.

Het hoéft helemaal niet, dat samenleven zonder Verhaal. Ik heb nu nog maar een paar dingen in vogelvlucht laten zien, maar er is veel meer te vertellen en begrijpelijk te maken. Onze geneigdheid tot het goede; waarom we desalniettemin oorlog voeren en belachelijk omgaan met onze vrouwen en kinderen; en zo voort.

Een clubje wetenschapsschrijvers zou, tenminste wanneer ik daar ook deel van zou mogen uitmaken, binnen een jaar een Verhaal voor elkaar kunnen hebben dat in de bestaande behoefte voorziet. Het hoeft namelijk niet perfect te zijn: Bovendien steunt het op de enige echte waarheid die er voor mensen is weggelegd: Het Verhaal komt immers nooit af, omdat de wetenschappelijke onderzoekers over de hele wereld maar door blijven gaan.

De echte waarheid blijft altijd onderweg, dus het gaat een nimmer eindigend project worden. Elk jaar een supplement met de meest recente inzichten, elke vijf jaar een bijgewerkte hoofdtekst. Zoiets als het postcodeboek. Maar nu één dat geldt voor elke mens die er bestaat, van welk ras of welke cultuur of gezindte dan ook. Het gaat om een samenleving met een IETS dat ons bindt.

Een universeel Scheppingsverhaal is ook de globaliserende vrije markt waardig. Het haakt aan bij het eerste universele document dat de mensheid tot stand heeft weten te brengen: Ook dat is gebaseerd op het menszijn van iedere mens. Een enorme prestatie voor , om God er buiten te laten: Dat is het vandaag wel. Het moet er vooral zijn voor onze overheden, dat ze weer doel en richting kunnen uitzetten, en duurzaamheidsmaatregelen en eerlijk-delen-beleid kunnen legitimeren.

En voor de burger, dat hij zijn overheid weer ergens op kan aanspreken. Voor het onderwijs, dat het de kinderen weer IETS mee te geven heeft. Voor de programmamakers, dat ze over zinnige inhoud beschikken. Voor de jongeren, dat ze grond onder hun denkvoeten krijgen: Voor de allochtone jongeren, dat ze een alternatief krijgen voor het niet bij de vrije markt passende islamverhaal. En als alternatief voor het creationistische verhaal van het opdringende christenfundamentalisme.

Voor ons samenleven dat niet zonder IETS kan. Voor Europa, dat ook geen gemeenschap kan worden zonder Verhaal. In is een nieuwe versie ingevoerd waarin je ook tijdens je leven al gelukkig kon wezen als je God diende. Box , Sacramento, CA www.. Vrijwel al het bruikbare op de gebieden waarin ik mij als amateur begeef, is van Amerikaanse auteurs. Maar … ik zie als de stuwende kracht achter alle menselijke vooruitgang in denken zowel als in welvaart de vrije markt.

Omdat noch het humanisme, noch de filosofie, een verhaal in de aanbieding heeft over hoe mensen van apen tot mensen geworden zijn en dat niet eens beoogt, en een humanosoof dat wél beoogt en aanbiedt, noem ik mij humanosoof. Nu moet ik bekennen dat ik de enige humanosoof ter wereld ben. Dan ben je wel makkelijk te vinden op het internet, het is ook wel een beetje zielig. Maar op een zwak pitje gloeit mijn hoop dat u, na kennisneming van wat ik u hier ga bieden, uzelf ook als humanosoof zult zien.

Een humanosoof beschouwt de menselijke natuur als gevormd in de menselijke prehistorie, in de VJ-fase zie onder. In die lange-lange fase leefden onze voorouders in kleine, uiterst vreedzame groepjes met vrouwelijke dominantie. In de AGR-fase zie ook onder , en vooral in de historische tijden, is die natuur geweld aangedaan en gefrustreerd.

Maar het verlangen naar het goede komt als een ondergeduwde kurk steeds weer bovendrijven waar het de kans krijgt. Kennis van de menselijke prehistorie, dat is waar het in de humanosofie om draait. Daar komt vooral kennisname van wat de menswetenschappen aandragen aan te pas: Zeker wat mijzelf betreft komt er ook eigen-wijsheid aan te pas: Eigengereidheid ook wel, voornamelijk tot uiting komend in mijn afkortingen. Ik leg ze in de tekst telkens uit, maar ik presenteer hier alvast een naslaglijstje.

Anatomisch Moderne Mensen H. Enig Ware God mbt, oa, jg, ea: Vooruit dan, bij o. Op dit moment is het bewustzijn een nogal geïsoleerd onderwerp, waarover zelfs de scherpste denkers maar liever zwijgen. Net als bij al die eerdere raadsels zijn er veel mensen die beweren — en hopen — dat het bewustzijn nooit zal worden gedemystificeerd. Dennett [1] Geen frustrerender onderwerp dan het bewustzijn… We kennen het bewustzijn allemaal, we zijn bewustzijn.

Maar leg maar eens uit wat het is. Wim van de Grind [3]. Ons menselijk bewustzijn is in de natuur ontstaan en die doet niet aan ingewikkelde dingen. De evolutie werkt met oude spullen, ruimt die pas op als ze in de weg zitten en ontwikkelt iets nieuws waar het van overlevingswaarde is voor een soort.

De continenten blijven niet op hun plek liggen. Ze hebben niet eens een plek, ze drijven. Door magmaconvecties in het binnenste van Aarde worden ze bijeengedreven of juist uit elkaar. Door die verplaatsingen krijg je nieuwe golfstromen. Door opduwingen tot gebergten van wat eerst kustgebieden waren of andersom krijg je andere luchtstromingen, dus andere verdeling van de zonnewarmte.

Eenzelfde wispelturigheid en invloed hebben de stand van de aardas en de baan van Aarde om Zon. Het kan allemaal behoorlijke veranderingen teweeg brengen in het klimaat, en dan is het uitsterven geblazen voor soorten die op een bepaald klimaat zijn afgestemd. Randpopulaties van een soort kunnen al eerder met de omslag te maken gekregen en aanpassingen ontwikkeld hebben. Die groeien uit tot nieuwe hoofdpopulaties maar wel van een nieuwe soort. Vergelijkbaar met het vliegvermogen van vogels of de sonar van de vleermuizen.

Voor het ontstaan van dat vliegvermogen ga je toch niet zoeken in het vogelbrein en het vleermuizenbrein ga je toch niet afspeuren naar sonar? Nee, je loopt de evolutionaire ontwikkelingsgang van die soorten na, en je zoekt vergelijkbare soorten in vergelijkbare omstandigheden. Tenminste, dat is wat een humanosoof geneigd is te doen. Een humanosoof is iemand die menselijke fenomenen terugvoert op de ontstaansgeschiedenis van onze soort en die beschikt over een coherent verhaal daarvan [4].

Tien miljoen jaar geleden waren onze voorouders nog mensapen, nu zijn we mensen. Die weg gaan we nalopen. Waarom doen geleerden als de hierboven geciteerde Dennet dat niet en blijft deze, terwijl hij nota bene zelf zegt dat het hopeloos is, ons brein aftasten? Volgens deze humanosoof komt dat door het denken vanuit een paradigma.

Dat geldt met name voor onze filosofen; hun opleiding voorziet uitsluitend in kennisname van het denken over de wereld en de mens van de oude Griekse filosofen, van die van de Verlichting en van de Duitse metafysici. Het schadelijke van deze toestand is dat de wetenschappers zich in hun denken richten op de heersende filosofie. De denkers uit de klassieke oudheid schetsten die kloof, latere geleerden als Thomas Hobbes zagen het niet anders, zo hebben onze wetenschappers het altijd leren zien in hun opleidingen en met die bril op staan ze in hun onderzoeksgebieden.

Maar er begint zich een overbrugbare kloof af te tekenen tussen filosofen, linguïsten en cultureel antropologen enerzijds en veldantropologen, ethologen en neurologen en ontwikkelingspsychologen anderzijds. Onderzoekers die daar met beide benen in staan of gestaan hebben, bezien de dingen anders.

Dus moet je ons pad vanaf tien miljoen jaar geleden tot nu nalopen. Eeuwen geleden kon dat nog niet, dat pad aflopen. De klassieke denkers moesten er maar een slag naar slaan hoe mensen van apen mensen geworden zijn. Het besef dat we als apen begonnen zijn en dat we er nog heel wat eigenaardigheden van in ons meedragen, is tamelijk nieuw.

Tot ruim een eeuw geleden heeft zelfs in de wetenschappen als vaststaand gegolden dat we kant en klaar door een Hoger Wezen op de aarde getoverd waren. Met name voor filosofen, cultureel antropologen en linguïsten. Omdat ze dus nog steeds voortbouwen op de inzichten der klassieke wijsgerigheid en geen kennis genomen hebben van de groeiende inzichten uit de antropologische disciplines. Die kloof is een onnodige én onvruchtbare barrière. Ook de antropologische disciplines, aan de andere zijde van de kloof, weten deze nog niet te overbruggen.

Frans de Waal ziet als primatoloog zoveel gedragsovereenkomsten tussen ons en de chimpansees dat hij de kloof verwaarloosbaar acht. De kloof negeren is ook geen overbruggen ervan. Denken binnen een star paradigma is één blokkade. Sinds de wetenschap kwam te beschikken over krachtige nieuwe technieken zijn ook de neurobiologen zich met ons brein en vervolgens ook met ons bewustzijn bezig gaan houden, zoals ook mijn aanvangscitaat laat zien.

Maar met als nadeel dat die link met ons brein de wetenschappers ook weer gevangen houdt. Die houdt hen af van het zoeken waar de oorsprong van ons talige bewustzijn echt te vinden is: Ook de meeste paleoantropologen zijn in de val van het brein gelopen en meten de mate van hogere menselijkheid bij hun fossiele vondsten af aan de cc-inhoud van de schedels. Zodat een befaamd paleoantropoloog als Alan Walker, in zijn boek Wisdom of the Bones , naar aanleiding van een pas gevonden Homo erectusskelet, mijmert: Sommigen gaan zelfs zover dat ze die groei naar hogere menselijkheid toeschrijven aan de aanwas van de hersenmassa.

Terwijl het toch duidelijk moge zijn dat er eerst het gedrag ontstaat en dan pas het aan dat gedrag aangepaste brein. In medische zin betekent het: Je kunt buiten bewustzijn raken en weer bij bewustzijn komen. Daar heeft Dennet het natuurlijk niet over, hij bedoelt het ik-gevoel. Het besef dat jij jij bent en niemand anders. Maar dat hebben hogere dieren ook al. Dat hadden we dus al toen we nog een soort chimpansees waren.

Chimpansees in gevangenschap leren al doende de spiegel te gebruiken om hun fraaie gebit te inspecteren of zo en voelen zich diep beledigd wanneer een ander hen in de maling genomen heeft. Zelf- bewustzijn is in primatenleefgroepen bijzonder belangrijk. Dat heb je nodig om je in de gedachtegang en de gevoelens van de ander te kunnen verplaatsen, om diens reactie en gedrag te kunnen voorzien. Dus om je eigen kansen op eten, het vermijden van vijanden en je eigen voortplanting zo groot mogelijk te maken.

New Age-auteurs moeten niet veel hebben van wetenschap. Ze doen deze af als reductionistisch. Nu is de reductionistische methode complexe verschijnselen uiteenrafelen om de afzonderlijke en gemakkelijker te verklaren onderdelen één voor één onder de loep te leggen, teneinde zodoende het geheel te kunnen verklaren , uiterst succesvol gebleken.

Qui bene distinguit, bene discit , nietwaar? Het heeft de westerse wereld tot hoge welvaart gebracht. Ook tot geestelijke leegte: New Age zingevers zijn de wetenschap de schuld gaan geven van de leegte. Het is een misvatting om te denken dat denken typisch menselijk is. Hogere dieren zouden niet aan hun eten kunnen komen als ze niet konden denken.

Daar laten de chimpansees al supermenselijke staaltjes van zien, maar ook gewone apen zoals kapucijnapen leggen, blijkens het recent gepubliceerde experiment van Frans de Waal sept. Alle hogere dieren, hoger dan bijvoorbeeld een zeester, denken en lijken echt niet op bijvoorbeeld een grasmaaiende robot. Hét voorbeeld van het dierlijke denken is voor mij het volgende verhaal: Een onderzoeker volgt met zijn kijker drie leeuwinnen die op jacht zijn. Ze duiken plotseling neer: De onderzoeker ziet de tactiek beloond worden.

Stapt die tweebenige die hun graankorrels strooit meteen in en rijdt weg? Dan blijven ze waar ze zijn: Of loopt hij door naar zijn atelier waar de blikken bus met de graankorrels staat? Dan zijn ze er als de kippen bij! Ons menselijke bewustzijn moeten we zoeken in de culturele evolutie die ons zulke speciale dieren heeft laten worden dat we er kippen op na houden — om eens wat te noemen.

Wij doen een heleboel dingen die een normaal dier niet doet. Op twee benen lopen, vuur gebruiken, met symbolen communiceren. Allemaal heel uniek voor zoogdieren die begonnen zijn als een onaanzienlijk en bang troepje mensapen dat gedwongen werd op de savannen voedsel te zoeken dat zijn bossen niet langer boden.

Dat pad gaan we nu nalopen en dan komen we ons rare bewustzijn vanzelf tegen. We zullen dan nog uitsluitend spreken over talig bewustzijn want daarin zijn wij als soort uniek. Daar gaat deze tekst dus voornamelijk over: Ook daarover heeft de humanosoof een nieuwe kijk op te bieden.

Mijn literatuurlijst vermeldt de belangrijkste actuele auteurs in deze: Geen van deze auteurs weet de oorsprong van ons taalvermogen coherent binnen de ontwikkelingsgang van aap naar mens, dus als een Verhaal, te schetsen. Met Verhaal bedoel ik: Nee, daar beginnen wetenschappers niet graag aan. Het dichtst bij de formulering van wat de humanosoof als menselijk taalvermogen ziet, is van Pinker: Maar ook Pinker constateert slechts, hij speculeert niet over waarom het onze soort is die daarmee begon oorzaak , noch wat daarvan onze soort zo speciaal maakte in de dierenwereld gevolg.

Hij loopt het pad van aap tot mens niet na. De humanosoof laat, gebruik makend van wat voor het Verhaal relevante wetenschappers aandragen aan bouwstenen ervoor, het pad zien. Op duizenden plekken op de aarde zijn wetenschappers aan het onderzoeken. In laboratoria en aan universiteiten, in oerwouden maar ook in dierentuinen, waar de ze gedragingen en het denken van apen bestuderen; en in afgelegen gebieden waar ze mensenpopulaties die nog op een vroegere manier leven, bestuderen.

Ze wisselen hun bevindingen uit in boeken en tijdschriften, veelal in het Engels als wetenschappelijke taal, en via internet. En omdat de humanosoof door levenslange interesse, goede opleiding en met meer vrije tijd dan iemand met een ander beroep, er de gelegenheid toe heeft, kan hij nu dit verhaal te berde brengen over waarom en hoe onze vroegste voorouders namen voor de dingen zijn gaan ontwikkelen. Kan hij begrijpelijk maken dat er daardoor afstand ontstond tussen hen en de dingen, dat ze erdoor hun wereld zijn gaan begrijpen , en dat dit een gevoel van macht geeft over de dingen.

Daardoor, en alleen daardoor, zijn ze, begonnen als een uiterst onaanzienlijk en bang ondersoortje chimpansee-achtigen, niet beschikkend over horens of scherpe hoeven of slagtanden en klauwen of over grote snelheid of afmeting, ergens op de Oost-Afrikaanse savanne van zes miljoen jaar geleden, na ettelijke miljoenen jaren er toe gekomen om het vuur gaan gebruiken; vanaf toen ze dermate bijzondere dieren geworden dat vandaag al die grote en machtige mededieren nu bij ons in de dierentuin zitten en dat het nergens andersom is.

Macht is één ding. Een ander ding is, dat namen voor de dingen denkbeelden zijn. Onze soort is in een benoemde wereld komen te leven, in een denkbeeldenwereld, een woordenwereld, een alleen in ons talige bewustzijn spelende wereld. Voor ons bestaan de dingen er pas en in zoverre wij er een woord voor hebben. Onze voorouders schiepen met hun woorden de dingen, riepen ze in ons bewustzijn, dus menselijkerwijs gesproken in het bestaan.

Het groepje vrouwen, kinderen en mannen dat als eerste mensen een bepaald gebied als hun jachtgebied in gebruik nam, was voor hun nakomelingen de scheppende groep. Ze werden er religieuze wezens door en dat zijn we nog [5]. Dat houdt taligheid dus voor mensen in: Vandaar dat ons bewustzijn talig is. Het is een pad waarop wetenschappers zich nauwelijks durven begeven. Omdat het glibberig is en zij er hun wetenschappelijke reputatie — en dus hun inkomen — op riskeren.

Maar de humanosoof is portrettekenaar. Zijn inkomen loopt geen gevaar, hij heeft nul wetenschappelijke reputatie en begeeft zich dus onbekommerd op het pad.

Maar eer u nu geen zin meer heeft om u verder bezig te houden met hetgeen een leek onbekommerd en vrijblijvend te berde meent te mogen brengen, moet u nu twee dingen overdenken. Natuurlijk bent u als wetenschapper vele malen geleerder dan deze portrettekenaar. Echter … alleen op uw eigen onderdeeltje van uw vakgebiedje.

Op dat gebiedje hebt u al moeite genoeg om de ontwikkelingen bij te benen, terwijl u ook nog eens moeten lesgeven en publiceren en uw relaties en uw ouderschap goed moet zien te houden.

Op alle overige gebieden bent u een even grote leek als deze portrettekenaar. Dat kan alleen een begeesterde oude en alleenwonende portrettekenaar met universitaire ondergrond. Toch zal de humanosoof meer moeten doen om enige geloofwaardigheid bij u te verwerven, want — en dat is wellicht zijn grootste makke — hij beschikt ook nog eens niet over het bij dit prestigieuze onderwerp passende geserreerde taalgebruik. Het manco van een artistieke inslag, die echter soms ook creatief denken bevordert.

En … hij haat onechtheid en duisterheid. Als je niet simpel uit kunt leggen wat je bedoelt, snap je het zelf niet goed genoeg. Misschien dat mijn literatuurlijst u enig vertrouwen kan geven. Om aan te geven aan welke auteurs ik bij het schrijven van mijn teksten het vaakst terugdenk, maak ik de betreffende achternaam vet.

Je kunt het nooit bewijzen. Maar het is een goed verhaal wanneer het strookt met alle bekende feiten en als we er wat mee kunnen. Hun leefgebied is het oerwoud binnen de noordwaartse lus van de Congorivier. Dus is een heel andere biotoop dan waar die oorspronkelijke regenwoudbewoners op gebouwd waren: Een biotoop die ook nog eens onderhevig was aan seizoenswisseling: Dat aanpassen kreeg alle tijd en verliep volkomen ongemerkt. Ook mensapen struinen rond in hun territorium, foerageerroutes volgend die door seizoenmatige afwisseling worden gedicteerd.

Het enige wat gebeurde was dat hún foerageergebied in de loop der generaties steeds grotere open grasvlakten ging beslaan en dat het bestand aan vruchtbomen in hun bossen achteruitging. Het achteruitgaan van hun regenwoud en het tot savanne worden ging zo geleidelijk dat ze er nooit erg in gehad hebben.

Zo geleidelijk verliep ook hun fysieke aanpassing aan de nieuwe condities. Maar in de harige vellen hadden die geen trek. Eten genoeg te vinden op de open graslanden. Maar het was voor mensapen levensgevaarlijk terrein. En ze lustten bepaald graag mensaap, want die hebben geen horens of gevaarlijke hoeven of scherpe klauwen; en vooral: Gelukkig — tenminste als je blij bent dat je er bent — kunnen mensapen iets waar roofdieren een hekel aan hebben: Jane Goodall, die de chimpansees in het wild bestudeerd heeft, noemt het voorbeeld van Heer Worzle zij gaf de individuen namen om ze uit elkaar te kunnen houden.

De bananen die zij in het woud neerlegde om hen naar haar tent te lokken, daar kwamen ook bavianen op af. Die zijn bijna even groot als chimps en ook voor geen kleintje vervaard, en vrouwen en kinderen lieten zich dan imponeren. Heer Worzle liet zich niet van zijn stuk brengen, hij week geen centimeter, raapte op wat voor zijn handen lag en wierp dat naar hun kop.

Soms waren het bladeren, een keer — tot groot genoegen van de bavianen — een tros bananen. Maar langzaam kwam Heer Worzle tot de ontdekking dat stenen het beste waren en na een tijdje ging hij ook steeds grotere gebruiken.

Wat het gooien betreft hield dat in dat hun projectielen stenen werden, zoals Heer Worzle al liet zien. Die doen niet alleen pijn maar je kunt er ook een voorraadje van meenemen. Want je moet die wapens natuurlijk bij je hebben als je je op zulk gevaarlijk terrein begeeft.

Maar een troep schreeuwende mensapen en een hagelbui van stenen, daar heeft zelfs een sabeltandtijger niet van terug. Hoe moet een mensaap in godsnaam een hoop stenen meedragen? Met hun handen natuurlijk. Hetgeen meteen de vraag beantwoordt waarom wij als enige zoogdiersoort tweebenigen zijn geworden.

De meeste dieren, beren, honden, paarden, noem maar op, kunnen het — met hetzelfde on gemak als waarmee wij op één been hinken. Sabeltanders waren gespecialiseerd in het veroveren van een neushoorn [12] , nijlpaard of andere dikhuid. Maar hun sabeltanden leenden zich niet voor afknagen.

Zodra ze de buik vol hadden, van de ingewanden maar ook van het getreiter van de ongeduldig wachtende aaseters, hielden ze de resten van hun buit voor gezien. Maar volgens mij waren de vellen voor hen ook belangrijk als extra bron van proteïnen!

En al gauw zullen ze er ook scherpe schelpen en steenscherven bij zijn gaan gebruiken, om het achtergebleven weefsel er van af te schrapen. Ze zijn bovendien uiterst belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de steenbewerkingstechniek. Maar al heel gauw maakten ze die zelf door een steen kapot te smijten op een grotere steen of met een grotere steen aan scherven te slaan. Rondcirkelende gieren gaven de plek aan waar vers aas aan te treffen zou zijn.

Zeker aanvankelijk zullen ze de plek met uiterste omzichtigheid benaderd hebben, maar in de loop der miljoenen!

Vrouwen kunnen niet gooien, want die moeten hun baby meedragen en eten verzamelen. Mannen kunnen geen knollen gaan zitten uitgraven: Taakverdeling dus, vanaf het begin. Vrouwen en kinderen verzamelen het voedsel en de volwassen mannen doen niets anders dan zorgen dat dit in veiligheid kan gebeuren. Die taakverdeling komt de gedragsonderzoekers van chimpansees bekend voor: Overigens foerageert bij hen ieder voor zich; mensapen verorberen het gevonden eten meteen en delen het niet.

Bewapening vooral stenen meedragen hoort daar bij, dus ook rechtop lopen. Daar zijn zoogdieren niet op gebouwd: Voor de vereiste aanpassingen aan bil- en buikspieren en zelfs aan hun aderen [15] hebben ze wel een miljoen jaar de tijd gehad, zo geleidelijk voltrokken zich de veranderingen van hun omgeving. Het is best mogelijk dat er een overgangsfase in zoutwater-mangrovebossen, zoals bij de neusapen in Borneo, tussen zit, maar nodig is een aquatic ape -theorie [16] niet al heeft die qua zouthuishouding en zweetkliertjes wel wat.

Bij al die culturele verworvenheden moet je voortdurend bedenken dat de groepen waarin deze gewoonten het best tot ontwikkeling kwamen, beter floreerden dan de groepen die er weinig van bakten. Boiseï, robustus, africanus, afarensis, habilis, garhi, noem ze maar op, je weet nooit of je een voorouder dan wel de prooi van een voorouder in handen hebt [18]. Al waren die bomen nu niet langer de reusachtige vruchtbomen van het regenwoud, maar het lagere geboomte van de open bossen die daar voor in de plaats gekomen waren.

Ook hun handen en voeten bleven op klimmen berekend, ze moesten nog steeds bliksemsnel de bomen in kunnen als het hun te link werd. Hun voeten waren al wel een tussenvorm tussen mensapen- en mensenvoeten [19] door hun manier van voortbewegen.

Cultuurpessimisten schamperen als ze mij de menselijke natuur als hypersociaal horen kwalificeren. Is ook bij ons nog volop werkzaam in al dan niet vermeende panieksituaties. Fase 2, de groepsdierfase, voegt al een sociale neiging in; groepsdieren als olifanten, walvissen en chimpansee-achtigen slagen er als groep beter in om voedsel te graaien en de eigen soort voort te planten; om de eigen groep zo sterk mogelijk te houden in concurrentie met andere groepen, dienen de individuen hun primitieve zelfzucht in te tomen en medeleven en zorgzaamheid aan de dag te leggen; het is de natuurlijke selectie op groepsniveau die hier gewerkt heeft: Een groepsdier kan niet buiten zijn leefgroep.

Dan mist het de bescherming ervan maar ook de in de cultuur van de groep opgeslagen kennis die voor het overleven onmisbaar is; kennis die niet aangeboren is maar die het in zijn jeugd meekrijgt. Het welzijn en de leefbaarheid van de groep zijn voor elk individu van zo groot belang dat het bereid is om daar aan individueel eigenbelang [20] voor in te leveren.

Groepsdieren zoals chimpansees, onze naaste verwanten in het dierenrijk, kennen dan ook een heel repertoire aan sociale vaardigheden zoals medeleven en troosten, conflictverzoening, betrokkenheid, goed leiderschap, wederkerig altruïsme, gehechtheid en vriendschap, verdriet en gemeenschapszin, waar vooral de boeken van Frans de Waal [21] over gaan.

Chimpansees kunnen, al hun sociale vaardigheden ten spijt en hoe vreedzaam ze doorgaans zijn, tamelijk gewelddadig uit de hoek komen.

Ze kennen moord en doodslag, verkrachting en kindermoord, en moorddadige overvallen op hun buren. Althans, dat is de boodschap van het boek Demonic Males van de Amerikaanse paleoantropoloog Richard Wrangham. Maar wat hierin evenals bij De Waal duidelijk wordt is, dat elk conflict, hoe ernstig ook, zo snel mogelijk wordt bijgelegd en verzoend. En dat de vrouwen een belangrijke rol spelen bij de conflictbeheersing zijzelf en de kinderen zijn meestal de dupe en dat die rol groter wordt als de groep als geheel bij elkaar is bij de voldoende voedselaanbod, of … in gevangenschap!

Dan kunnen de vrouwen elkaar bijspringen tegen mannelijk geweld. Wrangham gaat er van uit dat de chimpansees onze vooroudervoorbeelden zijn. Maar hij heeft het mis. De chimpansees zijn pas zo gewelddadig en machistisch gaan worden vanaf 2,5 mjg, toen de IJstijden begonnen.

En oorlog maakt mannen belangrijk. Dé bron van onenigheid bij chimpansees zijn de statusgevechten tussen de mannen om de voorrang bij de paringsbereide vrouwen. Ten behoeve van hun statusgevechten hebben de chimpansees grote hoektanden. Bij de hominiden waren de statusgevechten uitgebannen. Fase 3, de mensenfase.

Onderlinge statusgevechten zouden een directe bedreiging voor hun voortbestaan hebben betekend. Onze vooroudervrouwen hebben de bonobo-strategie kennelijk nog verder doorgevoerd. Mensenvrouwen kennen helemaal geen oestrus loopsheid meer.

Ter compensatie ontwikkelden ze aantrekkelijke borsten en billen waar mannen hun ogen ook niet van kunnen afhouden. De mannen op hun beurt ontwikkelden de grootste penissen van alle mensapen.

Leefbaarheid, daar draaide alles om en daar draait het in de grond voor ons nog steeds om. Die laatsten zijn, als gezegd, nog steeds zoals de gemeenschappelijke voorouders acht miljoen jaar geleden 8 mjg waren.

Waar de chimpansees 2. Voor de meeste hedendaagse culturen is dat zelfs pas enkele duizenden jaren geleden. Misschien heeft de verbetering van de jachttechniek door pijlenboog en de domesticatie van de wolf tot jachthond de eerste overpopulatie-situaties geschapen. Maar de overstap op de Tuinbouw horticultuur na afloop van de laatste ijstijd was noodgedwongen, en wel door overpopulatie en bijbehorende overlevingsgevechten.

Voor Chagnon, de bekende onderzoeker van de Yanomamo, zijn deze horticulturalisten voorbeelden van onze prehistorische voorouders, dus van onze menselijke natuur. Mar ook hij heeft het net zo mis als Wrangham met zijn chimpansees: Precies zoals we dat vandaag nog het liefst zijn.

De chimpansees kwamen 2,5 miljoen jaar geleden mjg in de situatie van oorlog en machisme. The third chimpanzee Jared Diamond, NY zou, kortom, moeten luiden: Hiermee heb ik de situatie geschetst waarin onze voorouders, nog steeds mensapen, zij het op twee benen lopend en in vreedzame groepen foeragerend, zich op het pad begeven hebben dat tot ons leidt.

Het enige bijzondere in mijn versie van ons verhaal is de belangrijke rol die ik toeken aan de gevaarlijkheid van de toenmalige savanne; met alle gevolgen voor de grote groepsgehechtheid en taakverdeling.

En de belangrijkheid van de gevonden vellen. Natuurlijk, die begon met gebarentaal en gebaren doen de chimpansees al volop. Maar die blijven daarmee tot in der eeuwigheid nou ja, ze sterven vandaag bij bosjes uit tot de dierenwereld behoren … omdat ze er geen namen voor de dingen mee ontwikkelen. Omdat ze dat in hun leefwereld niet nodig hebben.

Ik ben tot deze mening gekomen door twee recente onderzoeken, door twee vrouwen, aan boslandchimpansees. Recentelijk is in het Ugallagebied van Tanzania, waar het regenwoud plaats heeft gemaakt voor savanne, ontdekt dat de chimpansees aldaar zich ook hebben aangepast aan de nieuwe omgeving!

In de regentijd, wanneer er toch ook ander voedsel in overvloed is, gaan vrouwtjeschimpansees de open grasgebieden op om maniok en andere knollen op te graven. Deze ontdekking is te danken aan het volhardende veldonderzoek van Adriana Hernandez-Aguilar: Ze zit voortdurend onder de bulten en ze heeft al vier keer malaria gehad; ze leeft ver van de beschaafde wereld in een armoedig dorpje waar ze bij arme mensen een slaapplekje huurt en mee-eet van hun schamele kost.

Maar ze houdt vol, want ze weet dat ze bijzondere informatie toevoegt aan wat we kunnen weten over onze vroegste voorouders. Ze heeft de boslandchimpvrouwen niet zién graven, laat staan dat ze hun gegraaf kon filmen of fotograferen. Maar ze heeft elf graafplekken vers gevonden, met sporen van hun knokkels, van feces en van uitgekauwde knolresten.

En op vier plekken hadden de vrouwtjes-chimps hun graafstokken laten liggen: Bosland-chimpansees leven vanwege hun voedselarmere leefomgeving in kleinere groepen dan hun verwanten in het regenwoud. Een tweede al even volhardende veldwerkster is Jill Pruetz. Ze bestudeert de bosland-chimpansees van Fongoli Oost-Senegal.

Die ontdoen met hun tanden een tak van zijtakken en knagen er een punt aan. Veilig voor aanvallers, maar niet voor een vrouwtjes chimp met een speer. Ook Pruetz heeft vier jaar nodig gehad om zo dicht bij ze te kunnen komen dat ze de bosland-chimpansees heeft kunnen bespieden bij hun jacht. Genoemde veldwerksters, maar ook hun professoren, gaan er van uit dat de bosland-chimpansees een beeld geven van de aanpassingen van onze vroegste voorouders aan hun nieuwe omgeving.

Althans wat hun nieuwe voedselbronnen en de methoden om die te verwerven betreft. De bosland-chimpansees maken nog geen aanstalten om tweebenig te worden. Ze wagen zich ook nog niet zo ver van hun woonbossen, foerageren niet in groepjes met taakverdeling, en ze eten niet van graszaden. Dat laatste vermoedelijk  niet.

Misschien zouden er ook dan de sabeltanders zijn uitgestorven! Maar vervolgens zijn deze verworvenheden voldoende om tot in het einde der tijden een bevredigend hominiden -leven te leiden. Als je ziet hoe perfect de savannebavianen gewone apen, maar aangepast aan de savannen weten te overleven, dan besef je dat er geen enkele aanleiding is om dat vreemde pad op te gaan dat onze voorouders zijn gaan bewandelen. Nou ja, één aanleiding zou ik kunnen bedenken: De voedselvoorziening op de savanne is heel wat gecompliceerder dan in het regenwoud, waar je alleen hoeft te weten waar de volgende vruchtboom staat wanneer die waarin je de dag hebt doorgebracht, leeg is gegeten.

Op de graslanden moet je weten wáár wát te vinden is. Graszaden, uit te graven knollen, larven, eieren, klein gedierte. En in welk seizoen: Vandaag is het in de streek waar de oudste resten van onze vroegste voorouders gevonden worden: Tegen het einde van de natte tijd is er voedsel in overvloed.

Maar naarmate de droogte langer duurt, worden de savannebavianen en werden de hominiden voor een groot deel aangewezen op graszaden en uit de grond te graven knollen, wortels en bloembollen. Behoefte aan meer communicatiemogelijkheid dan waar je in een regenwoud-omgeving mee toe kunt, dat zou dus een denkbare aanleiding kunnen zijn! Maar toch… de savannebavianen doen het uitstekend zonder taligheid. Dus, anders dan ik tot voor kort vóór de informatie over de boslandchimps dacht: Het feit blijft … onze taligheid ik leg verderop uit wat dat voor mij inhoudt moét ooit begonnen zijn.

Dus moet ik iets nieuws verzinnen. Wel, dan blijft er volgens mij geen ander scenario over dan dat het begonnen is als een meidenspelletje! Ik denk dat het begonnen is in één groep. Met één jong vrouwtje bij apen en mensapen begint nieuw gedrag meestal bij jonge vrouwtjes.

Op zekere ochtend is een jonge meid zo blij dat de oudere vrouwen besloten hebben om naar een bepaald bekend gebied te gaan dat ze, in haar behoefte om aan haar vriendinnen duidelijk te maken wat er in haar omgaat, ze met haar handen imiteert waar ze aan denkt: De vriendinnen snappen wat ze bedoelt, en ze lachen zich dubbel.

Ze maken het imitatiegebaar ook en ze komen niet meer bij. Tien keer, twintig keer, en ze blijven maar lol hebben.

De volgende dag heeft een ander een imitatiegebaar bedacht voor iets wat zíj lekker vindt. En weer liggen ze in een deuk. Ik heb een schilderij gemaakt van het moment waarop ik mij voorstel dat een jong vrouwtje rechtsonder de eerste stap zet op het pad dat uiteindelijk tot ons zou leiden. De wijzende vriendin snapt niet wat haar bezielt. De zittende peinst, en zal dadelijk opspringen en het gebaar nadoen …. Je kunt er zo een ander voor bedenken. Maar dan moet het wel een beter , of minsten even goed verhaaltje zijn, vind ik.

Je moet bijvoorbeeld bedenken dat nieuwe dingen bij apen en mensapen meestal meiden-initiatieven zijn. Onder de jonge vrouwen: De gewoonte hield stand, en breidde zich zelfs redelijk snel uit. Want het verbeterde de communicatie, en dus de samenwerking, zowel binnen de groepen als tussen de groepen. De stam die over deze handige uitbreiding van hun onderlinge communicatie beschikte, floreerde hield gemiddeld iets meer kinderen in leven en overtalligde op den duur de overige aapmenspopulaties die het zónder deze communicatieverbetering moesten stellen.

Ze waren onze vroegste voorouders. Hij staarde hen wel vijftien minuten en dat is lang voor een jonge chimpansee aan toen hij ze met elkaar zag communiceren. Gesproken taal kon hem daarentegen maar enkele seconden boeien. Spraakklankentaal haalt niets uit maar met symbolen voor dingen leren ze aardig werken en ook gebarentaal leren ze, als ze jong beginnen, best aardig.

Maar opvallend minder snel en goed dan mensenkleuters. Washoe is de eerste chimpansee die aan een gebarentaaltraining werd onderworpen, en inmiddels leeft ze haar verdere leven in een heel groepje chimpansees die dezelfde training gevolgd hebben [25]. Binnen dat groepje nu wisselen de individuen veelvuldig gebarentaal-woorden met elkaar zonder tussenkomst van de onderzoekers. Wat nog opmerkelijker is: Een ander maakte het gebaar [ik] [omhoog] en klom vervolgens op een muurtje.

En zo zijn er tientallen waarnemingen gedaan. Dat is het begin van het een talig wezen worden. Men neemt daarom aan dat deze gebarencommunicatie wanneer het groepje eenmaal zou zijn teruggekeerd in hun regenwoud [27] , binnen enkele generaties verdwenen zou zijn.

Mensapen staan er wel voor open, maar nódig hebben ze het niet. In een regenwoud is het voor de op dat leven toegesneden mensapen een peulenschil om aan eten te komen. Het hangt in de vruchtboom om ze heen, en wanneer die leeg is, hoeven ze alleen maar te weten waar de volgende boom staat waarvan de vruchten nu rijp zijn.

Ze wandelen er over de grond naar toe, en onderweg kijken ze voortdurend omhoog om de stand van hun vruchtbomen in de gaten te houden. Want ze moeten wel zorgen er op tijd bij te zijn: Eten genoeg, maar je moest bij het rondstruinen een boel meer kunnen en een boel meer weten. Ook de kinderen moesten een boel meer leren en dat vele kon niet allemaal simpel worden afgekeken van de ouderen; er was ook heel wat kennis die gecommuniceerd moest kunnen worden.

Vooral de vrouwen niet. Of een bepaalde plek, regen, onweer, een dierenvel, verzin het maar. Met hun handen, met die tien handige vingers.

Daarbij speelden hun waarnemingsvermogen scherper dan het onze-nu en hun imitatievermogen chimpansees zijn ál en natuurmensen zijn nóg steeds meesterlijke imitators een rol. Wat is daar dan zo bijzonder aan? Die uitbeeldingen waren namen voor de dingen , waren symbolen voor dingen, codes voor dingen, hoe je het maar noemen wil.

De nakomelingen van onze voap- voorouders verwierven een uitgebreid repertoire aan gebarencodes voor alle planten, dieren, insecten, omgevings-elementen, natuurverschijnselen, gebruiksvoorwerpen, handelingen en gevoelens welke in hun groepsleven een rol speelden [28].

Namen voor de dingen! Dat heeft geen enkele andere soort. Alle groepsdieren beschikken over hun specifieke communicatie zonder welke ze überhaupt geen groepsdieren zouden kunnen zijn.

Ze communiceren, in enigerlei soorteigen vorm, met lichaamstaal, gebaren en vooral keelgeluiden. Maar … ze kunnen het niet met elkaar hebben over iets wat niet ter plekke waarneembaar is [29].

Ze hebben geen namen voor de dingen. En áls je een bepaalde kreet al als een naam zou willen zien: Emotionele reacties komen namelijk vanuit het limbische systeem, een primitiever hersengedeelte bovenop de hersenstam.

Bewuste acties daarentegen worden aangedreven vanuit de hersenschors die bovenop het limbische systeem zit en waar zich onze taalgebieden bevinden. Hoe de namen voor de dingen daar beland zijn, dus hoe wij een talig bewustzijn gekregen hebben, gaat verderop nog allemaal duidelijk worden.

Namen voor de dingen , dat dóet iets met een dier. Het schept afstand tussen de noemer en het benoemde. Onze voorouders kwamen steeds meer los te staan, gevoelsmatig dan, van hun omgeving doordat ze die onder woorden gingen brengen.

Ze gingen de dingen van hun omgeving als objecten zien, als losstaand van het zelf. Ze gingen hun omgeving objectiveren. Nieuw fenomeen in de natuur: Het kunnen noemen van iets geeft, vanwege dat gevoel van afstand, ook het gevoel van onafhankelijkheid en macht over het benoemde. Dat merken we vandaag nog steeds: Je kunt de naam voor het ding ook zien als een handgreepje gekoppeld aan het denkbeeld voorstelling in het brein van het ding.

Of het ding nu op dat moment aanwezig of waarneembaar is of niet. Onze voorouders zijn de dingen uit hun omgeving meer en meer gaan begrijpen. Kleine kinderen zullen hun naam niet zo gauw prijsgeven aan een vreemde. Bij veel primitieve stammen mag je een volwassene nooit openlijk bij zijn naam noemen: De Joden mochten hun god immers ook niet bij zijn naam noemen?

Door iemand of iets te noemen tast je het ook aan. Ik laat hier Jane Goodall, de eerste echte veld-ethologe, aan het woord, over een insect dat op haar arm geland was toen ze ergens in het oerwoud op een favoriet plekje zat te mijmeren. Het was een schitterend mooi insect, glanzend groen en goud en rood, met gouden haren op zijn onderlijf en gloeiend rode ogen. Ik wist zeker dat het nog nooit beschreven is.

Ik keek nu naar het wezen dat mijn moment in tijd en ruimte deelde zonder er een benaming aan te verbinden. Toen was er alleen een gevoel van ontzag en verwondering over de evolutie van het leven waar we beiden deel van uitmaakten. De door de ene generatie verworven kennis kon met de namen voor de dingen worden overgedragen op de volgende. Opstapeling van kennis, in plaats van dat elke generatie opnieuw hetzelfde wiel moest uitvinden. Nee, nóg belangrijker misschien was het kunnen overleggen met elkaar.

Twee weten meer dan één, en met een hele groep brainstormend kun je heel wat problemen aan. Eén hooligan is maar een bang knaapje, maar voor een hele meute doe je het als ME-er in je broek. Andere aapmenssoorten waren gewilde prooidieren voor hen.

Een heel zinnige manier van recyclen. Het gaf hen ook het gevoel dat de overledenen in hen voortleefden: Wellicht hebben ze wat ze niet op konden, begraven: De mensapenkreten worden, zoals ik hierboven al aanstipte, neurologisch aangestuurd vanuit het limbische systeem.

Dat is een primitief hersengedeelte binnenin onze hersenen, waar we geen bewuste controle over hebben. Als we schrikken, of boos schreeuwen, of krijsen van angst, of op onze fikken slaan bij het timmeren, dan komen onze kreten vanuit de amygdala het limbische systeem omvat een aantal belangrijke centra van ons gevoelsleven. Dat gevoel blijft zijn rol meespelen bij onze communicatie, en maar goed ook: Zonder meespelen van de amygdala zouden onze stemmen robot-achtig klinken.

Het lijkt me een onmogelijke opgave voor de robotbouwers om een amygdala aan hun stemcomputers toe te voegen, maar onderschat ze niet, ze zullen er best wel aan gaan werken. Als een in een mensengezin opgroeiend chimpkindje stiekem een koekje wil jatten, verraadt het zich als het de deksel open doet en de koekjes ziet: Onderzoekers haalden het gemene experiment uit met de jonge chimp die ze stiekem, als de volwassen mannen even niet opletten, een banaan toestopten.

Die kwamen echter onmiddellijk aansnellen op aapjes voedselkreet en confisqueerden de banaan prompt. Tot vijf keer toe. De zesde keer wist het arme aapje zijn voedselkreet binnensmonds te houden, maar hij kokhalsde en stikte er zowat in. Probeer maar eens een hoestprikkel binnen te houden! Ondanks intense inspanningen om een chimpkind te leren praten [33] is dat nooit gelukt. Maar fijne hand- en vingerbewegingen, en dus ook gebarentaal, worden aangestuurd vanuit de hersenschors, de neocortex.

Daar zetelt ook ons talige bewustzijn [34]. De neocortexgebieden die actief zijn bij het spreken, zijn dezelfde als die bij gebarentaal en bij fijne hand- en vingerbewegingen.
Sexsauna thuisontvangst friesland


Dan nu een poging het gebeuren hier qua niveau weer wat op te krikken. Christenen denken dat de eerste mens een man was, maar dat is niet zo.

De mens is in beginsel vrouwelijk van aanleg. Dat hebben Britse genetici in wetenschappelijk hard weten te maken. Pas in de loop van de zwangerschap vormen zich bij een aantal embryo's mannelijke geslachtskenmerken.

Als de mensheid uit een enkel mens is ontstaan moet dat dus Eva zijn geweest. En er zijn aanwijzingen dat ze helemaal geen Eva heette maar Ellen. Kan iemand mij helpen? Adolf Wednesday, April 25 vanavond om Ik wil maar zeggen dat hier wat aan de hand is en daarom vraag ik me af waar iedereen is, ondanks dat het hier drukker is dan ooit. En ook al zijn het veelal bekende namen, ik wil toch graag weten wie het zijn.

Met de nadruk op "wie" ter onderscheiding van "wat", want "wat" rijmt op "kat" en die is schijnbaar van huis. Die opmerking over Marcel en Mulisch trek ik bij nader inzien in want gezeur over kleur is veel vager, maar daar weten Winnetoes alles van. Dat gedoe over zichzelf vernietigen, overnieuw beginnen, vruchtbare verbrande aarde en bloeiende bloemen moest een beetje Phoenix-mythologisch aandoen maar waarschijnlijk is iedereen hier te intelligent om daar in te trappen.

En de bezem en prullemand verwijzen naar niet veel meer dan mijn frustratie dat ik geen huisvrouw geworden ben. Heb ik nu alles gehad of zie ik wat over het hoofd Winnetoe mij be-grij-pen of Robje nogmaals uit-leg-gen?

Winnetoe Wednesday, April 25 uch meneer veelnaam wat jij praten winnetoe niet begrijpen. Emmy Wednesday, April 25 Hallo Bonnie, ik kan ook streepjes op de e zetten j��������. Harry Mulisch Wednesday, April 25 Gefeliciteerd jongen. En wil je iedereen even vertellen hoe het met me gaat?

Bonnie Wednesday, April 25 Sorry voor deze late felicitatie Marcel, maar mijn wereldtoernee is er gisteren nogal ingeknald. Ik lag niet mijn roes uit te slapen hoor, echt niet, �cht niet, ik was gewoon erg moe en had een hoop slaap in te halen. Maar het was wel gezellig, geloof ik, nou ja we lezen het wel in de Prive. Ja dan ga ik nu maar eens de kots naast het bed opruimen ben niet over mijn nek gegaan door de drank hoor, echt niet, �cht niet, heb gewoon iets verkeerds gegeten en dan even bij de dokter langs want ik zit onder de blauwe plekken.

Op het antwoordapparaat stond een boodschap van Dennie C. Misschien vergeten, ik was ook zo erwh moe. Ach de dokter kan morgen ook wel. Eerst even snel opruimen en dan schenk ik mezelf een flinke borrel in, dat heb ik wel verdiend.

Ach dat opruimen kan morgen wel, de kots is toch al ingedroogd en om die meur weg te werken moet ik chemische troep inzetten en dat trek ik nu niet. Gelijk maar aan de borrel dan. En nog vele jaren. Dat je maar net zo oud mag worden als ik.

Marcel Wednesday, April 25 Ja Nienke, ik ben toch echt jarig vandaag en dat had je kunnen weten als je niet alleen in je eigen berichten geinteresseerd was. Ik heb het er namelijk al weken over, al maanden zelfs. Robje Veelnaam Wednesday, April 25 Wat is hier aan de hand? Is de kat van huis? Wie zijn al die mensen? Hoe weet ik nu hoe het met Mulisch is?

Het lijkt wel of de chatters hierheen komen om hun gebrek aan inspiratie verbaal te visualiseren voor de gekwetsten die met z'n allen wachten op het publiek Waar zit die rode knop, waar staan bezem en prullenbak Verbrande aarde is vruchtbaar Neem zelf een kleurtje.. Nienke Wednesday, April 25 Jullie moeten niet gelijk reageren als ik wat schrijf, anders krijgt degene voor wie het stukje bedoeld is nooit de kans om het te lezen.

Nogsteeds in de ijdele hoop dat iemand dit leest verblijf ik. Vader Abraham Wednesday, April 25 Wat is er mis met smurfenlingerie? Nienke Wednesday, April 25 Marcel, dat stukje over die smurfenlingerie heb ik niet geschreven hoor. Ben je echt jarig of is dat weer een verzinsel van iemand die denkt dat hij grappig is?

Napoleon Wednesday, April 25 Mieke heeft helemaal geen lief en ook nooit gehad. Ze maakt ons hier in het gesticht allemaal knettergek met gelul over liefjes en exen. Wat mij betreft krijgt ze meer vrije tijd om te internetten, dan kan ze al haar gejeuzel op deze site kwijt en laat ze ons misschien met rust, maar dat zit er niet in want volgens de dokter krijgt ze dan teveel gelegenheid om in haar eigen onzin te blijven geloven.

Mieke Wednesday, April 25 ik heb 3 mei een half jaar met mijn lief. Mieke Wednesday, April 25 Waar is het mooie weer heen? Paul de Leeuw Wednesday, April 25 Jeee Nienke, ben je nou echt de enige die nog niet weet dat Marcel helemaal niet op vrouwen valt?

Dat hij af en toe bij jou langskomt is echt alleen maar omdat hij soms geen eten in huis heeft terwijl de winkels al dicht zijn. Marcel, lieverd, van harte. Nienke Wednesday, April 25 Doorzichtig hoor. Denken jullie serieus dat iemand gelooft dat ik echt zo veel spelfouten maak. Dan zijn jullie nog zieliger dan ik al dacht. Marcel gefeliciteerd en kom je vanavond nog langs of heb je het huis vol visite? Niet dat ik je keuze wil beinvloeden maar ik heb mijn nieuwe smurfenlingerie aan. God en de gezusters Non en Oui Wednesday, April 25 In de glooo-riii-jaaa, in de glooo-riii-jaaa!!!

Bart de G Wednesday, April 25 Net weer wat voor jou Dagmarkt geeft even lekker de beperkte houdbaarheid aan je vriendin er tussen schuiven omdat je Marcel die aandacht niet gunt mispunt. Iedereen weet toch dat jij geen vriendin hebt. Maar Marcel heeft ons. Oke Marcel en van je val-deral-deralderalderaaaaaaaaaaah. Niekne Wednesday, April 25 damgar gefeliciteerd met je vriendin ga ik nu ozkeen naar m'ijn alatste ebichteje en dan kan wel uren duren maar dat heb ik er graag voo rver watn het zijn ede enigste ingelitente berihgtjes die er tussen staan.

Emmy Wednesday, April 25 Dagmar gefeliciteerd met je vriendin. Ik bedoel dat ik misschien al gemaild heb maar misschien ook niet Wie het weet mag het mailen aanlieveemmy hotmail.

Mieke Wednesday, April 25 Dagmar gefeliciteerd met je vriendin ook van innie mienie kluffelt, zo een voor aan een tas, maar bij mij hangt hij aan m'n gordijn, het is een papagaai.

En Dagmar omdat je zo zit te drammen: Wat interesseert ons dat trieste ding nou? Ze gaat met jou om dus veel hersens zal ze niet hebben. Mieke Wednesday, April 25 Marcel, gefeliciteerd ook van innie mienie kluffelt, zo een voor aan een tas, maar bij mij hangt hij aan m'n gordijn, het is een papagaai.

Nienke Wednesday, April 25 Marcel, gevelizieteert zo en nu ga ik een halv uur bezig om mein foriche berigt teruch te finden wand dat zein de enigste ingelitente berigten.

Kabouter Lui Wednesday, April 25 word jij niet moe van jezelf, Emmy? Emmy Wednesday, April 25 Oeps nou lijkt het of ik Dagmar betwijfel en ik bedoelde mezelf denk ik maar misschien ook niet.

Ik bedoel dat ik misschien gemaild heb maar misschien ook niet Wie het weet mag het mailen aanlieveemmy hotmail. Emmy Wednesday, April 25 Maar misschien ook niet. Dagmar Wednesday, April 25 Gefeliciteerd Marcel. En mijn vriendin natuurlijk. Abel Wednesday, April 25 En ik ben ook zielig in de zin van vergeten worden met je verjaardag.

Ik denk dat ik maar eens een oud vrouwtje in elkaar ga beuken word je daar tegenwoordig nog voor opgepakt? Abel vraagt het zich af , zielige liedjes vanuit het gevang zijn namelijk wat stoerder dan gekwezel over huilende straten.

Van de andere kant ben ik er niet happig op om gevraagd te worden voor knakworstenreclame. Lastig, die lastige overwegingen. Wel, tot zover gaat dit aardig door voor gewoon Nederlands wat in het kader van de cursus 'Abel is ook maar een mens' mooi meegenomen is.

Uit "Onderweg" En het is allang verleden tijd Dat je mijn verjaardag niet vergat Je onvoorwaardelijk koos voor mij. Wednesday, April 25 En Ramses moet niet zeuren met zijn getrek. Die vent is impotent als wat. Andr� Hazes Wednesday, April 25 Iedereen die op zijn verjaardag aandacht krijgt is een mazzelpikkie.

Dit komt uit mijn lied "Alleen": Is er dan niemand die even aan me denkt? Is er dan niemand, die mij z'n vriendschap schenkt? Zelfs met mijn verjaardag, lieten jullie mij alleen Als ik straks vrijkom, waar kan ik dan nog heen? Emmy Wednesday, April 25 Oeps, gefeliciteerd bedoel ik. Maar dat heb ik ook al gemaild misschien. J�rg de kurk haider Wednesday, April 25 Wieder een jarig, wiera wiera!

Ramses Wednesday, April 25 Stom van mij, ik haal trekken en lachen altijd door elkaar. Waar is het mis gegaan behalve dan gelijk al bij de geboorte? Of om mee te brullen onder de douche. Vooral dat lalalala doet het goed tussen de druppeltjes, denkt Ramses.

Ramses heeft geen verjaardagsliedje in zijn repertoire, maar er valt vast wel ergens wat te plagirippen. Emmy Tuesday, April 24 toch jammer voor al diegenen die niet weten dat ze hier gewoon hun teksten kunnen halen, van al die liedjes waarvan je de tekst toch wel eens wilde weten, fantastisch!

Oeps, nou heb ik het gedaan maar wat kan mij het bommen? En mijn kutje voelde toen als een open haard. Als je met me neuken gaat, spuit jij me vol met zaad. Martin Gaus Tuesday, April 24 Ik heb Theo van Gogh op bezoek gehad en heb tot overmaat van ramp ook nog 'ns een biefstukje met hem geprikt.

Marcel Tuesday, April 24 Eigenlijk is ie bedoelt om om te lachen en niet om je er eentje bij af te trekken,Ramses. Erik Tuesday, April 24 Hij doet het goed dus nou bedankt Marcel voor het schrijven van de tekst en Erik Mesie voor de muziek. Hier komt ie dan nog eens. Der Rudi Tuesday, April 24 Ja ik heb ook naar mezelf gekeken, wat ging het weer goed, het was een prettig gesprek met Ivo, op mijn landgoed nabij Bremen.

Do you want to fuck with me. Nico haal of Gerard cox of Robert long of nou ja ik weet het niet meer Tuesday, April 24 Alles magwam van de bagwan. Marcel Tuesday, April 24 Er is er een jarig hoer-A, hoer-B dat kun je wel zien dat ben ik, ik leef nog lang Hoer-A, Hoer-B, Ik leef nog lahang Hoer-A, Hoer-B Ja het is nu toch echt 25 april ook al zal die teller wel weer op 24 april staan, ik denk dat jogchem zijn server zich aan de Oost-kust van Amerika bevindt.

Okay wel een beetje raar 23 jaar trillend op mijn benen, alweer een jaar verdwenen. Nou ja, wat sta je nu te lachen, zo stond Hennie Vrienten er ook altijd bij hoor. Marga van Praag Tuesday, April 24 Vroeger heel lang geleden, toen de vorig jaar overleden opa Lex uit de Sesamstraat nog gewoon Piet heette en ik het jeugdjournaal nog nog niet presenteeerde maar Leontien Ceulemans dat nog deed, presenteerde Ad Visser het pop programma TopPop dat was meestal op Zaterdag avond voor de Dukes of Hazzard en was stukken beter dan de 24 uurs shit waar jullie nu altijd naar kijken MTV en TMF het leek een beetje op Top of the Pops met dat verschil dat TopPop werd afgewisseld door videoclips studio-optredens en door TopPop zelf in elkaar geragde clips en dat was heel creatief en dan moet je nagaan dat de omroep toen nog veel minder geld te besteden had als nu en ook de techniek was nog niet zo ontwikkeld als nu, dus voor een cursus creatief met geld tv-producentje spelen ga naar Ad en het voormalige TopPop team.

J�rk de kurk haider Tuesday, April 24 Dennie haben marsipulami's von rechts auch voorrang? Dennie Tuesday, April 24 aber dat is ook zeer vermoeiend. Kabouter Lui Tuesday, April 24 op wereldtoernee, ik word daar zo moe van, op wereldtoernee. Tuesday, April 24 Bonnie is auf wereldtournee. Dennie heeft haar eben vergezeld maar Bonnie boemsde Dennie tot drie maal toe van das podium en blaue plekken doen het niet goed auf Dennie dus is Dennie abgehaakt.

Bonnie hat haar wodkaas en wiskies netjes abgewisseld met spa rood en zal morgen wieder paraat zijn. Marcel waarschijnlijk nep Tuesday, April 24 Waar is Bonnie? Bonnie, kom terug bij Marcel en vertel hem dat hij je held is en dat je van hem houdt.

Marcel heeft je nodig. Ad Tuesday, April 24 Ramses toch, en in een bagwanjurk rondlopen is niet vaag? Luister die cd nou maar gewoon en stel je er voor open. Je hoeft je nergens voor te schamen, je mag het zelfs ontkennen.

Kom lekker klaar met je knieen, bedank me en het blijft ons geheimpje. Ik ben er al vijftig keer op klaargekomen of twaalf keer, ben de tel kwijt maar gewoon met mijn leuter hoor, dat gedoe over klaarkomen met je tenen en je oren vind ik maar vaag.

Ad Tuesday, April 24 Ja Dennie, dat heeft te maken met verwachtingspatronen, ofwel met 'naar de mond praten'. Van mijn cd's verwacht iedereen een bepaald soort bullshit en hier verwacht iedereen een ander soort bullshit. Mijn werkelijke opvattingen zijn me onbekend. Dennie Tuesday, April 24 Meneer Visser, op uw cd's slaat u een hele andere toon aan over vrouwen, liefde en seks. Ad Tuesday, April 24 Tuurlijk, geweldig. De hele versie is stukken beter.

Behalve dan dat laatste regeltje 'ja ja ja', vrouwen die ja zeggen verbruien de fun. Dennie Christiaan Tuesday, April 24 Kan er misschien ook wat enthousiasme af voor mijn bijdrage aan de nieuwe versie? Ad Tuesday, April 24 En daaraan vooraf dat verwachtingsvolle en tikkeltje domme 'hallo?

Adje patatje Visser Tuesday, April 24 Stomme Ome Ad staat blijkbaar wel bij de kvk ingeschreven en heeft een punt nl adres. En oh oh oh wat flauw, wel lekker maken met klaarkomen maar plaatjes ho maar, enkel 1 preuts prentje, nee gelijk een cd aansmeren.

Moet die webmaster toch eens danig toespreken. Ik denk dat ik dat dan toch maar zelf bedacht heb. Ad Visser Tuesday, April 24 Jullie moeten al mijn boeken lezen en cd's luisteren want daarvan word je relaxed en leer je op duizend verschillende plekken op je lichaam klaar te komen. En relaxed is gezond en klaarkomen ook. Begin maar met mijn website te bezoeken. En punt kom doet het leuker bij klaarkomen.

Daarbij weet ik geeneens of ik wel bij de kamer van kooprotzooi sta ingeschreven. We houden het op punt kom maar ome Ad gaat even controleren en als het niet klopt is hij zo weer terug. Mr-t Tuesday, April 24 Site ruled ezelballen!!! Marga van Praag Tuesday, April 24 Dat was heel vroeger, toen we nog maar twee zenders hadden, jahaa dat kunnen jullie je misschien niet voorstellen, maar heel vroeger hadden we nog maar twee zenders en als je bij de grens woonde had je er nog twee belgische of drie duitse bij maar dat doet er nu niet toe, heel vroeger toen we dus nog twee zenders hadden, namelijk nederland 1 en nederland 2, toen was Ted de Braak die lange seiksnor van de NCRV.

Harry Nak Tuesday, April 24 Hier is de koffie!!!!! Ted de Braak Tuesday, April 24 Leef ik eigenlijk nog?? Erik Speezie Tuesday, April 24 Dan maar een herhaling van mijn nieuwste wereldhit. Ik zag je dansen op een grote ronde tafel, in een verlaten bar naast de pornobioscoop. Bonnie Tuesday, April 24 Ik moet vandaag even een wereldtournee doen mij een raadsel wat ze met een jarige moeten, of hoe oud was het ook al weer Bart, maar Bonnie laat natuurlijk geen kans onbenut om weer eens strontlazerus van het podium te flikkeren dus van mijn kant ligt de berichtenstroom stil voor vandaag, maar verheug je niet want morgen ben ik gewoon weer terug.

Marcel Monday, April 23 De geilheid waarmee het woordje dokter bernhard uitsprak alleen al. Marcel Monday, April 23 Toch hoor ik liever dat Bonnie het zingt, Bonnie was toen ik klein was altijd mijn grote voorbeeld, toen ik zo ongeveer twee was zag ik haar voor het eerst in Toppop met Bonnie kom je buiten spelen en was meteen verliefd, jullie moeten niet zo laatdunkend doen over Bonnie, Bonnie is mijn grote voorbeeld en eigenlijk wilde ik net zo zijn als Bonnie en dat heb ik deels waargemaakt, ik ben namelijk ook een groots alcoholiker.

Patty en Jose Monday, April 23 Dr. Bernard, u moet me zeggen, hoe gaat het met hem nu? Bernard ik kan alleen maar bidden voor hem en u Elke keer, denk ik weer, hij ligt daar zo alleen dr. Bernard help me, breng hem door het ergste heen Zeg me alleen de waarheid maar, is hij nu niet meer in gevaar dokter Ad Visser Monday, April 23 En dan Nu het moment supreme en de finale van deze aflevering omdat we nog steeds veel te weinig zendtijd hebben, hier is de vernieuwde versie van dr.

Ad Visser Monday, April 23 Hallo en welkom bij floppopthepops, Misschien heb je het ook wel eens ,je komt een meisje tegen waarvan je denkt nou met jou zal best eens stiekum willen neuken, nou Erik Speezie heeft er een liedje over geschreven en hier is ie nieuw binnen op 20 met zijn band Knoopje Lager met Stiekum geneukt!!!!!!!!!!!!!!!

Hier volgt een uitzending in de zendtijd van de Blasfemische omroep Stichting nederland En omstreken. E Monday, April 23 We beginnen zodadelijk met een aflevering van Floppopdepops,waarna we verder gaan met onze zeepserie onderweg naar gouden tijden, maar nu eerst zoals gezegd floppopthepos met Ad Visser.

Seth Gaaikema Monday, April 23 Ik lig hier ingepakt tussen allerlei draadjes en slangetjes, hoofdpijn aften,eksterogen,hernia altijd heeft een mens wel iets, nu heb ik weer een hart-infarct. Men zegt dat ik het rustiger aan moet gaan doen, net nu de musical Grace voltooit heb, en prijs gewonnen en al weer bezig ben een de volgende musical.

Marcel Monday, April 23 Zeg Bonnie wat heb je weer een heerlijke parfum op wat is het?? Boudewijn de Groot Monday, April 23 Ach als we dan toch onze greatest hits die eigenlijk geen greatest hits waren althans niet voor onszelf mogen gaan spelen dan deze maar, dit lied heet de avond en ik heb het samen met lennard nijgh geschreven voor Rob de Nijs.

Nu hoef je nooit je jas meer aan te trekken en te hopen dat je licht het doet. Laat het nu maar waaien buiten, stormen in het donker, nu maar razen in het donker want binnen is het licht en warm en goed. Hand in hand naar buiten kijken waar de regen stroomt. Ik zie het vuur van hoop en twijfel in je ogen en ik weet waarvan je droomt. En je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij. Maar ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof, ik geloof in jou en mij. En als je 's morgens opstaat ben ik bij je en misschien heb ik al thee gezet.

En als de zon schijnt buiten gaan we lopen door de duinen en als het regent gaan we terug in bed. Heel erg langzaam wakker worden, we liggen rug aan rug. Ik zie de zon door de gordijnen en ik weet: En je kunt niets zeker weten Ik doe de lichten uit en de kamer wordt nu donker, een straatlantaarn buiten geeft wat licht.

En de dingen in de kamer worden vrienden die gaan slapen, de stoelen staan te wachten op het ontbijt. En morgen word ik wakker met de geur van brood en koffie en de glans van het vroege zonlicht in jouw haar.

En de dingen in de kamer, ik zeg ze welterusten, vanavond gaan we slapen en verder zien we wel. Maar de dingen in de kamer zouden levenloze dingen zijn zonder jou. Liesbeth List en Ramses Shaffy Monday, April 23 Nog maar es een liedje Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels al zien de anderen om ons heen niet verder dan dit ene dal. Het gras zal altijd groener zijn daar in het land ver weg achter de heuvels.

Ik weet dat niemand het gelooft, geen mens behalve jij en ik. Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels.

Laat alles achter wat je hebt en volg me als je van me houdt. Het gras zal altijd groener zijn daar in dat land ver weg achter de heuvels. Vervulde wensen gaan voorbij maar aan 't verlangen komt geen eind. En als we nu niet verder gaan dan drijft de sleur ons uit elkaar. Ik blijf bij jou omdat ik weet dat we daar anders zijn dan nu. Al zien de anderen om ons heen niet verder dan dit ene dal. En na de laatste horizon begint misschien een andere tijd.

Emiel Ratelband Monday, April 23 Tjakaaaaaaaaaaaaaaah!!!!!!! Theevisite Monday, April 23 Dagmar, waar ben je? Ik wil je pesten. Dagmar Monday, March 19 Ik wil een beetje aandacht. Het hoeft niet veel te zijn.

Ik wil me speciaal voelen, complimentjes, zekerheid. Zekerheid van liefde, zekerheid over mijzelf, over mijn kennis, over mijn uiterlijk en over mijn innerlijk. Is dat zoveel gevraagd? Ik wil me speciaal voelen, geliefd voelen. Ik wil weer vlinders in mijn buik, ik wil niet 'normaal' zijn, ik wil niet worden beschouwd als 'het meisje dat er toch altijd voor mij is, die altijd lacht en altijd vrolijk is, die altijd zeker van zichzelf is'.

Dat ben ik helemaal niet. Ik ben ook maar en mens, heb af en toe ook complimentjes nodig, zekerheid. Ik moet ook af en toe blij worden gemaakt. Mijn moeder Karelientje de Wrede, ze ruste in vrede zei altijd dat ik de vrouwtjes met "voulez vous coucher? Door aan haren te trekken en aan het bed vastbinden kreeg ik ook wat ik wilde. J�rg Monday, April 23 Ha-ha-ha zelfverzekerende tandpastaglimlach , verschillende Heidi's kunnen getuigen dat alleen praatjes geen gaatjes vullen. Kurt Waldheim Monday, April 23 Ben ik al dood?

Monday, April 23 Meneer Hitlermann, J�rg zou het een grote eer vinden als u uw visie op het huidige Oostenrijk zou willen geven. Een beetje conservatieve kijk kan er deze dagen niet af. Ramses Monday, April 23 ziet u ook dubbel ja dat krijg je van die kutalcohol.

Ramses Monday, April 23 Ja dus. Ik ben misschien te laat geboren Of in een land met ander licht Ik voel me altijd wat verloren Al toont de spiegel mijn gezicht Ik ken de kroegen, kathedralen Van Amsterdam tot aan Maastricht Toch zal ik elke dag verdwalen Dat houdt de zaak in evenwicht refr.: Laat me Laat me Laat me m'n eigen gang maar gaan Laat me Laat me Ik heb 't altijd zo gedaan Ik zal m'n vrienden niet vergeten Want wie me lief is blijft me lief En waar ze wonen moest ik weten Maar 'k verloor hun laatste brief Ik zal ze heus nog wel ontmoeten Misschien vandaag, misschien over 'n jaar Ik zal ze kussen en begroeten 't Komt vanzelf weer voor elkaar Ik ben gelukkig niet verankerd Soms woon ik hier, soms leef ik daar Ik heb m'n leven niet verkankerd Ik heb geen bezit en geen bezwaar Laat me Laat me Laat me Laat me Ik heb 't altijd zo gedaan Laat me.

Ik ben misschien te laat geborenOf in een land met ander licht Ik voel me altijd wat verloren Al toont de spiegel mijn gezicht Ik ken de kroegen, kathedralen Van Amsterdam tot aan Maastricht Toch zal ik elke dag verdwalen Dat houdt de zaak in evenwicht refr.: Ramses Monday, April 23 Had ik niet ook een 'laat me' liedje?

Monday, April 23 Ook mooi: Laat me alleen, alleen met al mijn verdriet Ben jij als eens dood, Ramses? En heb je nog steeds zo'n joekel van een leuter? Ramses Monday, April 23 We zullen doorgaan!

Goedennavond Dames en Heren. Karel de Gallier Monday, April 23 Nee dat was ik Generaal de Gallier, Koning en dictator van Frankrijk ergens tussen 45 en 70, held van normandie etc,etc.

Allons enfants de la Patrie Le jour de gloire est arriv� Contre nous de la tyrannie L'�tendard sanglant est lev� bis Entendez vous dans les campagnes mugir ces f�roces soldats Ils viennent jusque dans vos bras, �gorger vos fils, vos compagnes Aux armes citoyens!

Marchons, marchons, qu'un sang impur abreuve nos sillons 2. Que veut cette horde d'esclaves De tra�tres, de Rois conjur�s? Pour qui ces ignobles entraves, Ces fers d�s longtemps pr�par�s? Quels transports il doit exciter! C'est nous qu'on ose m�diter De rendre � I 'antique esclavage! De vils despotes deviendraient Les ma�tres de nos destin�es!

Tout est soldat pour vous combattre, S'ils tombent, nos jeunes h�ros, La terre en produit de nouveaux Contre vous tout pr�ts � se battre 5. Nous entrerons dans la carri�re, Quand nos a�n�s n'y seront plus Nous y trouverons leur poussi�re Et les traces de leurs vertus.

Amour sacr� de la Patrie Conduis, soutiens nos bras vengeurs! Combats avec tes d�fenseurs. Caesar Monday, April 23 Adaptrix dat was toch een van die Galliers?? Ramses Shaffy Monday, April 23 Jullie weten dat ik niet op vrouwen val maar er is toch iets dat Bonnie en mij bind Monday, April 23 er is er een jarig wiera wiera.

Java stript Monday, April 23 Ik weet niet wie al die onzin hier post, maar kan het stoppen a. En ik krijg zowat RSI van het scrollen. Het was vandaag een zeer vreemde dag van mij. Maar ik houd van hem. Uit de oude doos: Mieke Thursday, March 1 Is iedereen weg ofzo er word de laatste dagen zo weinig geschreven Tssss, de jeugd van tegenwoordig. Wel, voldoet het als wij stellen dat de letter s bij ons favoriet is?

Ron B Monday, April 23 Ja dat vind ik ook een blunder van de eerste orde. En begin niet over drank. Nep-Marcel Monday, April 23 En het moet zijn 'kalmte kan ons redden' en niet 'kalmte kans ons redden'. Ron B Monday, April 23 Zou kunnen, jongen, ik weet het eerlijk niet. Alleen kalmte kans ons redden. Communisten en fascisten hebben ons uiteindelijk en helaas niet kunnen deren, een leesplankje moeten we ook kunnen hebben. Moderator Monday, April 23 Aargh, infiltratie van een wel zeer ouderwets leesplankje.

Dit is erger dan anarchie. Aap Monday, April 23 The page cannot be displayed The page you are looking for is currently unavailable. The Web site might be experiencing technical difficulties, or you may need to adjust your browser settings. Click the Refresh button, or try again later. If you typed the page address in the Address bar, make sure that it is spelled correctly. To check your connection settings, click the Tools menu, and then click Internet Options. On the Connections tab, click Settings.

If your Network Administrator has enabled it, Microsoft Windows can examine your network and automatically discover network connection settings. If you would like Windows to try and discover them, click Detect Network Settings Some sites require bit connection security. Click the Help menu and then click About Internet Explorer to determine what strength security you have installed. If you are trying to reach a secure site, make sure your Security settings can support it.

Click the Tools menu, and then click Internet Options. Click the Back button to try another link. Mensen, dit is toch te ziek voor woorden. BNN moet maar weer eens een nationale kotsactie op touw zetten. Ik val op oude rijpe vrouwen. Als u af en toe aardig bent tegen piemmie, doe ik alles voor u, afwassen, stofzuigen, tenenkaas oplikken. Ciska Monday, April 23 Dat meen je vast niet. Je wil me er ook inluizen, net als Bart. Bart Monday, April 23 Tuurlijk niet muts, al was je de laatste 'vrouw' op aarde.

Ciska Monday, April 23 Oooh Bart, bedoel je Bart de G Monday, April 23 Als jij leuke dingen met mij wil doen, zul je toch echt door de knieen moeten gaan. Ciska Monday, April 23 Nou zou ik hele nare dingen over jou kunnen zeggen, maar ik verlaag me niet tot dat niveau. Bart de G Monday, April 23 Zeg jij. Logisch, met dat uiterlijk van jou. Zou ik ook zeggen als ik zo lelijk was. Ciska Sladressing Monday, April 23 Vrouwen willen niet in de hoek getrapt worden.

Ze willen met respect behandeld worden. En als gelijke gezien worden. En om hun innerlijk gewaardeerd en niet om hun uiterlijk. Jose Monday, April 23 Was die ruzie van ons niet om een man? Zo nee, dan wordt het misschien hoog tijd. Bonnie Monday, April 23 Je kunt toch niet serieus menen dat je voorkeur uitgaat naar die kutkleuters? Bonnie Monday, April 23 Heeee geen trap onder water richting Marcel. Marcel is mijn held, ik hou van hem.

Ook al behandelt hij me af en toe als stront heeft hij dat gedaan? Marcel, geloof niet wat ze in de Opzij schrijven hoor. Die wijven zijn niet voor niks zo gefrustreerd als de pest. Een goeie relatie is een spel waarin iedereen zijn rol weet. Ik heb een hoop heftige en soms gewelddadige relaties achter de rug, maar ik heb wel geleefd.

Wat wil ik nog meer? Waarom doe je zo nukkig? Peter Monday, April 23 Aparte conclusie je lijkt Marcel wel maar bij nader inzien geen onterechte opvatting. Ron B Monday, April 23 Dat ik allang blij mag zijn dat ze me bij 'wie bent u' nog willen hebben? Ben ik ook blij mee, maar geloof me, tanende roem is hard.

Peter Monday, April 23 Trek het je niet aan. Het is maar de mening van de geniaalste producer aller tijden. Ron b Monday, April 23 puh Dennie beter Ik heb Bonnie klaarge eh grootgemaakt. En ik heb jou die gastrol van dokter Bernard bezorgd.

Maar die nieuwe versie met Dennie C is stukken beter. Alleen al dat vieze vette gore foute duitse accent. En dat hij lekker combineert met een stel marsipulami's. In , she was discovered by Peter Koelewijn. During the course of the next few years, she was accompanied by the Jets first single , the Nicols till , Clover Leaf, Lotusland and Unit Gloria She also recorded together with D.

Bart de Graaf Sunday, April 22 Laatste hitje met Jose en uberhaupt je laatste hitje wat zegt je dat, Lee Towers zelfde leeftijdsgroep stopt. Laatste solo hitje Wat zegt je dat? Agneta zingt al jaren niet meer. Nee dan moet je kappen,jij hebt je tijd gehad, begin een bjoetiefarm zoals Vannessa, een fitnesscentrum zoals dat wijf van pussycat, maar hou er mee op, je artistieke hoogtepunten bestaan alleen nog tijdens optredens van Diep Triest waar je voor de zoveelste keer Dr Bernhard en Bonnie kom je buiten spelen uit de spelonken van de door de drank verkankerde geheugen moet opkalken, de Oldie Parade dat is je toekomst als je nu niet gewoon zegt ik ben 84 ik stop ermee.

Bonnie Sunday, April 22 Ja en hier maar eens de hoogte punten uit mijn nu al thans reeds weer 32 jarige loopbaan als artiest en veel langere loopbaan als alkoholiker. Bonnie Sunday, April 22 Ach Robert, Sla je arm om me heen laat me nooit meer alleen lalalalalala, door een korsikow syndroom benik de rest van de tekst kwijt maar ik had de melodie geript van Angneta van Abba vroeger met Jose ripten we alles van ABBA maar goed. Robert Sunday, April 22 Het is mij, Robert.

Je moet niet denken Bonnie, want dan krijg je rimpeltjes en dan wil ik je niet meer. Maar je Whisky wil ik wel hahahahahahaha!!!! Ron Brandsteder Sunday, April 22 Aangrijpend als ik er weer aan denk.

Ja jongetjes en meisjes dat derde coupletje werd destijds door ome Ron gezongen, nou ja meer een soort brabbelen of murmelen ome Ron z'n stem leent zich niet echt voor liedjes maar ome Ron heeft andere kwaliteiten ome Ron kan bv zweten als de beste. Bonnie Sunday, April 22 aaaaaaahhhhhh nog eentje Dr.

Bonnie Sunday, April 22 deze is voor onze taasganger ook een cut en paste geval dus geen gezeik over fouten want ik heb het niet zelf bedacht droog je tranen pierrot o pierrot, geef eens een glimlach kado o pierrot Nienke Sunday, April 22 Staat het dan al niet luek genoeg dat je je naam zo vaak tegenkomt en daar kan je dan weer aandacht mee krijgen Terwijl je er geen reet voor hoeft te doen!

En jij heet helemaal geen Nienke want zo heet ik zelf al! Bonnie Sunday, April 22 Leuk die etymologische toelichting maar de betekenis van aftazen is me nog steeds onduidelijk. Dus ik leg het maar uit als aanmoediging om vooral door te gaan met het vervuilen van deze site. Nienke Sunday, April 22 Ik zou het erg op prijs stellen als de mensen die pretenderen mij te zijn toch zo vriendelijk willen zijn even de spellingchecker over hun tekst heen willen gooien.

Dat staat wat leuker. Dan heb jij de Torch niet goed gelezen jongeman Sunday, April 22 P. Nog een tip voor mensen die zich enigszins bedreigd en genegeerd voelen op deze pagina: Pak een stuk fruit, smeer hem in met vanillevla en probeer hem im alle mogelijke lichaamsholtes te stoppen. Dit kan ik vooral aanraden aan mensen met een fistel. Zie ook "we roenken de tazen".

Kokkie is dus net zo dood als B. Een zeer matig einde. Schaam je maar niet Marcel. Bonnie Sunday, April 22 fuck geef ik zomaar een belangrijke clou prijs. Bonnie Sunday, April 22 Krijg ik nog antwoord op mijn brandende vraag wat nou precies het probleem is met al die berichten hier? Ik ben namelijk best voor rede vatbaar, maar die rede heeft ze nog steeds niet gezien.

En op grond daarvan zie ik niet in waarom ik het veld moet ruimen. Gaat het om de hoeveelheid berichtjes, gaat het om de inhoud, wat? En sorry hoor, maar die opmerking over poederpruiken komt niet van mij, ook al lijk ik dan op een roodneuzig rendier. Maar ik ben wel voor een sexloos tijdperk.

Graag wettelijk vastgelegd dat sex verboden is met de doodstraf op het overtreden van dat verbod. Wordt sex eindelijk weer leuk. Marcel Sunday, April 22 Verdorie nou begin ik zelf ook steeds onmogelijker te doen als dat al mogelijk was.

Toegegeven, het ging wel om het zoenen van dieren. Ik kon gewoon niet zo gauw het berichtje terugvinden. Ik ga er steeds aan voorbij dat er meer mensen zijn die valselijk onder mijn naam posten. Ik had moeten zeggen 'ik zeur net zo lang door tot jullie je bekend maken'. Die medleys van Ome Willem en Peppi en Kokki zijn cut en paste dingen, dus het heeft geen zin moeilijk te doen over fouten; daarbij weet ik ook wel dat de poster ons er een plezier mee wilde doen en dat het nogal onaardig is om het gebaar af te zeiken; en het zou best kunnen dat Ome Willem en Peppi en Kokki ook des posters jeugdidolen zijn.

Logica is nooit mijn sterkste punt geweest en daar had ik beter gelijk voor uit kunnen komen. Ik kan niet tellen. Ach ja sinds ik de Opzij lees en mij in vrouwen weet te verplaatsen heb ik steeds meer last van menstruatiesjaggerijnigheid.

Sorry dat ik dat hier afreageer. Pruiken droeg men aan het eind van de 18de eeuw en niet in het victoriaanse tijdperk, want dat was aan het einde van de 19de eeuw. Post eens een keer iets onder je eigen naam,ik zeur net zo lang door tot je je bekend maakt. Ik weet ook wel dat je Bonnie st Claire niet bent. En natuurlijk ontken je eigen verantwoordelijkheid je lijkt me immers een uiterst ontoerekeningsvatbaar geval.

Verder zitten er fouten in die ome Willem medley en het Peppi en Kokki lied schande, gooi je eigen jeugdidolen te grabbel. Bonnie st Claire Sunday, April 22 Ja verdorie, telkens als ik wil ophouden met al die berichten, gooit er weer iemand olie op het vuur en ben ik wel genoodzaakt door te gaan een goeie verslaafde ontkent altijd de eigen verantwoordelijkheid.

Wat is trouwens precies het probleem? Toch niet dat jullie zoveel moeite moeten doen je eigen berichtjes terug te vinden? Dat zou pas echt zielig zijn. Maar jullie waarderen dat niet, dus krijgen jullie ervan langs, stel verwende kleuters. Nienke en Emmy Sunday, April 22 Maar het is toch niet verkeerd om een zwanger schaap te zoenen?

Vooral niet als het een lief en zacht schaap is. Ook dieren hebben liefde nodig. Marcel Sunday, April 22 Dat is natuurlijk ook totale onzin he? Goed ik hou er rekening mee dat je eigenlijk een zielig geval bent, vast een of ander gefrustreerd huisvrouwtje dat sexueel tekort komt,of een eenzame puber die niet naar de landmacht mag vanwege zijn kop vol puisten maar val een ander niet lastig om je eigen eenzaamheid op te lossen. Ko de boswachter Sunday, April 22 Zeg Marcel, wordt het niet eens tijd dat je gaat ontkennen dat je een zwanger schaap hebt gezoend?

Familie Sladressing Sunday, April 22 Ciska, hou toch eens op met die onzin. Je haat mannen omdat ze je niet willen hebben, je bent altijd te lelijk geweest. Zelfs je vader vond je te lelijk. Hij deed het met al je zusjes maar niet met jou. Ciska Sladressing Sunday, April 22 Mwoah, incest heeft ook goede kanten. Als ik niet door alle mannen binnen mijn familie was misbruikt had ik geen reden gehad om mannen en hun seksistische opvattingen te haten en me in te zetten voor Opzij.

En iedereen weet dat vrouwen gek zijn op Opzij. Ik had dit de vrouwen nooit kunnen geven zonder een incest-achtergrond. Remi Sunday, April 22 Ik wou dat iemand incest met mij wilde doen. Alleen is ook maar alleen. Nienke en Emmy Sunday, April 22 Incest is niet iets om grapjes over te maken. Incest tekent mensen voor het leven. Gert Timmerman Sunday, April 22 Het is geen schande je aangetrokken te voelen tot je familieleden.

Maar weet waar je aan begint. Je geeft je moeder, je zus of je dochter een goeie beurt en vervolgens rent ze naar de Story met haar verhaal als je geen zin meer in haar hebt. Nienke Sunday, April 22 Ik vind het ook erg terapeuties om te bekennen dat mijn iq is mijn schoenmaat en dat ik in ome loeks peert hep geseten.

JAN Smit Sunday, April 22 Ik vind het ook niet leuk dat dankzij dit gastenboek iedereen op de hoogte is van de seks die ik met oma heb. Van de andere kant kan ik de therapeutische werking van deze ontboezemingen niet-freudiaans niet ontkennen. Marcel Saturday, April 21 Dat is natuurlijk ook totale onzin he? Marcel Saturday, April 21 Vanmiddag tegen een uur of 3 stond alleen dat gedoe van Giphart en Mulisch hiero en het is nu ongeveer 13 uur later en ik tel alweer een baggerlading berichtjes die nergens op slaan, hou toch eens op anders zoek een baan of een andere vrijjetijdsbesteding of wat dan ook.

Marcel Saturday, April 21 Nog steeds een puinzooi hier dus. Ik hoop dat alle intelligente mensen als Hans Kazan en Harry Mulisch nog veel plezier beleven hier. En Ome Loeks, ja dat was ik. Maar ja, ik weet ook niet beter he? Emmy Saturday, April 21 Ik vind het ook echt erg leuk Pluis, is iets wat ik nou niet echt durf bij mezelf,en leuk is ook dat ik dacht dat ik alles gezien had..

Tuurlijk is er veel meer dan dit en misschien wel leuker en beter, maar ik ben het nog niet tegengekomen Waarom zet iemand open deur als naam Maar ja open deuren zijn wel heerlijk Pluis Saturday, April 21 http: Wil je dat niet weer doen, het beest heb het moeilijk genoeg.

Nienke Saturday, April 21 Ik ben geen gekke meid, ik ben juist heel ingelitent. Jij wil natuurlijk liever dat ik alle niet-Nienke-berichtjes wegtover, maar helaas vinden de meeste mensen die vele malen leuker dan die berichtjes van jou.

Iedereen wacht met smart op een intelligente onderbouwing. Nienke Saturday, April 21 Jammer dat die chatbox niet goed werkt. Het lijkt me eens een aangename verandering om met intelligente mensen op het internet te praten. En het is zoooo moeilijk om tussen de andere berichtjes door te lezen, ik ben al 5 minuten kwijt met het vinden van mijn eigen berichtje.

Christina Saturday, April 21 Inderdaad ik zie niks. Bonnie Saturday, April 21 Met de nodige drank op lijken kleine ruimtes veel groter. En tegen elkaar aan kruipen helpt ook. Adolf Saturday, April 21 Ik eet wat Eva me voorzet, maar met een darmenstelsel van jaar oud kan er wel eens wat misgaan.

Dominee Gremdaat Saturday, April 21 Kent u die uitdrukking "adolf vergast de boel". Mona Saturday, April 21 En Adolf vergast de boel. Weet niet wat hij gegeten heeft maar die lucht van hem vult al gauw zo'n ruimte en dat is niet te harden. Waarom doe je zoiets? Ik doe dat toch ook niet bij jouw peerd? Mieke Saturday, April 21 ehhhh Je kunt alle kanten met me op.

Ik ben een tikkie verpest door oma maar dat moet af te leren zijn. Adolf Saturday, April 21 Ik ben ook een man. Maar ik schijn maar 1 bal te hebben.

Maakt dat wat uit? Bonnie Saturday, April 21 Ik houd van drank. Vooral van veel drank. En ook van mannen. Vooral van veel mannen. Mona Saturday, April 21 Ik houd ook van toetjes. Peppie en Kokkie Saturday, April 21 En het leuke is dat toet toet boing boing overal begrepen wordt. Tante Loeks Saturday, April 21 En 't gat van 't peerd is ook oprekt, wel het dat nou weer op zien gweetn?

Marcel is gewoon Saturday, April 21 de meest voorkomende naam hier t. Geen marcel hier Saturday, April 21 U vermoedt in iedere aanval een Marcel? Wat is dat toch met uw enorme bezetenheid omtrend deze jonge man, welke niet de minste genoemd mag worden?

Is u wellicht zo onder de indruk van hem omdat hij uw eigen tekortkomingen zo duidelijk naar boven brengt? Deze dienen als contrast voor de heldendaden uit peioden ervoor en erna Saturday, April 21 Gezien het niveau moeten uw heldendaden wel van onmogelijke grote zijn. Balans zal nooit gevonden worden is het wel? Zult u, o machtige Marcel, de nederige excuses van deze pissebed aanvaarden of neemt u niet eens de tijd om mij te vermorzelen? Saturday, April 21 hmmmmmmmmmm v hm. Mijn niveau is vandaag inderdaad niet echt van oogverblinde hoogte Saturday, April 21 Dit is echter het gevolg van externe chemische factoren.

Ieder genie kent zo zijn mindere dagen. Deze dienen als contrast voor de heldendaden uit peioden ervoor en erna. Psst daar heppiehemweer Saturday, April 21 Bonjour mon ami. Marcel Saturday, April 21 Wisten jullie dat ik een abonnement heb op de Opzij zodat ik mijn vrouwelijke kant wat beter kan ontwikkeklen. En dat ik mij sexueel aangetrokken heb gevoeld t.

Ik voel me zo eenzaam.. U voelt zich een miskent talent? U is wellicht niet meer dan de pissebed onder de steen in mijn schuur, de moeite van het verdelgen niet eens waardig! Gerard Depardieu Saturday, April 21 La vie, je t'aime! Peppi en Kokkie Saturday, April 21 Toet toet, pep pep!!

Marcel Saturday, April 21 Wordt potdikkeme mijn naam weer misbruikt. Ik had nog zo gezegd dat dat niet de bedoeling was! Dagmar en Mieke, opletten geblazen! Die vuile smeerlap is weer bezig! Dick Laan Saturday, April 21 Toen pinkeltje eindelijk de biebelebonse sleutel gevonden had keek hij geschrokken op toen de kraai hem net voordat Pinkelje hem kon pakken weggristte en de wolken tegemoed vloog. Was al die moeite voor niets geweest. M rcel Saturday, April 21 En dat ik wel eens met een zwanger schaap gezoend heb??

Marcel Saturday, April 21 Wisten jullie dat ik geboren ben in Groningen?? En dat ik niets te melden heb?? OP koninginnedag vier ik samen met Hans Klok mijn verjaardag op het centraal station in Amsterdam.

Rudolf the rednose raindeer Saturday, April 21 De zon breekt door de wolken, de truitjes worden strakker en de rokjes worden korten!! Lang leve de sexuele revolutie. Het victoriaanse tijdperk had afgezien van z'n gebrek aan sexualiteit ook zo z'n voordelen. Hoe kan dat nu?? U bent toch verpleegster geweest in het AZV academisch ziekenhuis volendam voor eht geval dat u te bement ben om te kunnen begrijpen wat ik bedoel.

Hilter Saturday, April 21 Goed goed, nog steed die heerlijke gronongse uitstraling. Dat ik eigenlijkgeboren ben onder de martinitoren weet niemand. Behalve een groepje stinkende hard-core nazis die zelfs anno nu ergens boos over zijn echt uit de verf komen doet deze woede niet.

Maar goed, dit verklaard mijn Gronings getinte hoofd. Ik ehb daar jaren in een studentenhuis gewoond en afgezien van een paar losers die teksten van iemand anders knippen en plakken en verder een nogal onduideljike levensvisie aan overhouden was daar geen bal aan.

Een keer in de Vera ben ik door Eddie Vedder of zo, die pathetische type van Pearl Jam in me noten gekicked en daar ben ik nooit meer overheen gekomen.

Maar goed, stelletje zeikerds vier mijn verjaardag vol elan en krijg de builenpest. Hoe zit het met dat grafhoofd van je?? Adolf Hitler Saturday, April 21 Ik was gisteren jarig ik ben geworden en niemand heeft me gefeliciteerd. Boudewijn B�ch Saturday, April 21 Ik schrijf wel elke week een column Griephart kijk hier onder maar.

Als ik dat zo zou doen als jullie dan was dat toch volksverlakkerij ja toch. Ik zou het ook niet kunnen doen, het archief staat op de site van de VARA. De auteur, van huis uit jurist, was een boeiende man met een eigenaardig, divers oeuvre. Zijn boek over de edele viervoeter is daar een voorbeeld van. Stokvis had al eerder een publicatie gewijd aan het literaire paard, namelijk Man en paard dat in verscheen en in onder een andere titel nog eens zou verschijnen.

Over de bles Traveller van generaal Robert A. Lee Amerikaanse Burgeroorlog bestaat een plank boeken en zijn opgezette paardenlijf heeft tot veel discussie geleid. Men besloot uit eerbied voor het paard het skelet toch maar te begraven, maar het opgezette vel van het beest kun je desgewenst bekijken in het Washington and Lee Museum Lexington, Virginia.

Hetzelfde geldt voor het racepaard Phar Lap dat op 6 april in Californi� stierf. Het werd geboren in Nieuw-Zeeland, oogstte roem en overwinningen in Australi� en werd uit winstbejag naar de VS verkocht, waar het stierf. Phar Lap�s lijf wordt in drie delen bewaard; let maar op! Phar Lap�s geraamte staat in het Museum of New Zealand Te papa Tongarewa te Wellington; het beenderstel stond achteraf toen ik het een paar jaar geleden nog een keertje wilde bekijken.

Het vel van Phar Lap kon je bekijken in het National Museum of Victoria in Melbourne acht maanden geleden ging de huid naar een nieuw museum. Twee maanden geleden had ik de kans om het hart van Phar Lap te bestuderen. Dat stond tot voor kort in het National Institute of Anatomy in Canberra. Het hart zou kort geleden verplaatst worden naar het splinternieuwe Nationale Museum in Canberra. Ik bezat nog geen behoorlijk boek over Phar Lap. Dat veranderde toen ik de verbazend goede Kimberley bookshop in Broome, in het noordoosten van Australi�, binnenliep.

Er lag een prachtige studie over het paard: De mevrouw in de boekhandel stopte het in een tas en vroeg: Maar aan deze onzin denkt u allemaal niet, u bedoelt gewoon: Ik citeer de jarige acteur Thijs Römer, in het interview in de Volkskrant van 19 februari braaf plakboek!

Wie ben ik en waarom ben ik hier? Daar heb ik dus geen antwoord op. Een heel menselijke vraag dus, waarop al lang een bevredigend antwoord had moeten klaarliggen. Voorgebakken door mensen die er in doorgeleerd hebben. Door onze filosofen dus. Waar dienen die anders voor? Wat voeren die lui uit eigenlijk? Wees er maar van verzekerd dat die meer uren maken dan een bouwvakker, zonder er meer voor betaald te krijgen.

Maar waar ze het dan zo stervensdruk mee hebben, daar schieten u en ik vaak weinig mee op, inderdaad. We krijgen het er nog over. Wat is de zin van uw leven en van ons samenleven, daar bent u naar op zoek en daar hoop ik zinnige dingen over naar voren te brengen. Dat moet ik vooropstellen. Voor iemand die nog nooit, zoals ik op de Daalseweg in Nijmegen in mijn derde studiejaar , of iemand anders op een andere willekeurige plek en op enig moment, tot zich heeft laten doordringen dat we echt alleen zijn, op deze schitterende blauwe planeet die haar rondjes draait rond een geel sterretje in een overal [3] , zelfs binnen het eigen zonnestelsel, onherbergzaam heelal — voor die vrouw of man is het een moeilijk te verteren gedachte dat ons bestaan niet door een Hoger Wezen geschapen of bedoeld is.

De gedachte dat er echt niemand is die alles op de wereld in Zijn handen houdt, geen Alles-bestierder of Hoger Wezen, deze gedachte is voor de meeste mensen met een godsdienstige achtergrond ondraaglijk licht. Als je dan ik toen op de Daalseweg na vaak al jaren door deze enge gedachte belaagd te zijn geweest, op zeker moment jezelf voorneemt om God definitief uit je mens- en wereldbeeld weg te gummen en tot je te laten doordringen dat we écht alleen zijn … ervaar je even een gevoel van existentiële verlatenheid.

Je voelt heel even, dwars door eventuele zonnewarmte heen, de kou van het immense heelal onze dwergplaneet overvallen. Maar dan kijk je om je heen en zie je dat de mensen op straat gewoon hun boodschappen blijven doen en dat onze wereld gewoon doordraait zoals ze dat al 4,57 miljard jaar doet. Vanaf dat moment voel je, heel gek, wel meer de medeverantwoordelijkheid om dat planeetje zo leefbaar mogelijk te houden.

En voel je je meer met je medemensen verbonden. Omdat we het hier samen moeten zien te redden. Er is voor een naturalistisch in het leven staand mens geen ander antwoord op uw vraag Waartoe zijn wij op aarde? Er is geen Bedoeler die u of mij of de mensheid geschapen heeft.

We zijn gewoon op aarde gegroeid, als één van de vele levensvormen. We zijn er gewoon, en we moeten er het beste van zien te maken.

Wel een beetje kaal en kil antwoord. Maar ik beloof u dat deze tekst u een veel rijker mens- en wereldbeeld zal bieden dan het oude dat u verloren hebt.

Over hóe we dat geworden zijn — ook een goeie vraag toch? En als je hen die vraag toch stelt, dan antwoorden ze dat het een heel goeie vraag is! En dat het er maar vooral om gaat, de juiste vragen te stellen! Nee, aan antwoorden doen ze niet. Hooguit komt er een filosoof met de flauwiteit dat we juist heel blij mee moeten zijn [4] dat het leven geen zin heeft. Ja, ik doe nu de vele prachtige filosofen die ons taalgebiedje alleen al telt, zwaar onrecht, en ik schaam me bij voorbaat.

Maar waarom is er dan geen antwoord zoals deze tekst op die goeie vraag wél biedt, van de hand van welke filosoof dan ook? Het kan overigens erger. De aan de weg timmerende rechtsfilosoof Hans Kinneging roept: En hij kan dat straffeloos roepen ook nog.

Omdat er geen boek is waarin de menselijke natuur wordt beschreven [5]. Niet dat hij in zijn boude stellingname door alle filosofen wordt bijgevallen, maar er is ook niemand die hem met argumenten weerspreekt. Je voelt met je klompen aan dat hij het mis heeft. De tv-reclames laten altijd een aardig mensbeeld zien.

Mensen nemen het normaal op voor elkaar, zijn aardig voor elkaar en springen in het water om een drenkeling te redden. En wanneer dat onverhoopt een keer niet gebeurt, is iedereen ontzet.

In de verwarrende eerste uren van de stroomuitval waren de Newyorkers aardig voor elkaar, zo kopte de krant [6]. En zo schieten u zelf ook genoeg voorbeelden te binnen.

Voor menig filosoof was het een gegeven dat wij uit onszelf naar het goede verlangen en dat ook doen zonder welk kerkelijk gebod dan ook, en voor Immanuel Kant die ook vandaag nog als topfilosoof geldt, was het zelfs een cathegorisch imperatief. Is dat aardige dan soms tegennatuurlijk gedrag, Kinneging? Als mensen van nature gewelddadig en misdadig zouden zijn, zouden wij toch geniéten van oorlog en geweld, immers zo lekker in de lijn van onze natuur liggend?

En zouden wij kwaadaardig gedrag bij onze kinderen toch juist aanmoedigen? Het tegendeel is het geval: Het simpele antwoord is: En het postmodernísme heeft onze filosofen al helemaal tot geestelijke impotentie gebracht. Dat met de natte vinger tot stand gekomen negatieve mens-idee kun je de oude Grieken noch Thomas Hobbes kwalijk nemen: Voor onze filosofen zijn die kennisbronnen intussen volop beschikbaar, maar ze doen er vooralsnog niets mee.

Van de ene kant heb ik daar begrip voor: Het je dan ook nog eens op een veelheid van andere vakgebieden begeven en dat is een onvermijdelijke eis om de menselijke natuur te reconstrueren is eigenlijk niet meer te behappen. Van de andere kant: De westerse filosofie, geboren met de eerste vormen van vrije markt: Het zou in de rede liggen dat met de doorbraak van de echte vrije markt in de jaren zestig de filosofie opnieuw natuurfilosofie zou worden, dus met weetgierige ogen op de groeiende inbreng van alle mens- en natuurwetenschappen.

Maar door weet ik welke oorzaak invloed van de existentiefilosofie misschien? Reden waarom ik in mijn studententijd de filosofiecolleges al gauw voor gezien hield. De Amerikaanse filosofie heeft daar minder last van gehad.

Het oog houden op de inbreng van alle mens- en natuurwetenschappen is een instelling die door de Amerikaanse [7] filosoof Rorty bepleit wordt. De filosoof moet weer een uomo universale worden: De werkelijkheid is dat de filosofie zelf al lang is uiteengevallen in een veelheid van subdisciplines.

Oké, één van die subdisciplines dan, de filosofische antropologie? Michael Landmann schrijft in zijn standaardwerk Philosophische antropologie Berlijn, Het lijkt dat het fenomenologische getheoretiseer in het voetspoor van Husserl, Heidegger, Gadamer of Ricoeur , wat ik nooit anders heb kunnen zien als betaald hobbyisme van filosofen naar wier talenten maatschappelijk relevanter onderzoek kon fluiten, eindelijk wordt beëindigd.

Aan de Universiteit van Amsterdam, het bolwerk ervan, worden de laatste beoefenaars ondergebracht bij de letterenfaculteit, zo las ik in De Groene van Hopelijk gaat de wens van Landmann en Rorty nu in vervulling en gaat er nu door echte vaklui gewerkt worden aan het antwoord op uw vraag: Maar ik betwijfel of hun antwoorden het zullen halen bij wat ik u te bieden heb.

Want het blijven filosofen, die vooralsnog geen kaas gegeten hebben van de menselijke natuur. Dat doe ik in hoofdstuk II uit de doeken, dus hier moet u dat nog even gewoon aannemen. Toen de mensen vijfduizend jaar geleden in klassenmaatschappijen kwamen te leven, was het de elite die haar positie legitimeerde met het heersende Verhaal, al dan niet bij monde van een met haar solidaire priesterklasse.

Vroeger functioneerde hier het christendom als het heersende Verhaal. Vandaag is driekwart van de mensen buitenkerkelijk en functioneert het niet meer. Geen heersend systeem zonder een heersend verhaal. Mensen kunnen niet goed samenleven zonder dat er in hun samenleving een verhaal heerst dat de zin geeft aan hun samenleven. Ik volsta hier even met de constatering dat we een heersend Verhaal nodig hebben om goed te kunnen samenleven, en dat de problemen van ons samenleven vandaag voor een groot deel zijn terug te voeren op het ontbreken ervan.

Waarom, of waardoor zijn bij ons de kerken leeg gaan lopen? Eind vorige eeuw was ik, onderweg naar een werkplek, oorgetuige van een radiodiscussie met een viertal P. De vraag was wat er nou in de aflopende eeuw als belangrijkste fenomeen moest worden aangetekend in het boek der geschiedenis. Er werd van alles geopperd, maar niet de televisie.

En toch heeft die de wereld van die eeuw en eigenlijk onze hele geschiedenis veranderd. Het laatste wat een vis zal ontdekken is het water waarin hij zwemt, moet je maar denken.

En de goedwillende individuen die het medium televisie binnen ieders bereik brachten, hadden daarbij echt niet de gedacht dat het zulke maatschappelijke veranderingen teweeg zou brengen. Het was weer net zoiets als met onze P.

Ze zijn ook de oorzaak van uw hamvraag: Vóór het televisietijdperk kon u het antwoord nog dromen, geïndoctrineerd als u toen nog werd. Televisie is met haar bewegende beelden en superbe schijn van werkelijkheid een ongemeen indringend medium. Je kunt er je ogen bijna niet van af houden — nou ja, dat zeg ik, die zijn televisie op de logeerkamer heeft staan en niet eens meer weet hoe die te bedienen!

Hiermee nu drong de markt vanaf de jaren zestig door tot in alle huis- en bovenkamers, zelfs of juist in de nederigste. Het medium was sterker dan het klokgelui en de jaarvullende rituelen van de kerken.

Het was er namelijk elke dag en in iéders vrije tijd. Het was er in alle Westerse landen, overal waar de vrije markt heerste. Dat was tot op dat moment in de geschiedenis het privilege van de kérken geweest, om de mensen hun mensbeeld aan te reiken … Waarom heeft de vrije markt in haar reclames niet gewoon het christelijke mensbeeld overgenomen?

Dat beeld van die zondige en van Gods genade afhankelijke mens? Daar kan de vrije markt echt niets mee. Ze kan om te beginnen niets met godsdienstige of politieke of regionale scheidslijnen tussen de mensen. Dus onthoudt de vrije markt- televisie zich angstvallig van iedere godsdienstige of politieke of regionale of andere scheidslijnveronderstellende verwijzing.

Vervolgens kan ze ook niets met dat godvrezende mensbeeld. De mensen moeten juist in volle vrijheid verlangen naar alle genotsmiddelen die de vrije markt in de aanbieding heeft.

Ze kan niets met verschillen, niet tussen man en vrouw, niet tussen rijk en arm, niet tussen volwassene en kind, niet tussen intelligent en dom, niet tussen adel en plebs, niet tussen stad en platteland, zelfs niet tussen landen of culturen. De vrije markt schakelt alles en iedereen gelijk. En ze kan vooral niets met scheidslijnen tussen geloven of politieke partijen.

Ze presenteert derhalve consequent een gelijkgeschakelde a-religieuze, a-politieke, vrouw- en kindvriendelijke, aardige , op spullen azende consument ter identificatie. En dat doet ze niet weloverwogen of ideologisch, dat doet ze domweg. Ze doet het massaal, want ze is niet iemand, ze is ook geen groep of klasse, ze is een mechanisme.

Dat heeft op een door niemand bedoelde of voorziene manier gewerkt. De kerken begonnen aan een onstuitbare leegloop; de zondige van Gods genade afhankelijke mens verdween door de achterdeur. Ook andere oude verbanden zoals politieke partijen, vakbonden, verenigingen liepen leeg, de mensen werden vrij en individualistisch.

Vrij ook in politieke zin: De kerken verloren hun aloude sponsors en boetten zo ook nog aan maatschappelijke status in. Persoonlijk heb ik dat, als atheïstisch geworden ex-priesterstudent, toch wel schrijnend gevonden. Ik genoot van het proces, maar identificeerde me met de bekleders van de geestelijke ambten, de toogafleggers, de uittreders: Maar u bent ook mijn soort mensen, hoor lezer -es.

Ook met standsverschillen kan de vrije markt niets. Vroeger keek de burger Jan met de Pet met de nek aan. Dat is nog steeds wel een beetje zo. Maar de handel wil massaconsumptie en kan niets met de beperking tot de burger. Dus is Jan Modaal geworden en verburgerlijkt. En zo moet het ook gaan. De burger ik dus moet verdwijnen. Een historisch nieuwe situatie zei ik. En dat is niet overdreven. Een vijfduizend jaar lange geschiedenis van godsdienstgestuurde en politioneel bewaakte klassenmaatschappijen met een kleine elite en een kansloze massa kwam in het Westen door de vrije markt aan zijn einde.

Een heersende klasse kenmerkt zich immers altijd en overal door geheime politie, persbreidel en goelags. Dat kent de Westerse samenleving, als eerste in die vijfduizend jaar oude geschiedenis der mensheid van geschiedenis spreken de geleerden vanaf de uitvinding van het schrift; de tijden daarvoor heten pre-historie , niet meer. Wel een machtige economische elite, maar die wordt door een voldoende sterke democratie in bedwang gehouden.

Dat aan die democratie, net als aan een huwelijk, voortdurend gewerkt moet worden en dat dat vandaag weer hard nodig is, is een andere zaak en daar gaan we ook wat aan doen. Het gaat nu om de vaststelling dat onze consumentenmaatschappij de eerste sinds vijfduizend jaar is die geen klassenmaatschappij meer is. Ze worden er, net als wij, echt gelukkiger van. Zie het geluksonderzoek van Ruut Veenhoven, Erasmus Univ.

En zeker als we nu het gat dat de vrije markt in onze gemeenschapsbeleving en zelfbeeldvorming slaat, gaan opvullen. Het marktmechanisme is een dom mechanisme, dus we zullen ons mensbeeld zelf moeten vormgeven.

De kerken begonnen aan een niet te stuiten leegloop. En niet alleen de kerken, ook de vakbonden en de politieke partijen. Alle verbanden werden losser, de mensen werden individualistisch. Einde van de Grote Verhalen waarbinnen de mensen eeuwenlang hun mens- en wereldbeeld hadden aangereikt, veelal zelfs voorgeschreven, hadden gekregen.

Wat goed is voor het collectief is ook goed voor elk individu van dat collectief. De hoogste zin voor het leven van het individu is gelegen in het zich opofferen voor het collectief.

Wat goed is voor het collectief, wordt echter uitgemaakt door De Grote Leider en daar zit de makke. Een collectivistisch systeem is per definitie dictatoriaal. Collectivisme staat lijnrecht tegenover individualisme, zoals dictatuur staat tegenover democratie.

De monotheïstische godsdiensten, jodendom, christendom en islam, zijn inherent collectivistisch. Ze projecteren het doel van het leven buiten het individu, op een hoger doel: Het individu is volgens de patriarchale monotheïstische zegslieden een nietswaardige worm, zondig en van Gods genade afhankelijk. Kortom, monotheïsme is inherent ondemocratisch en inherent patriarchaal, zou je moeten concluderen. Maar verderop in de tekst toon ik aan dat dat niet per se hoeft. Het langzaam aan macht winnen, in het Westen, van de markt die wezenlijk democratisch is, en van de aan haar verbonden koopliedenklasse, heeft dit achterlijke collectivistische denken doorbroken en Verlichte ideeën bij de Westerse geleerden en intellectuelen van de 18 e eeuw doen post vatten.

Vooralsnog echter bracht zij, in die 18 e eeuw, armoede op het platteland en grove uitbuiting en kinderarbeid in overbevolkte steden. Gaf hen restauratieve ideeën in. Een van die geesten was Rousseau. Via de Franse missionarissen [11] had hij kennis gekregen van primitieve indianengemeenschappen die nog geen ongelijkheid en armoede kenden.

Dus wat hadden de vooruitgang en de Verlichting dan helemaal opgeleverd aan menselijk geluk? Hoe kunnen wij onze samenleving weer vrij maken? Het romantische idee was: Jean-Jacques — dacht dit uit in zijn boek Du Contrat Social Individuen zijn niet in staat om zelf te bepalen wat goed voor hen is, dat moet de Staat doen.

De eerste die de aanbeveling van deze denker ter harte nam was de voorman van de Jacobijnen, Robespierre, de eerste ideologisch geïnspireerde massamoordenaar van de moderne tijd Parijs, april-juli Rousseau was toen 16 jaar dood. Fichte was hoogleraar filosofie van de beroemde universiteit van Berlijn. En het beste Ras was toevallig het zijne: Met deze theorie werden generaties Berlijnse studenten begeesterd.

Hegel ontwikkelde een mystieke variant van het collectivisme. Volgens hem is er in de geschiedenis een Wereldgeest actief. De staat die op dat moment de Wereldgeest het best belichaamt, is dan de Wereldhistorische Natie en heeft het recht en zelfs de plicht om de zwakkere naties aan zich te onderwerpen, desnoods met militaire middelen.

Nog maar een geluk dat Bush niets leest. Vroeger in de geschiedenis was dat het Romeinse Rijk, en ook de Grote Napoleon was even de Grote Leider, maar nu was dat verzín je toch niet zijn land, Pruisen, de Wereldhistorische Natie. De Berlijnse studenten waren niet meer te houden. Deze blauwdruk van de ideale samenleving verbreidde zich niet alleen over Pruisen maar over de hele intellectuele wereld van de 19 e eeuw.

Marx en Engels waren doordrongen van de collectivistische idee. Hitler schreef in Mein Kampf Een bekende Nazi-slogan luidde: Die geest was het collectivisme. Toen Hitler, als een soort Pim Fortuyn-avant-le-dâte [12] , kwam spreken op de universiteit van Berlijn, zat de zaal niet alleen afgeladen vol maar er zat ook een groot aantal professoren prominent vooraan.

De Dichter und Denker hadden er de geesten rijp voor gemaakt. Die van Hitler 6 miljoen doden , die van Lenin en Stalin 60 miljoen doden , die van Mao 35 miljoen doden en Pol Pot ruim 2 miljoen doden en van de keizer van Japan zes miljoen doden. Van geesten van de Turkse ideologen die de moord op 1.

Kortom, dit zijn de Grote Verhalen waar Lyotard het over heeft. Terwijl in de 18e eeuw het individualisme nog hoogtij vierde en de Amerikaanse Founding Fathers er van uit gingen dat het de functie is van de staat om de rechten van het individu te beschermen, raakten in de 19e eeuw de intellectuelen in de ban van het collectivisme , hingen het geloof aan dat het voortbestaan van het collectief in de vorm van de Staat, de Natie of het Ras het hoogste doel is van het leven op aarde en dat het de taak of plicht is van het individu om dat hogere doel te dienen.

Het collectivisme was in de eerste helft van de twintigste eeuw het universele politieke geloof, ook in landen als Groot-Brittanië en de Verenigde Staten. Het is dit geloof dat in de eerste helft van de 20e eeuw de wereld veroverde en uitmondde in de holocaust en al die andere genociden die Lyotard tot zijn afschuw voor Grote Verhalen hebben gebracht.

Ze waren allemaal gebaseerd op het denkwerk van Rousseau, Hegel, Fichte en hun geestverwanten. Allemaal filosofen, dus met niet meer kennis van de menselijke natuur dan Plato of Aristoteles hadden.

Of die Hobbes had. Kinderen van hun tijd, nog niet beschikkend over menswetenschappen zoals vandaag, levend in tijden van burgeroorlogen, godsdienstoorlogen, monotheïsme en slavernij. Onze filosofen daarentegen zouden nu beter moeten weten. We kunnen de postmodernen alleen maar bijvallen in hun afwijzen van die oude Grote Verhalen.

Maar wat hen aan te wrijven valt is, dat het hen ontbreekt aan wetenschappelijk inzicht in onze menselijke natuur. Drie en een half miljard jaar geleden ontstaan met de eerste levensvormen. Daarin draait het om zoveel mogelijk energie aan te onttrekken aan je omgeving voor je eigen instandhouding en om het produceren van zoveel mogelijk nakomelingen.

Dit in concurrentie met wat er van dezelfde bron leeft, ook al zijn het je soortgenoten. Darwin noemde dat the struggle for life , een gevecht dat door the fittest steeds wordt gewonnen: In principe, als levensvorm , zijn we egoïstisch en als heel kleine kindjes zijn we dat nog steeds. Het is het ikke-ikke-facet van onze driedelige menselijke natuur.

Mensen zijn in de tweede trap, als groepsdieren, ontstegen aan dat primaire ikke-ikke-gedrag. Wij behoren als groepsdieren tot een hogere vorm van leven: Namelijk door als groep te opereren. De groep verschaft veiligheid aan jongen en biedt ze de kans om van de ouderen te leren. Elk groepsdier-individu heeft naast ikke-ikke-belang ook belang bij het overleven van de groep waar het van afhankelijk is.

Het heeft belang bij de gebundelde kracht ervan, dus bij de harmonie binnen de groep en de leefbaarheid ervan. Naarmate het zich er onafhankelijker van acht, door rijkdom en macht, heeft het minder boodschap aan de groep….

Groepsdieren hebben dus een tweede been ontwikkeld om op te staan in het leven. Hebben twee zielen in hun borst, twee tegenstrijdige impulsen: Mensen zijn namelijk, door hun specifieke evolutie, in een derde trap ook nog aan dat primitieve chimpansee-gedrag ontstegen, zijn supersociale groepsdieren geworden. De langste tijd van ons bestaan als aparte soort hebben we — dat gaan we zodadelijk zien — hypersociaal samengeleefd en dat heeft het hypersociale aspect van onze driedelige menselijke natuur gevormd.

Als we volgens dat hypersociale kunnen leven, voelen wij ons op ons gelukkigst. Wanneer dat eenmaal gesneden koek is geworden voor onze filosofen, zullen ze veel wijzer uit de hoek komen.

En dan zullen ze hun maatschappelijke functie waar ze voor doorgeleerd hebben en voor betaald worden, stukken beter kunnen vervullen. Maar … die gedachte komt nu onmiddellijk bij u op nu vanwaar dan Holocaust, Rwanda en Kosovo en Bagdad?

Gaat allemaal nog aan de orde komen, maar voor een onmiddellijk antwoord op uw gedachte alvast dit. Na de laatste ijstijd, en vooral de laatste vijfduizend jaar, is onze supersociale soort in situaties komen te leven die frustrerend zijn voor haar supersociale natuur.

Eerst de overpopulatie, met als gevolg oorlog: Als direct gevolg van oorlog [14]: Mannen kunnen niet goed met automatisch duurzaamheidsperspectief zoals de vrouwen met macht omgaan. Omdat de vrouwen bij onze soort altijd de gezaghebbende sekse is geweest, concentreren de onzekere mannen zich vooral op het marginaliseren van de vrouwen: Na de overgang op landbouw en veeteelt komen daar ook nog privé-bezit en slavernij bij als corrumperende factoren.

Het geluk van iedereen, ook dat van de onderdrukkers zelf. De uitvinding van het monotheïsme tussen vóór en ná C. Maar het is allemaal niet in staat om onze menselijke natuur aan te tasten. Deze is in de loop van vijf miljoen jaar overerfelijk geworden.

Vijf duizend jaar frustratie van die natuur is daar echt te kort voor. De hypersociale menselijke natuur blijft als een kurk tegen de onderdrukking in trachten boven te komen. Hoe zijn we aan dat hypersociale gekomen? Oei, dat moet ik even bij u inleiden. Mensen hebben een wel acht miljoen jaar lang verleden en vóór die tijd waren ze nog normale dieren. In Deel II ga ik schetsen hoe ze van mensapen tot mensen geworden zijn.

Bij christelijken hoef ik daar niet mee aan te komen want dat gegeven strijdt met hun geloof in ons door God geschapen-zijn. Maar u bent niet voor niks ex-katholiek en u leest of kijkt bovendien nog wel eens wat. Maar je kunt het ook zien aan onze luizen en vlooien, wist u dat? Heel gespecialiseerde beestjes, wier klauwtjes op speciaal haar zijn ingesteld en wier darmstelsel maar één soort bloed kan verteren.

Nou, die maakt het niet uit of ze hun leven doorbrengen op een chimpansee of op u. Heel gespecialiseerd spulletje, hoor, moedermelk.

Na ja, waar het hier even om gaat is, dat ook chimpansees van overnachtingsplek naar overnachtingsplek rondtrekken in een heel groot voedselgebied, en dat onze vroegste voorouders nooit een andere leefwijze gekend hebben … tot na de laatste ijstijd. Deze manier om aan voedsel te komen is ongeveer het enige waar ze geen speciale aanpassing voor hebben hoeven te ontwikkelen.

Als australopithecinen aapmensen leefden ze zo en als Homo mensen , dus sinds twee miljoen jaar geleden, leefden ze zo. Tot … na de laatste ijstijd dus, tot 10, jaar geleden. Hoe lang is dat, gerekend vanaf 2 miljoen jaar geleden? Dat noem ik hier onze VJ-tijd. Vanaf die laatste Althans, tot voor kort in elk geval en er zijn onderzoekers die kortere of langere tijd bij hen hebben doorgebracht en die hun mens-zijn beschreven hebben.

Maar er zijn meer onherbergzame plekken, zoals oerwouden, waar nog van die volkjes overleven. Juist vanwege de onherbergzaamheid van die plekken: Laat ik u eerst wat mogen citeren uit het boek The other side of Eden London van de Engelse antropoloog Hugh Brody. In een tent van huiden — maar het kan ook een sneeuwhuis zijn of een van overheidswege verstrekte prefab-woning — wordt de baby wakker. Ze wordt opgepakt, gevoed, geknuffeld en er wordt tegen haar gepraat.

Ze hoort de stemmen van de mensen in de ruimte, die van haar moeder die zegt dat ze lekker aan het drinken is. Al mag ze dat zelf weten, of en wanneer ze drinkt of er mee ophoudt.

Alleen woorden van goedkeuring hoort ze. Als ze na het drinken indommelt, gaat ze in moeders amautik, de draagzak die onderdeel is van de parka en waarin ze tegen moeders rug ligt. De moeder voelt aan de bewegingen van de baby wanneer die moet plassen of poepen en dan wordt de baby eruit gehaald en boven een geschikte plek gehouden.

Waarbij de moeder haar weer bemoedigend toefluistert. Ben jij mijn kleine vrouwtje? Ja, jij bent mijn kleine vrouwtje! Ja, je bent mijn moeder!

Ze wordt beschouwd als de atiq, de geest van haar oma en ze heeft er ook de naam van geërfd. Vanaf het begin van hun leven luisteren de kindjes naar verhalen. Niets wordt voor het kind verzwegen: Opa vertelt van de schepping van de zeezoogdieren, de belangrijkste prooidieren van de Inuit. Verhalen met alle seksuele en bloederige details, en mysteries. De kinderen luisteren zo lang ze willen, horen heel vaak dezelfde verhalen terug en groeien er zo mee op. Ze leren de namen van de dieren en de dingen spelenderwijs kennen.

Alle antropologen die met de weinige nog een VJ -bestaan leidende gemeenschapjes te maken hebben, melden hetzelfde: Ze moeten er van dag tot dag van leven dus dat ga je niet kapot maken. Want — voordat je misschien aan het romantiseren slaat — het VJ-bestaan is, zoals dat van hun mededieren, hachelijk. Je weet bij het wakker worden nooit wat en óf je die dag zult eten. De natuur is hard en kent geen mededogen. Want ze is, net als de vrije markt , slechts een dom mechanisme.

Zíj blijven er blijmoedig onder. Ze weten niet beter: Hugh Brody is de eerst die er op wijst dat ze écht bestaan hébben en nóg bestaan. Die laten zien wat er met de mensheid gebeurd is na de laatste ijstijd, dus zeg maar tienduizend jaar geleden.

Toen overkwam de mensen wat de chimpansees 2,5 mjg overkomen is: Met alle gevolgen voor hun manier van samenleven: Maar nu loop ik weer vooruit op hoofdstuk II. Heb ik nu voldoende materiaal aangedragen om mijn idee voor het goede in de menselijke natuur te hebben aangetoond? Zodat het een overerfelijke neiging in ons geworden is, waar we nog steeds mee ter wereld komen.

Naar dat gelukkige VJ-bestaan verlangen we nog steeds intuïtief terug en aan dat gevoel appelleren alle utopieën. Maar nu terug naar de Grote Verhalen.

Ze zijn verdwenen of, wat de monotheïstische of anderszins godsdienstige aangaat, ze smelten weg onder de warme wind van de globaliserend gelijkschakelende vrije markt. Natuurlijk, dat aangetast worden van de heiligste overtuigingen van de godsdienstfanaten maakt de heftigste gevoelens los en dus beleven we een barre overgangstijd.

Maar de vrije markt is een dom mechanisme en gaat onverstoorbaar door. Het weekt de individuen los uit hun geloofsbeklemming en de vrijheid lokt altijd en iedereen. Inzicht in onze menselijke natuur maakt nóg gelukkiger. Mensen kunnen niet goed samenleven zonder een Heersend Verhaal. Je geweten , het stemmetje in je binnenste dat antwoord geeft wanneer je je afvraagt of je iets zou doen dan wel nalaten, heeft een Heersend Verhaal nodig om naar te verwijzen.

Ons geweten heeft een bodem nodig, in de vorm van een Heersend Verhaal. Maar ons geweten heeft nu Nix meer om naar te verwijzen. Ieder mag nu zijn eigen Verhaal maken, zeggen de postmoderne filosofen.

Alsof het een gunst, een gelukkige serendipiteit van de vrije markt is. Maar het is een verarming van ons menszijn en van ons samenleven.

Een leegte die we nog moeten opvullen. Het maken van een eigen Verhaal, een consistent wereldbeeld, is maar weinigen gegeven. Bovendien wordt een eigen Verhaal — want bij gebreke van een heersend Verhaal doet iedereen dat inderdaad: Dát is het nu juist — dat ieder zijn eigen naad naait, en met name de rijken en de machtigen — wat de samenleving fragmenteert tot los zand.

Om goed samen te kunnen leven is een heersend Verhaal onontbeerlijk. Hoe wij ons voelen en hoe we tegen onze medemensen aankijken wordt enorm bepaald door hoe we tegen onszelf aankijken.

Onze hersenen werken de hele dag door. Ze bepalen onze gemoedstoestand, ons al dan niet welbevinden. Voor het vórmen van onze denkbeelden, ook voor dat van ons zelfbeeld, zijn we afhankelijk van wat onze omgeving ons aanreikt. Voor het kind zijn dat de ouders en hun omgeving. Daar komen weldra de straat en het onderwijs bij.

Maar vooral bepalend is het Verhaal dat in je samenleving heerst. Dat zet je de bril op waardoor je de dingen en mensen beziet. Heel duidelijk wordt dat ook aangetoond in Zineconomie Ter Borg. Als je ter wereld komt, heb je niets te kiezen gehad. Niet eens de zoogdiersoort van je ouders. Niet of je een meisje dan wel een jongetje bent geworden. Niet in welke cultuur je ouders leven, niet eens in welk tijdperk van de geschiedenis. Heel bepalende factoren voor je levensgeluk allemaal.

Wanneer je bijvoorbeeld vandaag nog als meisje in een door monotheïsme [17] beheerste cultuur ter wereld komt, staat je een leven van slavernij te wachten. Heel bepalend voor je zelfbeeld is ook of je in een individualistische cultuur als de Amerikaanse of een collectivistische cultuur als de Japanse ter wereld komt [18].

Voor een bevredigend zelfbeeld moet je weten waar je vandaan komt, wat je plaats is in het grote geheel der dingen en waar het allemaal, inclusief jezelf, toe leidt.

Sinds historische tijden waren het de godsdiensten [19] die het Heersende Verhaal hadden mogen brengen, die vorm hadden mogen geven aan het zelfbeeld van de mensen en die de bril hadden opgezet waardoor de mensen naar de dingen en de mens keken. Volgens het christelijke Verhaal ligt onze herkomst in de schepping door God, onze toekomst in de eeuwige zaligheid. Deze zou je deelachtig worden onder voorwaarde van braafheid, van het afzien van genot tijdens je leven. Het kerkelijke materiaal voor je zelfbeeld is een ontmoedigend mensbeeld: Volgens dat beeld is de mens geneigd tot alle kwaad en het hangt van Gods genade af of het toch nog wat zal worden met die eeuwige zaligheid waartoe hij immers op aarde is.

Het christelijke Verhaal was niet veel soeps, maar het grote goed was dat het er wás en dat het je er voor behoedde om als een freischwebender Intelligenz door het leven te moeten. Een lot waartoe de vrije markt , doordat onze filosofen alleen maar dom staan te juichen bij het verdwijnen van het oude Heersende Verhaal, onze jongeren rückzichtlos veroordeelt. Voor een leefbare samenleving moeten we weten welk mens- en wereldbeeld er in andermans kop zit.

Zodat we voor elkaar ergens op aanspreekbaar zijn. En dat eigen verhaal komt toevallig prachtig overeen met het eigenbelang. Democratie ten eigen bate. Maar zo werkt democratie niet. De levenshouding van een volwassene: En wat de islam-jongeren vandaag van de islamisten islam-fundamentalisten die de islam als politiek instrument hanteren meekrijgen, daarvoor moet je het boek De tol van de eer van Jan Goodwin Witte Beertjes, lezen.

Heel deprimerend, maar wel verplichte literatuur. De islam is op zichzelf jonger en progressiever dan het christendom. Maar het gaat er natuurlijk om wat er sinds Mohammed door mannen van gemaakt is en hoe het jouw leven vorm geeft. De boodschap van Jezus was ook in orde; wat de kerkvaders ervan gemaakt hebben bepaald niet.

Waarom het mens- en zelfbeeld voor mensen zo belangrijk is, zullen we dadelijk gaan zien en ik schets ook de contouren van een Nieuw Heersend Verhaal.

Waarover zal dat moeten gaan? Natuurlijk moet het antwoord geven op de ultieme vragen van elk individu: Antwoord ook op de ultieme samenlevings-vragen: Maar … eerst nog even over hoe wij in het Westen van ons onderdrukkende Oude Verhaal zijn verlost en nu zonder IETS zijn komen te zitten. Want dat is iets wat we van onze postmoderne filosofen ook niet kunnen vernemen. Het is geen opgelegd Verhaal. Maak ik zelf wel uit, ja?! We leven gelukkig in een democratie. Vervolgens moet je het niet zien als een afgerond IETS, maar als een project waaraan permanent gewerkt en gesleuteld wordt en zal blijven worden zolang de mensheid nog bestaat.

Tenslotte is het een universeel-menselijk Verhaal we zijn maar op één manier van apen tot mensen geworden en een globaliserende mensheid vraagt daar om. Het Verhaal moet de menselijke natuur in kaart brengen. Het is het Verhaal van het onafzienbare en onherbergzame heelal waarin op één enkel planeetje, door een toevallig samenvallen van een groot aantal ideale omstandigheden, de heelalmaterie tot een ongekende complexiteit is geraakt.

Het Verhaal vertelt de ontwikkeling van die complexiteit, van zichzelf reproducerende moleculen tot cellen, tot meercelligheid van plantaardig en dierlijk leven, via vissen, amfibieën en reptielen tot zoogdieren, tot apen.

Kortom, het moet de wortels van ieders denken over zijn bestaan zo diep mogelijk laten reiken, zodat ieder als een stevige boom in het leven komt te staan. En vooral natuurlijk ons eigen Verhaal: Maar die ten diepste nog steeds verlangen naar die voorouderlijke harmonie, met welk verlangen ze nog steeds geboren worden. Het laat het menszijn van iedere mens zien waarop de Universele Verklaring gebaseerd is.

Als Heersend Verhaal geknipt voor een mondialiserende samenleving: Een uiterst betrouwbaar plaatje: Het verschaft onze jongeren het broodnodige gevoel van geworteld te zijn in het leven. Het biedt de islamjongeren een beter bij hun vrije markt -wereld passend mens- en wereldbeeld. En zo zijn er nog veel meer nuttige aspecten aan te noemen. Nadelige aspecten heb ik tot nu toe niet weten te bedenken.

Ons Verhaal begint 8 miljoen jaar geleden. Doordat het klimaat koeler en droger was geworden verdween op de plek waar onze vroegste voorouders leefden Hoorn van Afrika het voorouderlijke regenwoud waar ze als soort op waren toegesneden. We zijn afkomstig van een populatie chimpansee-achtigen die zich heeft weten aan te passen aan de savannen-omgeving die voor het verdwijnende regenwoud in de plaats kwam. De open bossen waar ze hun slaapnesten bleven vlechten, bevatten niet meer de vruchtbomen waarvan ze vanouds geleefd hadden.

Ze moesten voor hun eten de open grasgebieden van de savanne op. Maar mensapen zoals chimpansees verdedigen zich tegen een luipaard door het van alles naar de kop te smijten. Aapmensgroepen die dat het bekwaamst deden, floreerden en zo selecteerde dit gedrag zich uit. Dus om permanent tweebenig te worden. Heel uniek voor een zoogdier.

Let wel, de verandering van regenwoud naar savanne nam wel een miljoen jaar in beslag, en dus de aanpassingen daaraan kregen alle tijd. Onze vooroudermensapen hebben nooit beseft dat hun wereld, of zijzelf, er anders uitzagen dan ze zich herinnerden. Hun nieuwe leefwijze dwong hen tot taakverdeling tussen de seksen.

Vrouwen en kinderen verzamelden het eten, de volwassen mannen deden niets anders dan met hun stenen paraat zorgen dat dit in veiligheid kon geschieden. Groepen die daar goed in waren deden het beter dan groepen die er weinig van bakten en zo selecteerden de vereiste gedragingen zich uit. De hete middaguren en de nachten brachten ze door in de relatief veilige bossen waar het voedsel verdeeld werd en waar ze hun slaapplatforms vlochten in de boomkruinen.

Hetgeen betekent dat hun lichaamsbouw en hun handen en voeten nog steeds voor het klimmen geschikt moesten blijven. Daar hangt helaas geen labeltje aan. Of er ook maar één voorouder-AP bij die fossiele resten zit is moeilijk te zeggen. Maar die moeten er toen tussen gelopen hebben. Eten genoeg op die savanne. Maar je moest wel weten wáár, wannéér, wát verkrijgbaar was. De AP-vrouwen moesten heel wat meer weten en meer aan kennis kunnen doorgeven aan hun dochters dan hun voormoeders in het regenwoud waar het eten gewoon aan de bomen groeide en waar de normale mensapencommunicatie kreten, gebaren, gelaatsuitdrukkingen en andere lichaamstaal volkomen toereikend is.

Het kon niet uitblijven dat in één van die AP-groepjes één AP-vrouw haar handen, met die tien vingers, ook is gaan gebruiken om er iets waar ze het met haar medevrouwen over wilde hebben [een bepaalde plant], [een bepaald dier], [een bepaalde plek], [een bepaalde handeling], verzin het maar, mee uit te beelden. Haar medevrouwen snapten wat ze bedoelde, vonden het grappig, en ze gingen het ook doen.

En geleidelijk voor steeds meer dingen. Want de stam floreerde. De verbeterde communicatie verbeterde hun samenwerking en voedselscharrelen. Misschien wel in de geschiedenis van het heelal [21]. Ze konden het met die naam ook hebben over een ding dat op dat moment en op die plek niet waarneembaar was.

Dus over een bepaalde plant of een dier dat zich zou bevinden op de plek waar ze morgen naar toe zouden gaan. Iets geheel nieuws in de natuur. Alle groepsdieren hebben hun soorteigen manier van communiceren, van walvissen tot olifanten, van wolven tot vervet-aapjes en noem maar op: Maar geen van de overige groepsdieren kent namen voor de dingen , alleen wij. Geen enkel ander groepsdier kan het met zijn soortgenoot hebben over iets wat niet ter plekke waarneembaar is.

Als de koeien in de wei plotseling over dit vermogen zouden komen te beschikken, zou de boer het heel bedreigend vinden! Het schept een gevoel van afstand tussen de benoemer en het benoemde.

Tussen subject en object. Ze kwamen een beetje los van hun omgeving, gevoelsmatig dan, waar andere dieren machteloos deel van uit blijven maken. Want het schept ook een gevoel van macht over de dingen. Het is ook een gevoelsmatige aantasting: Als je bij de Yoruba de naam van de tijger hardop uitspreekt, neemt hij je diezelfde avond nog te grazen.

De Joden mogen hun god niet bij zijn naam noemen: Met hun namen voor de dingen kon de oudere generatie haar ervaring overdragen op de jongere. En over kennisoverdracht hoef je het al helemaal niet te hebben bij chimpansees of bavianen of welke andere soort dan ook. Ze konden nu overleggen met elkaar.

Twee weten meer dan één, en een hele groep kan heel wat problemen aan. Eén hooligan is maar een bang knaapje. Maar voor een hele meute doe je het als ME-er in je broek. Namen voor de dingen. Het begon met niets. Maar ik denk dat het al heel vroeg begon.

Want de behoefte aan meer communicatie was er al vanaf het begin van de savanne-foeragering, en het mensapenlijke imitatievermogen en het gebaren waren er ook vanaf het begin.

Misschien begon het dus al wel zes miljoen jaar geleden. OK, voor mijn part vier miljoen jaar geleden, maar dat wordt mijn uiterste bod. Want deze stenen messen en schrapers dateren al van 2. Gevonden in Kada Gona in de Ethiopische woestijn. Dan zitten we al op 3 mjg. Want de ontwikkelingen gingen uiterst langzaam, zoals we al zagen met de overgang van regenwoud op savanne.

Ze hebben het dan over AP garhi of Homo habilis of  Homo ergaster. Het is allemaal nog onduidelijk welke fossiele vondsten tot onze voorouders gerekend mogen worden. Want hier en toen verschenen de harde bewijzen van bijzonder gedrag. Hun fossielen zijn onzeker, maar hun werktuigen niet. Kada Gona is niet één opgravingsplek bij die ene rivier in Ethiopië, maar sindsdien zijn er 15 plekken meer gevonden, allemaal in die streek, en ook snijsporen op fossiele paarden- en runderbotten, allemaal vanaf 2.

Maar waarom zíj, en niet andere dieren? Daar geeft alleen dit Verhaal antwoord op. Want dat is waar het om gaat als je je afvraagt: Volgens mij — maar hierin zal geen paleo mij voorlopig volgen — was er iets nog belangrijkers aan vooraf gegaan: Het gevoel van afstand, van macht, dat hen 2,6 mjg tot professionele slagers heeft gemaakt waarbij machtige andere roofdieren het nakijken hadden, had hen rond drie miljoen jaar geleden al de instinctieve angst voor het vuur doen overwinnen. Waarom wil ik dat toch zo vroeg plaatsen?

Omdat na het vuur gebruik hun menselijke gedrag pas echt met sprongen vooruit ging. Dat moet ik uitleggen, aan iemand die wil weten waartoe wij op aarde zijn. Maar tegen het vallen van de schemering, die in de tropen  heel kort duurt, moest ieder zijn nest maken in de kruin van een boom en dan was het afgelopen met het communiceren. Maar toen ze eenmaal het vuur waren gaan gebruiken, konden ze op de grond blijven overnachten, rond het kampvuur dat de roofdieren uit de buurt hield.

Uren werden hierdoor aan hun dagen toegevoegd. Uren bovendien die zich voor niets anders leenden dan voor het communiceren. Wat communiceerden ze dan?

Iets wat er die dag tijdens het voedselscharrelen was voorgevallen. De onverwachte confrontatie met een vervaarlijke buffelstier bijvoorbeeld. De buffel had geaarzeld, schrapend met een hoef: Na enkele doodstille ogenblikken had de buffel zich omgedraaid en was weggegaan. Deze beangstigende confrontatie speelde een vrouw, nu rustig bij het kampvuur, door het hoofd.

De overige vrouwen en kinderen zetten het op een krijsen. Een man sprong op en imiteerde de buffel. Opgelucht gekrijs van de overigen. De rust keerde weer. Maar de adrenaline-spiegel was nog zo hoog dat de vrouw opnieuw opsprong en het spel nog een keer werd gespeeld. En nog eens, toe ieder zich in zijn slaapvel had gerold en was gaan meuren.

Maar hun scherpe oren waakten. Maar ik ken een paleo, Steven Mithen, die ook meent dat ons taalvermogen met dit soort performances begonnen moet zijn in zijn boek After the Ice. Harvard UP Alleen denkt hij aan gesproken taal, niet aan gebarentaal. Zonder er rekening mee te houden dat mensapen geen neurologische controle hebben over hun stem. Nu zijn er wel begeleidende geluiden te maken met lippen [P!! Daarmee hebben ze hun gebaren vanaf het begin al gauw mee aangevuld.

Want met je handen vol valt er niet veel te gebaren, en je wilt toch wat communiceren onderweg. Avond aan avond deden ze de [buffel]-performance, tot er zich een nieuw voorval had aangediend en ze weer een nieuw onderwerp hadden. Van generatie op generatie werden deze performances rond het kampvuur meer gestandaardiseerd. Ook de gebaren werden gestandaardiseerd. Wanneer het begin van een gebaar al begrepen wordt, maak je het niet helemaal af: Dat doen we nog steeds.

In de MMS-communicatie worden de woordjes ook ff afgekort. In een babbel wil je in je communicatiemoment zoveel mogelijk mededeling proppen. Bij emotionele performances lijkt dat op dansen, op ballet.

Vooral als de hele groep iets uitbeeldt. Ze kregen er een veel uitgebreider en voedzamer voedselpakket door. Ze werden groter van gestalte. Dat laten de fossiele resten ook zien. Die gracielere gebitten en grotere gestalten zijn voor mij harde bewijzen van vroeg vuur gebruik. Ze verbreidden zich buiten tropisch Afrika naar koelere streken. Via het Midden-Oosten naar het Verre Oosten. Het vuur heeft gemaakt dat wij, begonnen als een volstrekt onbespeurbaar ondersoortje chimpansee-achtigen, nu dé dominante zoogdiersoort zijn van de Aarde.

Alle dieren, hoe vreeswekkend ook, zitten bij ons, talige wezens, in de dierentuin en nergens is het andersom. Groepen met de meeste onderlinge harmonie deden het beter dan aso-groepen en zo selecteerde de tijd ons tot de aardigste dieren die de natuur kent. De groepen waren klein, hooguit een mens of Volstrekt op elkaar aangewezen. Maar ook om er te logeren in slechte tijden.

De wereld was nog eindeloos groot. Oorlog was een ondenkbaar verschijnsel, dat hoort bij overpopulatie, bij teveel groepen in een beperkt leefgebied. Maar daar was pas enkele tienduizenden jaren geleden sprake van. Er gebeurt iets met een diersoort die meer en meer zijn hele leefomgeving benoemt: Een wereld waarvan de soort los komt te staan, gevoelsmatig dan, mentaal, cognitief of hoe je het noemen wilt. Onze voorouders werden talige wezens.

Omdat mensen tot talige wezens geworden zijn, hadden ze en hebben ze nog steeds een Ontstaansverhaal, een Heersend Verhaal nodig. Dat is het waar deze tekst om draait; dus dat moet ik goed proberen uit te leggen. Tienduizenden namen voor tienduizenden dingen, dat is een onbeheersbare en onwerkbare chaos in je kop als je daar geen samenhang in hebt.

Een logisch en consistent verhaal dat het begin van de dingen vertelt en waarin je eigen stam, dus je eigen persoon, zijn plaats heeft. Dat is het enige procédé dat greep geeft op je benoemde wereld , dat er samenhang in schept en dat je vaste grond onder je denkvoeten geeft. Dat hebben mensen dan ook altijd gehad: Onze voorouders verbreidden zich over Eurazië. Dat verbreiden ging heel langzaam. Als een stam te groot werd, kreeg je spanningen en dan besloot een groepje vrouwen, kinderen en mannen om een nieuw gebied in gebruik te gaan nemen.

Niet al te ver weg, want je bleef elkaar nodig hebben. Voor talige wezens zijn de dingen er pas als en in zoverre ze er een naam voor hebben. Voor hun nakomelingen waren zij, in het spraakgebruik als groep tot één figuur samengetrokken: Het scheppingsverhaal vertelt hoe de Grote Voorouder in de Droomtijd het stamgebied was binnengekomen en op zijn weg alle belangrijke dingen de vruchtbomen, de bergen en rivieren, de vissen en de moerassen, de kloven en de noem maar op geschapen had.

Veel van die belangrijke dingen werden ook belangrijke Figuren in het scheppingsverhaal. Alle plekken waar de Grote Voorouder nooit een man of een vrouw en dat klopt, het was een groep zijn sporen had achtergelaten: Je begrijpt dat we met de figuur van de Grote Voorouder te maken hebben met het prototype van God.

En dat we die geschapen hebben omdat we talige wezens geworden waren. Zoveel stammen, zoveel Grote Voorouderfiguren en andere Figuren. Daarbij maakten de mensen voor hun gevoel nog steeds deel uit van de dierenwereld waar ze van afhankelijk waren. Ze beschouwden zichzelf nog als afstammend van een bepaald dier. Ze kregen hun totemdier ook bij de initiatierituelen mee; dat werd hen even eigen als hun naam.

Nog steeds zijn wij onze naam.

verboden sex blanke neukt negerin